Lodówka + komputer = trzaski?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Lodówka + komputer = trzaski?

Post autor: matiz » sobota 10 sty 2004, 17:56

http://free.of.pl/v/veteran/filtry/filtr1.htm

"Jego działanie w systemie za kilkanaście tysięcy złotych okazało się miłym zaskoczeniem (komuny Esa Continium 2, cd Maranz 6000 KI, wzmacniacz Mcintosh). Wyraźnie zarysowała się mikroscena, która do tej pory pozostawała niejako ukryta. Dźwięk przybrał na przejrzystości..."

Suuuper, podoba mi sie! Szczegolnie ta mikroscena, bo studio mam male i by mi sie przydalo

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » sobota 10 sty 2004, 18:58

...

http://free.of.pl/v/veteran/filtry/filtr1.htm

No nie mogę, jak ludzie mogą pisać takie bzdury.

P. Ken Ishiwata i Macintosh to by się chyba ze smiechu posikali.

A co do Kena I. no to to był jedyny facet który na prezentacji na Audio Show swojego sprzętu póścił RÓŻNĄ muzyką a nie sam Jazz albo Classic.
Nie ma co

Grey

Post autor: Grey » sobota 10 sty 2004, 21:37

Proponuję tu zajrzeć http://www.helion.hg.pl/
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 10 sty 2004, 22:25

...Proponuję tu zajrzeć http://www.helion.hg.pl/...

To ja poprosze komplet ekranowanych kabli sieciowych - ale zaraz - nie sa strojone i bez pierscionka ferrytowego - eee tam, lipa

Ale jezeli ludzie to kupuja, to...

WG

Post autor: WG » sobota 10 sty 2004, 22:39

To niech mnie ktoś oświeci.

Co lepiej kupić ?

Dobrej klasy UPS czy taki jak to sie pisze kondycjoner ?

Awatar użytkownika
k

Post autor: k » sobota 10 sty 2004, 22:40

.

P. Ken Ishiwata i Macintosh to by się chyba ze smiechu posikali.

A co do Kena I. no to to był jedyny facet który na prezentacji na Audio Show swojego sprzętu póścił RÓŻNĄ muzyką a nie sam Jazz albo Classic....

No nie, jeszcze na prezentacji Nautilusów leciała... Madonna. Oprócz niej jeszcze fragment Bonda (kino domowe), ale z muzyki tylko coś w rodzaju elektronicznego popu, więc nie dało się nic stwierdzić jeśli chodzi o brzmienie ślimaczków.

Grey

Post autor: Grey » sobota 10 sty 2004, 22:58

......Proponuję tu zajrzeć http://www.helion.hg.pl/...

To ja poprosze komplet ekranowanych kabli sieciowych - ale zaraz - nie sa strojone i bez pierscionka ferrytowego - eee tam, lipa

Ale jezeli ludzie to kupuja, to... ...

chodziło mi oto, że można u nich za darmo wypożyczyć taki kondycjoner i sprawdzić sobie w domu, to wszystko, reszta mnie nie interesuje i bynajmniej nie jestem audiofilem.

Pozdrawiam!
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » niedziela 11 sty 2004, 10:08

stosowanie ekranowanych przewodów sieciowych w instalacjach stacjonarnych jest standardem w jednym z krajów skandynawskich

stosowanie pierścionków ferrytowych jest celeowe jedynie gdy urządzenia nie mają wbudowanych filtrów sieciowych

w ups o konstrukcji on-line wartość, częstotliwosć, faza i kszatałt napiecia wyjsciowego zależy tylko i wyłącznie od konstrukcji falownika

filtr z podanego linku (ten o mikrosceny ;)) nie jest niczym odkrywczym -jest to standardowa konstrukcja stosowana np w zasilaczach komputerowych

jedne z lepszych filtrów sieciowych jakie spotkałem można znaleźć w polskich tv z lat '80 (helios, neptun itp) wymagają co prawda lekkich przeróbek do zastosowania w ukłdazie tn-s, usunięcia pozystora od pętli rozmagnesowującej i dodania warystora (rów)

co do tytułowej lodówki, o której wszyscy zdaje się zdążyli już zapomnieć ;) najprawdopodobniej instalacja elektryczna w domu jest w układzie tn-c i zzakłócenia przedostają się na masę komputera przewodem pen rozwiązaniem jest (poza kompletną przebudowa instalacji ;)) filtracja zakłóceń przy źródle poprzez zastosowanie symetrycznych dławików i kondensatorów a przede wszystkim układów gaszącyh (c lub rc) na stykach termostatu

Awatar użytkownika
Gumek

Post autor: Gumek » niedziela 11 sty 2004, 11:11

Gumek; karta jest w porządku; dobre sterowniki, szumy/dynamika też nie najgorzej(AD). Support producenta. Najważniejsze, że mi się nic nie wysypuje podczas pracy no i brzmi... Zapłacisz trochę, ale nie będziesz żałował. Soft synthy śmigają, że hej. Wiedziałem, że to będzie dobry zakup... :) (szkoda tylko że nie ma jakiegoś oprogramowania rejestrującego do tego, choćby prosty wieloślad. to tyle... A tych 192Khz to i tak nie używam...

...

Dzięki serdeczne.

Zajmuje się muzyką i ciężko pracuję

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 11 sty 2004, 12:35

...Oczywiscie za załatwi ! Pracujac na UPS, pobierasz napiecie z baterji a nie z sieci , bateria jest nieustannie ładowana gdzie potem napiecie jest rozprowadzane na odbiorniki podłaczone do UPS-a takze zadne przepiecia trzaski itd nie maja prawa sie przedostac, przynajmniej tak jest w moim UPS-ise ...

prąd pobierany jet z baterii, pierwsze słyszę taką bzdurę. UPS pracujący w trybie on-line na wyjściu ma napięcie które przeszło przez przetwornicę, ale jest to napięcie z seci a nie z baterii.

...

Mozliwe ze sie pomylilem, ale tak mi wytłumaczono zasade działnia UPS-ow, nie jetem elektronikiem i ta dziedzina mnie absolutnie nie interesuje . Cała instalacje w Studio mam robiona przez firme . wszystkie spzrzety podłaczone sa do niezaleznej fazy , takze trzaski i zakłócenia sa mi opce .

ODPOWIEDZ