Interfejs audio (zapytanie)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
PWA
Re: Interfejs audio (zapytanie)

Post autor: PWA » niedziela 18 mar 2018, 15:36

jawirax pisze:
niedziela 18 mar 2018, 15:13
Mi chodzi tylko i wyłącznie o tworzenie muzyki elektronicznej na FL STUDIO przy użyciu wirtualnych syntezatorów (vsti, vst) , oraz sampli wave na laptopie, żadne gitary , mikrofony itp nie będą używane więc potrzebuje tylko interfejsu audio abym mógł uzyskać lepsza jakość dźwięku niż na zwykłej standardowej karcie w dźwiękowej w laptopie. Podsumowując potrzebuje interfejsu audio pod laptopa , który dam mi lepszą jakość dźwięku przy tworzeniu miksu i jego końcowej obróbce. Co proponujesz w mojej sytuacji ? bo już trochę zgłupiałem,
Jeżeli tworzysz tylko w domenie cyfrowej i nic z zewnątrz nie wpuszczasz, to interfejs nie jest Ci do niczego potrzebny... no być może do tego, żeby mieć lepszy dźwięk na monitorach/słuchawkach, bo przecież dźwięk kierujesz na wyjście karty wbudowanej, która jest zapewne takiej sobie jakości. Cały sygnał audio będzie się kręcił wewnątrz DAWa, więc tylko z monitoringiem będziesz wychodził na kartę audio, a później na monitory/słuchawki.
W pierwotnym poście pisałeś, że chcesz używać jakichś zewnętrznych urządzeń i stąd być może nieporozumienie.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » niedziela 18 mar 2018, 15:59

Ten Alesis ma tylko wyjście słuchawkowe, więc monitorów raczej nie podłączysz, a bez nich trudno zrobić sensowny miks.
Ja osobiście kupił bym Scarlett Solo, 2i2 a a najlepiej 2i4, który ma symetryczne wyjście. Dobrą budżetową alternatywa może być też M-Audio M-Track 2x2.

jawirax

Post autor: jawirax » niedziela 18 mar 2018, 16:52

Zdecydowałem ze zakupię M-Audio M-Track 2x2 , posłucham mądrzejszego w temacie, a w poście wyżej napisałem ze kiedyś używałem zewnętrznego sprzętu :P , jakieś małe nieporozumienie.

jawirax

Post autor: jawirax » niedziela 18 mar 2018, 17:00

Ja mam szefie jeszcze jedno pytanie: Jak kiedyś w stacjonarce miałem kartę integre ,potem zamontowałem PCI-E MIDI AUDIO DELTA 1010LT , brzmienie było nie porównywalne, oraz pluginy VST i VSTI lepiej śmigały , nic nie cięło, i mogłem ich więcej ich załadować ( używać jednocześnie), czy w przypadku interfejsu AUDIO usb w laptopie dzieję się tak samo ? bo to jest moje clue programu :P

Ps: jeszcze zapomniałem zapytać o słuchawki, bo nie zawsze mogę coś tworzyć na głośnikach , jakie polecasz słuchawki dobre budżetowe , zamknięte ? pół zamknięte ? czy otwarte ?

Awatar użytkownika
andrzeimuzyk71

Post autor: andrzeimuzyk71 » niedziela 18 mar 2018, 17:52

Może lepiej kup sobie cyfrowy mikser np. Soundcraft ui24r. Będziesz miał 22 wejścia analogowe i zarazem interfejs audio 32x32. Bardzo porządny sprzęt i w 4tys. się zmieścisz. Przemysl taki zakup. Obsługa miksera z każdego telefonu lub tabletu z przeglądarka ..

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 18 mar 2018, 21:19

Wtrącę 3 grosze. Oczywistym jest, że interfejs na USB zaoferuje gorsze parametry aniżeli ten na PCI - głównym ograniczeniem będzie tutaj sam port USB vs podpięcie się pod szynę systemową w przypadku PCI. FireWire jest jakimś wyjściem, ale to obecnie standard w odwrocie. Thunderbolt jest IMHO za drogi. Dobre intefejsy USB, np. Babyface czy cokolwiek od RME kosztuje bardzo dużo (głównie rewelacyjne drivery i świetne DAC).

