Roland Fantom G - nowy workstation

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Roland Fantom G - nowy workstation

Post autor: AkselPL » sobota 08 lis 2008, 18:23

...ogólnie to każdy może się wypowiadać nie mając wiedzy na ten temat....

No dokładnie
Co prawda, to prawda

(BTW: widziałeś kiedyś na oczy cokolwiek innego niż M3?)...
Wybierałem pomiędzy Korgiem, Yamahą Rollandem i kurzweil'em. Muzyką zajmuje sie od ponad 7 lat więc wiem czego szukałem i chciałem kupić xs'a dopóki nie poznałem M3.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 08 lis 2008, 18:37

Wybierałem pomiędzy Korgiem, Yamahą Rollandem i kurzweil'em. Muzyką zajmuje sie od ponad 7 lat więc wiem czego szukałem i chciałem kupić xs'a dopóki nie poznałem M3....

Skoro tak, to winieneś mnie radykalnie wypowiadać pachnące fanbojstwem kwestie typu "Korg po prostu wyprzedza inne stacje robocze zawsze o krok do przodu jeśli chodzi o możliwości", zwłaszcza że używasz w nich mocno ryzykownego słowa "zawsze", które to słowo czyni powyższe zdanie nieprawdziwym bez wątpliwości.

Winieneś też wiedzieć, że w zależności od zastosowania, indywidualnych potrzeb i preferencji muzyka w jednym przypadku dana stacja robocza może "wyprzedzać" inną nawet o kilka kroków, ale w innym przypadku może być zgoła odwrotnie.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 08 lis 2008, 18:59

...Wybierałem pomiędzy Korgiem, Yamahą Rollandem i kurzweil'em. Muzyką zajmuje sie od ponad 7 lat więc wiem czego szukałem i chciałem kupić xs'a dopóki nie poznałem M3....

Skoro tak, to winieneś mnie radykalnie wypowiadać pachnące fanbojstwem kwestie typu "Korg po prostu wyprzedza inne stacje robocze zawsze o krok do przodu jeśli chodzi o możliwości", zwłaszcza że używasz w nich mocno ryzykownego słowa "zawsze", które to słowo czyni powyższe zdanie nieprawdziwym bez wątpliwości.

Winieneś też wiedzieć, że w zależności od zastosowania, indywidualnych potrzeb i preferencji muzyka w jednym przypadku dana stacja robocza może "wyprzedzać" inną nawet o kilka kroków, ale w innym przypadku może być zgoła odwrotnie.

...
Wcześniej podkreśliłem słowo "funkcjonalność- obsługa, możliwości,interfejs" kiedy pisałem o wyprzedzaniu inne instrumenty w tej klasie. Już kiedyś to pisałem i napisze jeszcze raz. Nie bez powodu M3 2 lata z rzędu zajęło pierwsze miejsce bijąc Oby dwa Fantomy i xs'a. Mam uwierzyć że Korg więcej zapłacił niż Rolland i Yamaha by zwyciężyć ?
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 08 lis 2008, 19:49

Nauka nazywa to efektem posiadania (endowment effect)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 08 lis 2008, 20:01

...Nauka nazywa to efektem posiadania (endowment effect)
...
To nie argument, nie ma nic wspólnego z obydwoma urządzeniami. Jak nie możesz napisać czemu Rolland jest lepszy według Ciebie, to nie pisz nic ;)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 08 lis 2008, 20:13

To nie argument, nie ma nic wspólnego z obydwoma urządzeniami. Jak nie możesz napisać czemu Rolland jest lepszy według Ciebie, to nie pisz nic ;)...

Ile Ty masz lat? Czy wszystko w życiu rozpatrujesz w kategoriach "lepszy-gorszy" jak wykłócające się na boisku dzieci?
Usiłowałem Ci zasugerować, że w tej konkurencji nie da się jednoznacznie powiedzieć, który jest "lepszy", a który "gorszy". Co to znaczy "lepszy"? Jak tego dowiedziesz?

I tyle w temacie.

P.S. Skoro od 7 lat zajmujesz się muzyką, powinieneś wiedzieć że Roland pisze się przez jedno "L".

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 08 lis 2008, 20:29

...To nie argument, nie ma nic wspólnego z obydwoma urządzeniami. Jak nie możesz napisać czemu Rolland jest lepszy według Ciebie, to nie pisz nic ;)...

Ile Ty masz lat? Czy wszystko w życiu rozpatrujesz w kategoriach "lepszy-gorszy" jak wykłócające się na boisku dzieci?
Usiłowałem Ci zasugerować, że w tej konkurencji nie da się jednoznacznie powiedzieć, który jest "lepszy", a który "gorszy". Co to znaczy "lepszy"? Jak tego dowiedziesz?

I tyle w temacie.

P.S. Skoro od 7 lat zajmujesz się muzyką, powinieneś wiedzieć że Roland pisze się przez jedno "L".
...
Wskazałem na funkcjonalność, oraz łatwość w obsłudze i tego się trzymajmy. Czy łatwość w obsłudze, oraz funkcjonalność może być lepsza, lub gorsza? jak dla mnie tak. Jak dowiodę że jest lepszy? Porównując szybkość, jakość oraz sposób zrobionego utworu na scenie

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 08 lis 2008, 20:34

Wskazałem na funkcjonalność, oraz łatwość w obsłudze i tego się trzymajmy. Czy łatwość w obsłudze, oraz funkcjonalność może być lepsza, lub gorsza? jak dla mnie tak. Jak dowiodę że jest lepszy? Porównując szybkość, jakość oraz sposób zrobionego utworu na scenie...

Jeżeli będziesz pisał, że Korg M3 jest łatwiejszy w obsłudze i ma lepszą funkcjonalność dla Ciebie, to wszystko się zgadza.

Natomiast jeżeli uważasz, że skoro dla Ciebie Korg M3 jest wygodniejszy i funkcjonalniejszy, to automatycznie jest obiektywnie i bezwzględnie najlepszy, to pozostawię to bez dalszego komentarza i zalecę chociażby odrobinę pokory.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 08 lis 2008, 20:54

...Wskazałem na funkcjonalność, oraz łatwość w obsłudze i tego się trzymajmy. Czy łatwość w obsłudze, oraz funkcjonalność może być lepsza, lub gorsza? jak dla mnie tak. Jak dowiodę że jest lepszy? Porównując szybkość, jakość oraz sposób zrobionego utworu na scenie...

Jeżeli będziesz pisał, że Korg M3 jest łatwiejszy w obsłudze i ma lepszą funkcjonalność dla Ciebie, to wszystko się zgadza.

Natomiast jeżeli uważasz, że skoro dla Ciebie Korg M3 jest wygodniejszy i funkcjonalniejszy, to automatycznie jest obiektywnie i bezwzględnie najlepszy, to pozostawię to bez dalszego komentarza i zalecę chociażby odrobinę pokory. ...
Pisałeś że nie można stwierdzić jednoznacznie co jest lepsze a co gorsze na to ja odpisałem że można i podałem sposób jak udowodnić że coś jest lepsze jednak nie wskazywałem tutaj na konkretny model tylko na sposób w jaki można to zrobić.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 08 lis 2008, 21:00

nie wskazywałem tutaj na konkretny model

Naprawdę???
Pas z mojej strony.

P.S. Jak się zbiorę w sobie, to skrobnę tu parę słów mojego subiektywnego porównania Fantoma G (miałem okazję przy nim dość długo ostatnio posiedzieć) do Korga M3.

ODPOWIEDZ