Pytanie o SYSEX Transmiter

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
WG
Re: Pytanie o SYSEX Transmiter

Post autor: WG » piątek 10 wrz 2004, 20:09

Korzystając z okazji, chciałbym zapytać, czy istnieje chociaż cień szansy na eksport sampli (w EXtranslatorze) WAV do formatu AKAI S2000/3000XL?

------------------------------

Dojdzie taka opcja z pewnością ale chyba już lepiej pomyśleć nad tym aby do tego celu stworzyć dedykowany osobny program, który umożliwi przenoszenie i tworzenie płyt i innych nośników w formacie Akai lub EMU. To rozwiąże kilka problemów jednocześnie.

Choćby poprzez MIDI. Są programy, które to robią ale są albo stareńkie (WAV Akai 98) i nie chodzą pod Win XP stabilnie, albo dość kosztowne (Wavelab).

--------------------

Zapomniałeś o Awave Studio. To moze być dobra alternatywa w stosunku do drogich programów współpracujących z samplerami jak Wavelab i Sound Forge.

http://www.fmjsoft.com/

Rozumiem, że zapisanie plików bezpośrednio na nośniku w formacie AKAI (np. ZIP) to procedura nie warta zachodu, z uwagi na hermetyczność tego formatu, ale transfer MIDI bezpośrednio do pamięci samplera mógłby być względnie łatwy do zaimplementowania.

--------------------

Jeżeli chodzi o protokół SDS albo SMDI to postaram się aby znalazł się w następnych wersjach programu. Aktualnie jestem skupiony na trochę odmiennych sprawach teraz. Konwerter będzie rozwijany dalej w swoim czasie.

Skoro jest opcja importu, to logiczne by było, żeby był też eksport :)

Na zachodzie pracuje w studiach jeszcze sporo samplerów z serii S2000/3000xl.

--------------------

Dobrze to słyszeć. Ciekaw jestem jakie są dzisiejsze proporcje w korzystaniu z samplerów sprzętowych i programowych.

Pozdr.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 10 wrz 2004, 20:20

Jeżeli chodzi o protokół SDS albo SMDI to postaram się aby znalazł się w następnych wersjach programu. Aktualnie jestem skupiony na trochę odmiennych sprawach teraz. Konwerter będzie rozwijany dalej w swoim czasie.

Wspaniała wiadomość, cierpliwie poczekam.

Dobrze to słyszeć. Ciekaw jestem jakie są dzisiejsze proporcje w korzystaniu z samplerów sprzętowych i programowych.

Studia domowe korzystają w większości z zamplerów programowych. Studia hardware'owe mają najcześciej dalej samplery Akai i EMU. To były maszyny nie do zdarcia. Poza tym, jeśli dane studio zainwestowało w (legalne) biblioteki sampli sporo pieniędzy, to tak łatwo się nie pozbędą tych maszyn. Poza tym ciągle wychodzą nowe płyty z samplami w formacie S1000/3000. No i ciągle jest w sprzedaży MPC2000XL, który w części samplerowej jest kompatybilny z S1000/3000 (to właściwie jest S3000XL + sekwencer + pady).

Bardzo dziękuję za informacje.

Pozdrawiam serdecznie.

Maciej R.

AdminEiS

Post autor: AdminEiS » sobota 11 wrz 2004, 21:55

...Moim zdaniem to brakuje jakiegoś konkretnego narzędzia do midi które by pełniło rolę miksera, sterownika itd. W sekwencerach Sonar, Cakewalk jest fajne narzędzie StudioWare gdzie można sobie zbudować mikser...

W Cubase SX3 powrócono szczęśliwie do zarzuconego wraz z ostatnią wersją VST wpełni edytowalnego miksera MIDI (MIDI Devices). Niestety nacieszą się nim tylko posiadacze SX-a. Pracujący na SL-u mogą zaimportować tylko gotowe rozwiązania. Przyznam, że niewiele rozumiem z tego rodzaju polityki.

...Gdyby wykorzystać właśnie formę wtyczek Mfx i stworzyć uniwersalny edytor do Cubase SX, SL czy Nuendo to może być naprawdę ciekawa propozycja...

Byłoby świetnie, co niektórzy ozłocą Cię mistrzu .
[addsig]
Administrator serwisu

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » wtorek 14 wrz 2004, 14:10

...

Marzy mi się edytor makr.

To znaczy. Napisz coś więcej. Jak ma działać, wyglądać i do czego służyć.

...

Ograniczeniem Transform'era jest podział na dwa okna filtracji i "akcji"

Ja poradził bym sobie z edytorem w rodzaju Visual Basic dającego możliwość zmiany dowolnej ilości komunikatów w jednym oknie.

Przydała by się też możliwość dowolnego adresowania edytowanych komunikatów np do kilku portów MIDI i/lub wirtualnych syntezatorów.

Na dzień dzisiejszy wykorzystuję „transformera” do sterowania wirtualnymi syntezatorami moją Yamaszką CS-1x. Tyle że ona ma sześć kontrolerów plus przyciski. Czyli największym ograniczeniem jest to o czym pisałem: jeden insert jeden kontroler. „Kombinuję” też w wysyłkami by na jednym kanałem sterować kilkoma syntezatorami.

Arek - Radzyń Podlaski

ODPOWIEDZ