Wiarygodność Right Mark

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
paul
Re: Wiarygodność Right Mark

Post autor: paul » wtorek 16 sie 2005, 20:51

Zrobilem tak jak mowicie, Panowie, ale mam problem z ustawieniem poziomow, to mi pisze ze sygnal za slaby, a jak dam glosniej to piszczy, jakby sprzega.

Sprawdz czy nie masz gdzies wlaczonego monitorowania sygnalu z wejscia na wyjscie...

WG

Post autor: WG » środa 17 sie 2005, 00:07

Zrobilem test mojej karty (ESI Wami Rack 192 L) za pomoca programu Right Mark, byl to tzw Loopback test. Wyjscie polaczylem z wejsciem za pomoca Direct Wire. Bodajze MME 3,4 do MME 1,2. Nie wiem czy dobrze polaczylem.

Nie wolno tak robić bo taki test jest nic nie warty.

Jak na wynik wewnętrznego krosowania sygnałów w mikserze karty to wynik taki sobie.

Zepnij fizycznie wejścia i wyjścia karty i wtedy masz sumaryczny test przetworników karty.

Mimo to polecam odczyty w WaveLab. Mamy wtedy do dyspozycji wszelkie rodzaje sterowników MME, WDM, ASIO. A wyniki są czasami zaskakująco różne dla różnych sterowników.

RightMark korzysta tylko z MME a to niezbyt rozsądna droga do poprawnego testowania kart. Testy Rightmarka nie uwzględniją WDM i ASIO a jedynie MME, z którego przecież programy DAW nie korzystają.

Awatar użytkownika
Godin

Post autor: Godin » środa 17 sie 2005, 10:32

Nie wolno tak robić bo taki test jest nic nie warty.

Jak na wynik wewnętrznego krosowania sygnałów w mikserze karty to wynik taki sobie.

Zepnij fizycznie wejścia i wyjścia karty i wtedy masz sumaryczny test przetworników karty.

Mimo to polecam odczyty w WaveLab. Mamy wtedy do dyspozycji wszelkie rodzaje sterowników MME, WDM, ASIO. A wyniki są czasami zaskakująco różne dla różnych sterowników.

RightMark korzysta tylko z MME a to niezbyt rozsądna droga do poprawnego testowania kart. Testy Rightmarka nie uwzględniją WDM i ASIO a jedynie MME, z którego przecież programy DAW nie korzystają....

A mozesz mi napisac, jak zrobic taki test w Wave Labie?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 17 sie 2005, 12:09

Obawiam się, że zrobienie samemu tak wszechstronnych testów karty, jakie oferuje RMAA byłoby sporym wyzwaniem nawet dla bardzo zaawansowanego użytkownika Wavelaba. Posługiwanie się wskaźnikiem poziomu sygnału wejściowego jest wielkim uproszczeniem i w zasadzie prowadzi do wielu pomyłek wynikających z mylnej interpretacji tych odczytów i zupełnie innej metody uśredniania poziomu niż przy pomiarach.

RMAA pozwala chyba wygenerować sygnał testowy do pliku - można się posłużyć tą funkcją do przetestowania karty przy pomocy dowolnego programu wielośladowego - odtwarzamy sygnał testowy z pliku a na drugi ślad nagrywamy zapętlone wejście karty, potem plik analizujemy w RMAA. Wydaje mi się, że w ten sposób można drogą okrężną przetestować inne sterowniki.

Awatar użytkownika
Godin

Post autor: Godin » piątek 19 sie 2005, 21:26

...Obawiam się, że zrobienie samemu tak wszechstronnych testów karty, jakie oferuje RMAA byłoby sporym wyzwaniem nawet dla bardzo zaawansowanego użytkownika Wavelaba. Posługiwanie się wskaźnikiem poziomu sygnału wejściowego jest wielkim uproszczeniem i w zasadzie prowadzi do wielu pomyłek wynikających z mylnej interpretacji tych odczytów i zupełnie innej metody uśredniania poziomu niż przy pomiarach.

RMAA pozwala chyba wygenerować sygnał testowy do pliku - można się posłużyć tą funkcją do przetestowania karty przy pomocy dowolnego programu wielośladowego - odtwarzamy sygnał testowy z pliku a na drugi ślad nagrywamy zapętlone wejście karty, potem plik analizujemy w RMAA. Wydaje mi się, że w ten sposób można drogą okrężną przetestować inne sterowniki....

super dzieki!

bede probowal

ODPOWIEDZ