Tani syntezator

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: Tani syntezator

Post autor: AdamZ » środa 27 sie 2008, 12:27

... Wątpię, żeby Virus miał towarzyszyć bluesowi, czy Kurzweil do Techno czy Hardcore

A gdzie jest napisane , ze nie może. Dlaczego uwazasz ze nie ? Kto mi zabroni uzyć tego do czegokolwiek , jesli znajdę interesujące mnie brzmienie ?

Dalej upieram sie przy swoim zdaniu.

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » środa 27 sie 2008, 12:43

A gdzie jest napisane , ze nie może. Dlaczego uwazasz ze nie ? Kto mi zabroni uzyć tego do czegokolwiek , jesli znajdę interesujące mnie brzmienie ?

Dalej upieram sie przy swoim zdaniu!
...
Popieram!!!Synth jest tylko narzędziem wiadomo np groveboxy są dedykowane na techno dance itd,ale nie jest powiedziane że tylko do tego.
Wydaje mi się że kazdy z wymienionych tu synthów bedzie się nadawał do tego co kolega oczekuje.............
finalny wynik syntezy nie zna granic
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 27 sie 2008, 13:36

...

Dalej upieram sie przy swoim zdaniu!
...
Popieram!!!Synth jest tylko narzędziem wiadomo np groveboxy są dedykowane na techno dance itd,ale nie jest powiedziane że tylko do tego.
Wydaje mi się że kazdy z wymienionych tu synthów bedzie się nadawał do tego co kolega oczekuje.............
finalny wynik syntezy nie zna granic
pozdrawiam...
Może ciężko uwierzyć, ale grałem kiedyś covery m.in. Dream Theater, KATa;P, Floydów, a nawet imprezę sylwestrową na Rolandzie E-35 bo tylko go miałem, z bidą dałem radę;) Dla chcącego nic trudnego:) Są sprzęty dedykowane, fakt, ale jak ktoś się uprze zagra na wszystkim:) A sprzęt... trzeba polubić;) Ostatnio grałem na Kurzweilu PC2X i mi się w ogóle nie spodobał, a jak wziąłem na próbę EX5 to jakbym wrócił do domu:-). Także to też ma znaczenie.

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » środa 27 sie 2008, 14:21

Ja grałem jako 16latek kowery Deep Purple na organach unitra eltronic 109 (niestety bez leslie) i dało się - nie było innego wyjścia.
W instrumencie chodzi o to żeby spełniał potrzeby muzyka w brzmieniu, komforcie gry, rodzaju zastosowanego interfejsu. Często do takich rzeczy trzeba dojść samemu latami aż wybierze się ten na zawsze (a najczęściej kilka).
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

mh

Post autor: mh » czwartek 28 sie 2008, 17:54

Najprawdopodobniej chapnę sobie CS1X, a jeszcze mi się przez horyzont przewinął Korg DS8- też ciekawa maszynka
Psychomaniak

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » czwartek 28 sie 2008, 19:00

NIe bierz CS1X man. Nie do tej muzy. W psy masz krecic brzmienia a nie wybierac je z listy. Zbyt male mozliwosci edycji barw (ktore btw maja sie nijak do psy).

Najpierw opanuj z3ta. Na tej zabawce mozna wycisnac naprawde kozackie potezne barwy. On spokojnie starczy do Psy. Jesli chcesz natomiast miec takie barwy jak wszyscy to tylko Virus Ti. Pogadaj z ludzmi na isratrance albo z artystami na myspace. Kazdy powie to samo. Po co wywalac siano w synth ktorego nie uzyjesz?? No chyba ze chcesz robic prosty Dance na kilku barwach to wtedy bierz takie zabawki jak CS1X.

