Ableton 8
jedyna mozliwosc ktora wymyslilem to stworzenie sladu midi ktory to bedzie sterowal tempem projektu w zaleznosci od odtwarzanego podkladu. Czy jest w live'ie jakiś wygodniejszy sposób najlepiej taki jak w reaperze zmiany tempa w projekcie?...
Każda scena moze miec osobne metrum i tempo, wystarczy prawy klik na komórce sceny i wpisanie odpowiednich wartosci (AFAIK, bo teraz nie mam pod ręka programu).
najbardziej odpowiadałaby mi edycja automatyki tempa, tylko nie wiem jak dokładnie ją edytować np. ołówkiem nie ma możliwości ustawienia sobie idealnie takiego tempa jakbym chciał.
z góry dzięki za odpowiedź
Re: Ableton 8
myszke daj kotu , sobie kup apc40
w nazwie global scene lounch piszesz np. "123bpm" i play zmienia kolor po takim zabiegu jak go włączysz to tempo się zmienia, można przypisać też pokrętło do zmiany tempa. Poza tym wszystko jest w helpie i na youtube.
pozdrawiam!
...
Witam, ostatnio przy graniu na zywo "zmuszony" jestem przeniesc sie z reapera na abletona live'a. Wszystko smiga idealnie jak narazie jednak mam pytanie co do zmian tempa projektu. W reaperze jest to 1 klik i bez problemu robi sie marker tempa. W abletonie takiej opcji nie widze, jedyna mozliwosc ktora wymyslilem to stworzenie sladu midi ktory to bedzie sterowal tempem projektu w zaleznosci od odtwarzanego podkladu. Czy jest w live'ie jakiś wygodniejszy sposób najlepiej taki jak w reaperze zmiany tempa w projekcie?...
Jeżeli grasz na żywo i chcesz błyskawicznie zmienić tempo to możesz to zrobić klikając na tempo projektu, następnie wpisujesz wrtość, która Cię interesuje i wciskasz enter. Jeżeli natomiast chcesz to zrobić płynnie ( a nie masz wolnego enkodera w swoim sterowniku midi,bądz wogle go nie posiadasz ) to możesz przeskakiwać o jeden bpm w góre lub w dół za pomocą strzałek na klawiaturze, naturalnie wcześniej klikając myszką na okienko, w którym jest wyświetlone aktualne tempo. Dodatkowo są opcje przypisywania prędkości dla scen tak jak pisali koledzy wyżej. Czyli "edit launch tempo".
Jeśli byś chciał to zrobić w projekcie, w oknie aranżacji ( arrangment view ) to poprostu wciskasz prawy przycisk na okienko z bpm i wybierasz edit automation, nasamym dole okna aranżacji wyskakuje krzywa automatyki prędkości i edytujesz ja strzałką ( podwójnie klikając w linie dodają się puntkty załamania krzywej )
...mnie najbardziej interesuje opcja współpracy firmy Ableton z Cyclin 74 i jeśli cena nie będzie zaporowa dla wersji suite - poleci update....
Tak, panie i panowie :
od jutra 23 11 2009, za jedyne 249 euro do kupienia MaxforLive. http://www.ableton.com/maxforlive .
Czyżby rodziła się poważna konkurencja dla reaktora?
Tak, panie i panowie :
od jutra 23 11 2009, za jedyne 249 euro do kupienia MaxforLive. http://www.ableton.com/maxforlive .
Czyżby rodziła się poważna konkurencja dla reaktora?
no i jest :
ableton wersja 8.1 i max4live. dla tych co lubią programować.
jedyne 249 erosów
Ableton zdaje sie miec ukryty kompresor na masterze,niesamowicie scisniete mixdowny wychodza,nie polecam tej zabawki.
...
Ableton zdaje sie miec ukryty kompresor na masterze,niesamowicie scisniete mixdowny wychodza,nie polecam tej zabawki....
wyłącz normalizację przy zgrywaniu automatycznym ;)
-
Dla mnie to nie kompresor a jakiś dziwny limiter, ale również nie polecam, jeden z gorszych DAW na rynku.
...
Dla mnie to nie kompresor a jakiś dziwny limiter, ale również nie polecam, jeden z gorszych DAW na rynku....
Nie ma tam żadnego ani kompresora ani limitera - chyba że sam coś wrzuciłeś, poza tym to jeden z lepszych programów do pracy z dźwiękiem jaki znam