Pop-filter samodział

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
peter1pl
Re: Pop-filter samodział

Post autor: peter1pl » sobota 16 lip 2005, 20:57

E tam, ja mam pop filter z pończochy, druta, i pomalowanego na czarno pręta mocowanego do koszyka. Koszt: 0 zł. Wygląda to nawet nieźle, nie jak jakieś dziwaczne pomysły z paletkami od tenisa. Swoją drogą, to czemu nie opłaca się robić? Jak ktoś nie ma za dużo kasy, to dla niego 65 to jest już coś. Z resztą ja mam nawet statyw samoróbkę....

Jasne, a jak przyjdzie muzyk nagrywać to się zapyta: "Co to ku...a jest?" I wyrobi sobie na starcie zdanie o profesjonalizmie właściciela studia (zapewne często niesłuszne).
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » sobota 16 lip 2005, 22:08

Widziałem już w niejednym studio (nawet radiowym! np. Elita w B-szczy!) drut i pończochę Jesli ktoś się postarał to uwierzcie że może to wyglądać całkiem estetycznie. Ja swoją zrobiłem z dość sztywnej i grubej podkładki pod myszkę Cyrklem dwa kułeczka, ciach ciach, klejem na wyciętej obręczy z obu stron, na to lekko naciągnięta pończocha, po wyschnięciu kleju ciach wystające brzegi pończochy i gotowe! Podkładka i pończocha były czarne i naprawdę wygląda to super:)
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 17 lip 2005, 01:17

dobra juz sie nie wydurniajcie ze 65 zeta to ogromny hajs jak sie ma na mikrofon i komputer - nie robcie z siebie dziadów.....

dobry pop kiler to dobry popkiler a nie jakies badziewie ktore trzyma sie statywu na slowo chonoru..

polecam pop'a shure - giete ramie duzy podwojny pop i porzadne mocowanie nie jakas marna prowizorka...

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » niedziela 17 lip 2005, 01:24

...dobra juz sie nie wydurniajcie ze 65 zeta to ogromny hajs jak sie ma na mikrofon i komputer - nie robcie z siebie dziadów.....

dobry pop kiler to dobry popkiler a nie jakies badziewie ktore trzyma sie statywu na slowo chonoru..

polecam pop'a shure - giete ramie duzy podwojny pop i porzadne mocowanie nie jakas marna prowizorka......

Tak Zbynia, masz rację, czym lepiej...tym lepiej!

(ale na dziadów wyszlim...)
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » niedziela 17 lip 2005, 15:30

...dobra juz sie nie wydurniajcie ze 65 zeta to ogromny hajs jak sie ma na mikrofon i komputer - nie robcie z siebie dziadów.....

polecam pop'a shure - giete ramie duzy podwojny pop i porzadne mocowanie nie jakas marna prowizorka......

Tak, oczywiście zgadzam się, jeśli chodzi o typowe studio, które przynosi jakieś dochody. Jeśli mowa o domowym nagrywaniu albo o małym studyjku projektowym, to ja widzę sens takich rozwiązań (pończocha na drucie).
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » niedziela 17 lip 2005, 20:28

Tak, oczywiście zgadzam się, jeśli chodzi o typowe studio, które przynosi jakieś dochody. Jeśli mowa o domowym nagrywaniu albo o małym studyjku projektowym, to ja widzę sens takich rozwiązań (pończocha na drucie)....

Oczywiscie, że tak!

Bo czy ktos z Was zauważył różnice w działaniu?? :>

peter1pl

Post autor: peter1pl » niedziela 17 lip 2005, 21:40

Oczywiscie, że tak!

Bo czy ktos z Was zauważył różnice w działaniu?? :>

...

Ja zauważyłem! U jednego gościa ta pończocha była tak zamocowana, że kołysała sie i brzęczała o statyw
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » poniedziałek 18 lip 2005, 08:28

no jak ktoś jest ciapa toi i taki ze sklepu tak zamocuje że będzie latać pukać itd...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 18 lip 2005, 09:56

Mata chłopaki i róbta O TUTAJ MATA ... musze ino dodac , ze sa takze pop kilker-Y z wypełnieniem ze specjalnej gąbk siatkowej i zamiast ponczochy , AKG produkuje takiez sprzety . działa troche lepiej , sprawdzałem :)

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » poniedziałek 18 lip 2005, 23:13

Kiedyś gdy nie znałem jeszcze studia od kuchni, jeden reżyser powiedział mi że to coś o czym tu prawimy służy po to aby nie zapluć mikrofonu na śmierć Może w imię tej racji ten przyrządzik powinien nazywać się Saliva-filter Jeśli nagrywacie często wokalistów "ostro" śpiewających to pamiętajcie żeby czasem wymienić filter na nowy, heh. Bo wiecie..., a jak nie wiecie to powąchajcie swoje filtry Z podejściem do tematu również od strony higienicznej niektórym tymbardziej nie opłaca się wydawać regularnie 65 zł i pozostaje im "drut i pończocha", albo przkład z linku który podał Master, albo podkładki pod myszki Skrajnie oszczędnym pranie zaplutych filtrów odradzam

ODPOWIEDZ