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » czwartek 28 sie 2008, 19:14

"w CS1X dźwięk generowany w oparciu o popularny dla Yamahy typ syntezy AWM2, natomiast źródłem dźwięku są cyfrowo zapisane próbki."
Fragment na temat syntezy w CS1X. Po co Ci to?
Tak jak pisałes: lepiej pobaw sie najpierws softem. Poznaj synteze nie tyle modularna co najpierw subtraktywna (ta najczesciej uzywana), potem FM a na koncu syntezatory modularne.
Ja kiedys tez chorowalem na hardware'owy syntezator. Na szczescie mi przeszlo. Wystarczy mi soft do tego co robie. Tobie tez wystarczy, uwierz mi. Takie z3ta czy Massive porzeraja takie zabawki jak SH201 czy CS1X na sniadanie.
To ze cos jest hardware, nie powoduje ze jest lepsze i lepsze barwy na tym wycisniesz.
Rob muze i wrzucaj gdzie popadnie. Jak bedzie dobra to sam zobaczysz ze ludzie beda ja chwalic. I nie musi tam grac zaden hardware bo ludzie i tak tego nie uslysza.
Nie daj sie poniesc reklamom ze hardware odwali za Ciebie polowe roboty i nagle dzieki niemu Twoje kawalki stana sie o 300 razy lepsze.
Inna sprawa ze barwy w Psy sa naprawde banalne. Przewaznie to 1-2 oscylatory, czasami grajace unisono plus filtry i efekty.

mh

Post autor: mh » czwartek 28 sie 2008, 20:54

..."w CS1X dźwięk generowany w oparciu o popularny dla Yamahy typ syntezy AWM2, natomiast źródłem dźwięku są cyfrowo zapisane próbki."
Fragment na temat syntezy w CS1X. Po co Ci to?
Tak jak pisałes: lepiej pobaw sie najpierws softem. Poznaj synteze nie tyle modularna co najpierw subtraktywna (ta najczesciej uzywana), potem FM a na koncu syntezatory modularne.
Ja kiedys tez chorowalem na hardware'owy syntezator. Na szczescie mi przeszlo. Wystarczy mi soft do tego co robie. Tobie tez wystarczy, uwierz mi. Takie z3ta czy Massive porzeraja takie zabawki jak SH201 czy CS1X na sniadanie.
To ze cos jest hardware, nie powoduje ze jest lepsze i lepsze barwy na tym wycisniesz.
Rob muze i wrzucaj gdzie popadnie. Jak bedzie dobra to sam zobaczysz ze ludzie beda ja chwalic. I nie musi tam grac zaden hardware bo ludzie i tak tego nie uslysza.
Nie daj sie poniesc reklamom ze hardware odwali za Ciebie polowe roboty i nagle dzieki niemu Twoje kawalki stana sie o 300 razy lepsze.
Inna sprawa ze barwy w Psy sa naprawde banalne. Przewaznie to 1-2 oscylatory, czasami grajace unisono plus filtry i efekty....
Pix, co do SH201 nie mam żadnych wątpliwości, że to kał. A CSX-a słyszałem demo i nie sądze, żeby się do psyche ten synth nie nadawał. Brzmi całkiem fajnie. Co do Z3ty- fajny synth, ale czasami po prostu wolę pokręcić gałami ;)
Psychomaniak

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 28 sie 2008, 21:10

Pix, co do SH201 nie mam żadnych wątpliwości, że to kał...

Wiesz co , zostań przy sofcie. Poważnie mówię !

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

mh

Post autor: mh » czwartek 28 sie 2008, 21:12

Pix, powiedz mi, jaki gatunek elektroniki potrzebuje więcej niż 3 oscylatory do dobrego brzmienia?
Najwyżej możemy mówić tu o nu-skulach, a ta muzyka naprawdę kopie w łeb i wykręca mięśnie (tutaj trzeba naprawdę wyszukanych sprzętów).
A co do reszty... Hmmmmmmm
Napomknąłem też wzmiankę w topicu o D-50. Jest jakiś KORG obecnie na allegro wykorzystujący syntezę fm i posiadający brzmienia podobne do D-50 i EX5. też wygląda ciekawie
Psychomaniak

ODPOWIEDZ