Słuchawki do masteringu + dj
...[...] dzięki za odpowidzi jednak nadal czekam na więcej
ależ proszę bardzo:
słuchawki nie nadają się do miksowania. Używanie słuchawek w zastępstwie głośników to zły pomysł, nawet jeśli te głośniki są kiepskie. W 99% przypadków miks zrobiony na słuchawkach, zwłaszcza przez osobę niedoświadczoną, nadaje się do wyłącznie śmietnika. W pozostałym 1% i tak trzeba wiele godzin pracy żeby doprowadzić go do sensownego kształtu....
To co? Uwazasz ze zamiast słuchawek za ok.1500 zł lepiej kupic odsłuchy np.Behringer Truth B2031A lub B2030A? Jesli pomieszczenie jest nie wygluszone, to nie lepiej jednak wyjda mixy na tych sluchawkach?
Czy da sie wogole zrobic mix na wyzej wymienionych monitorach przy niewygłuszonym pomieszczeniu?
ależ proszę bardzo:
słuchawki nie nadają się do miksowania. Używanie słuchawek w zastępstwie głośników to zły pomysł, nawet jeśli te głośniki są kiepskie. W 99% przypadków miks zrobiony na słuchawkach, zwłaszcza przez osobę niedoświadczoną, nadaje się do wyłącznie śmietnika. W pozostałym 1% i tak trzeba wiele godzin pracy żeby doprowadzić go do sensownego kształtu....
To co? Uwazasz ze zamiast słuchawek za ok.1500 zł lepiej kupic odsłuchy np.Behringer Truth B2031A lub B2030A? Jesli pomieszczenie jest nie wygluszone, to nie lepiej jednak wyjda mixy na tych sluchawkach?
Czy da sie wogole zrobic mix na wyzej wymienionych monitorach przy niewygłuszonym pomieszczeniu?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
Re: Słuchawki do masteringu + dj
To co? Uwazasz ze zamiast słuchawek za ok.1500 zł lepiej kupic odsłuchy np.Behringer Truth B2031A lub B2030A?
owszem
Jesli pomieszczenie jest nie wygluszone, to nie lepiej jednak wyjda mixy na tych sluchawkach?
musiałby się cud jakiś zdarzyć a ja w cuda nie wierzę
Czy da sie wogole zrobic mix na wyzej wymienionych monitorach przy niewygłuszonym pomieszczeniu?...
trudno będzie, ale się da
pomieszczenie zawsze można wytłumić chałupniczymi sposobami, słuchawek poprawić się nie da
owszem
Jesli pomieszczenie jest nie wygluszone, to nie lepiej jednak wyjda mixy na tych sluchawkach?
musiałby się cud jakiś zdarzyć a ja w cuda nie wierzę
Czy da sie wogole zrobic mix na wyzej wymienionych monitorach przy niewygłuszonym pomieszczeniu?...
pomieszczenie zawsze można wytłumić chałupniczymi sposobami, słuchawek poprawić się nie da
Podczas masteru do precyzyjnego ustawienia czegokolwiek w panoramie używam wyłącznie słuchawek. Z monitorów dźwięk nie dociera w ten sposób - lewy kanał tylko do lewego ucha i prawy tylko do ucha prawego. Siłą rzeczy słyszymy drobną mieszankę. Niektóre zabiegi na śladach w panoramie wysłyszy się bardziej na słuchawkach, to też do uzyskania efektów w pan użycie słuchawek wydaje się być jak najbardziej zasadne. Ale żeby cały mastering? Tu najlepsze słuchawki nie pomogą. Są tysiące pułapek w takiej robocie, wiele złudzeń słuchowych. Miksu trzeba słuchać na jakichś monitorach i już i kropka.
[addsig]
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
...Podczas masteru do precyzyjnego ustawienia czegokolwiek w panoramie używam wyłącznie słuchawek.
Obawiam się, że po pierwsze mylisz zasadnicze pojęcia - masternig nie ma nic wspólnego z ustawianiem składników miksu w panoramie. Po drugie - ustawianie pozycji źródeł w panoramie za pomocą słuchawek to niestety kardynalny błąd w sztuce. To właśnie słuchawki zniekształcają jak diabli obraz stereofoniczny wyolbrzymiając środek panoramy.
Obawiam się, że po pierwsze mylisz zasadnicze pojęcia - masternig nie ma nic wspólnego z ustawianiem składników miksu w panoramie. Po drugie - ustawianie pozycji źródeł w panoramie za pomocą słuchawek to niestety kardynalny błąd w sztuce. To właśnie słuchawki zniekształcają jak diabli obraz stereofoniczny wyolbrzymiając środek panoramy.
...Podczas masteru do precyzyjnego ustawienia czegokolwiek w panoramie używam wyłącznie słuchawek.
...
A poco przy masteringu kręcić panoramą?
...
A poco przy masteringu kręcić panoramą?

Marck9 - Warszawa
pomieszczenie zawsze można wytłumić chałupniczymi sposobami, słuchawek poprawić się nie da...
nie każdemu mama pozwoli powiesić pufę od tapczanu na drzwiach - przyjedzie ciocia ze stanów w odwiedziny i jak to będzie wyglądało

To moje "czegokolwiek" to było za dużo powiedziane. Mieliscie prawo mnie błędnie zrozumieć. Wyszło na to że sam sobie przeczę w poście... Mialem na myśli efekty na śladach, precyzyjne ich ustawianie. No i fakt, mastering w tym momencie się kończy...

For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
- Bartolomeo
...To moje "czegokolwiek" to było za dużo powiedziane. Mieliscie prawo mnie błędnie zrozumieć. Wyszło na to że sam sobie przeczę w poście... Mialem na myśli efekty na śladach, precyzyjne ich ustawianie. No i fakt, mastering w tym momencie się kończy...
...
Ja tam nadal nie rozumiem
Mastering to jeszcze sie nie wystartował

Ja tam nadal nie rozumiem

Mastering to jeszcze sie nie wystartował

...To moje "czegokolwiek" to było za dużo powiedziane. Mieliscie prawo mnie błędnie zrozumieć. Wyszło na to że sam sobie przeczę w poście... Mialem na myśli efekty na śladach, precyzyjne ich ustawianie. No i fakt, mastering w tym momencie się kończy...
nie konczy lecz dopiero zaczyna
bo tak naprwde nie chodzi ci o mastering tylko o mix , wedlog mnie spokojnie mozesz go zrobic na dobrych sluchawkach tylko to jest bardzo meczace , no i nie tylko dlatego powinienes dysponowac monitorkami , bo juz wszyscy tu prawie powiedzieli ze sluchawki nigdy nie zastapia ci monitorow lecz tylko je uzupelniaja
pozdrowko

nie konczy lecz dopiero zaczyna