Co do jakości, ojjjj niektórzy by się zdziwili co siedzi w takich taniutkich Behringerach UMC 202HD/204HD. Prawdopodobnie są kopią Focursite Scarlett (a przynajmniej zadziwiająco podobnie są zbudowane), tu są pomiary:
https://audiosciencereview.com/forum/in ... 04hd.1658/
Co do latencji, Ber wypuścił sterowniki ASIO, nie widzę więc problemu, żeby pracowały co najmniej nienajgorzej jeśli chodzi o latencję ;-).

Wybrałeś M-audio - tez pięknie! Chciałem pokazać że nie trzeba kupować super-uber sprzętu, żeby mieć jakość. M-audio ma dobre sterowniki - pozwolą "nisko" zejść z latencją, co przełoży się na większą ilość wtyczek i mniejsze "dropy". Najlepsze interfejsy (RME, MOTU) mają je bardziej dopracowane, ale pracując w warunkach homerecordingu w przypadku olbrzymiej ilości tracków zawsze możesz je przerobić na wave'y, lub dogrywać ścieżki i przy ich mixie latencja ma drugorzędne znaczenie. Słuchawki? Temat - rzeka, do mixu słabo, jest wiele wątków na forum, polecam lekturę :). Na szybko - Sennheiser HD201, tanie i dość dobre. Ja mam np. Sony MDR-XD400 (kupiłem w 2007 roku za 50 ojro przy kursie 3,30 :)) i nie ma kolosalnej róznicy w stosunku do w/w Zenków - do mixu i tak są na tyle dobre, że się nadadzą, a z założenia nie miksujemy na słuchawkach, bo jest problem m.in. ze sceną/EQ/charakterystyką itd.

jawirax

Post autor: jawirax » niedziela 18 mar 2018, 21:31

Czyli nie ma sensu kupować tego interfejsu co mi zaproponował PWA ? , głównym problemem u mnie jest to że potrzebuje taki interfejs który pozwoli mi zgrać miksowany materiał z powrotem na kompa np wejściem liniowym na np wavelaba lub Sound forge , czy jest to wykonalne ? musiał by taki interfejs audio chyba mieć wyjście liniowe i wejście liniowe i przewodem spiąć je i przy zgrywaniu miksu na żywo na dany program zgrywający zaznaczyć w jego opcjach nagrywanie- wejście liniowe ? i wtedy sygnał z wyjścia liniowego poleci do zgrywania ? przecież nie zgram tego interfejsem z portowem przez wejście mikrofonowe , bo to już padaka, czy takie coś jest wykonalne ?

andrzeimuzyk71 zaproponował mi fajny sprzęt , lecz ja tego w 30% nie wykorzystam , tak jak napisałem , głownie chodzi mi o wtyczki vsti i sample i ten materiał na żywo ma wychodzić z interfejsu i chcę go zgrywać na komputer z powrotem danymi programami nagrywającymi , dat odpada , bo chcę mieć materiał na komputerze, zależy mi tylko aby jakość dźwięków była lepsza od zintegrowanej karty muzycznej w laptopie , bo inaczej po co mi by był interfejs audio. W stacjonarce ładowałem pci-e a w laptopie INTERFEJS AUDIO - czyli zewnętrzna karta muzyczna. Chłopaki na mieszałem sobie w głowie :lol:

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 18 mar 2018, 22:00

Przecież transport audio między programami wykonujesz wewnętrznie na komputerze :). Nic nie wychodzi poza, nie ma więc potrzeby wysyłania dźwięku przez wyjście liniowe. Efekty pracy z wtyczkami zapisujesz jako wave'y i otwierasz np. w SoundForge. Po edycji z powrotem na tracki w DAWie. I tyle. Nie kombinuj za dużo ;)... Send/return ma sens jak korzystasz z zewnętrznych "klocków" - inaczej sygnału nie wyślesz.

Interfejsy audio zaproponowane przez kolegę PWA są ok, ale podałem przykład jakości dźwięku, gdzie wystarczy wydać niecałe 3 stówki żeby mieć bardzo dobre efekty i nie trzeba kupować "krów" za kilka tysięcy złotych. Niska latencja w VSTi - JEST. Obsługa najnowszych systemów - JEST. Wejście/wyjście audio - JEST. Jakość dźwięku - JEST. Cena? 269 PLN za UMC202HD. Stosunek cena/jakość/potrzeby? Bez konkurencji :). Doświadczasz dyskomfortu w pracy na integrze audio, która w zasadzie służy tylko jako monitor - wszystkie operacje, w tym jakość dźwięku, odbywają się wewnętrznie w oprogramowaniu, z którego korzystasz. Interfejs tu nic nie zmieni. Jeśli sygał istnieje tylko na kompie i nie wychodzi/wraca z powrotem, to niech tak zostanie :-). Ma on znaczenie jedynie przy rejestrowaniu dźwięku (wejściem liniowym lub mikrofonowym) lub przy wysyłce/powrocie sygnału z zewnętrznych urządzeń. Zakup interfejsu dla Ciebie (jeśli nie wprowadzasz sygnału z zewnątrz/nie wysyłasz go) powinien ograniczać się do urządzenia działającego w najnowszych systemach, z obsługą ASIO (niska latencja/małe dropy=dużo wtyczek bez opóźnień) i w gratisie masz doskonałe przetworniki (ale one mają wpływ na odsłuch - jeśli tracki od A do Z będą zrobione na komputerze, możesz mieć nawet sprzęt za 10000 PLN - nie wpłynie on ani trochę na finalny efekt). Te Behringery mają już średnią jakość jeśli chodzi o wyjście słuchawkowe, no i nazywają się Behringer (dla niektórych to wada ;)). Ale jak coś jest głupie (i tanie) ale działa, to: a) dalej jest głupie, ale działa b) nie jest głupie :-).

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » niedziela 18 mar 2018, 22:38

Caroozo, ja już kompletnie kolegi jawiraxa nie rozumiem. Najpierw coś tam napisał, że chce używać zewnętrznych urządzeń i wpleść to w domenę cyfrową. Później, że nie bo on tylko DAW i w środku z wtyczkami. teraz widzę, że pisze coś o powrocie miksu do kompa, czyli tak, jak by jednak coś robił na zewnątrz. Strasznie mi chłopina zamącił w głowie :-)
W każdym razie, jeżeli obraca się w obrębie DAW, to tak naprawdę potrzebuje interfejsu tylko, żeby wypuścić to na zewnątrz w celach odsłuchowych w trakcie pracy nad kawałkiem i później do robienia miksu.... that's all.
Co do Beha, to tego interfejsu nie znam, ale sam używam UFX1204 z interfejsem audio i złego słowa nie mogę na niego powiedzieć :-)... gra i bucy jak ta lala :-)

jawirax

Post autor: jawirax » poniedziałek 19 mar 2018, 04:31

Ja was dokładnie zrozumiałem , ale wy mnie chyba nie , wiem że może dziwnie napisałem ale nie umiem prościej wytłumaczyć.
Tak potrzebuje mieć jakość na odsłuchu lepszą niż integra i okey - zgadzam się, interfejs audio w tym pomoże. Dalej tylko nie rozumiem jednego ,może zostało wyjaśnione wyżej a ja nie zrozumiałem;

Odsłuch będzie lepszy dzięki zakupionemu interfejsowi audio - normalna sprawa ,ale czy po renderingu np na mp3, wave itp ,w programie FL STUDIO np , tak samo będzie w w lepszej jakości ? czy ten interfejs wpływa tylko na odsłuch ? już prościej nie umiem wytłumaczyć :D , bo jeżeli jakość miksu będzie lepsza tylko w odsłuchu a po renderingu nic nie zmieni to napo co mi interfejs.

ODPOWIEDZ