Kto zamienił cały hardsynth na softsynth?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
astro
Re: Kto zamienił cały hardsynth na softsynth?

Post autor: astro » piątek 14 lis 2003, 14:09

Ja też wróżę miękkim syntezatorom szybką wygraną w konkurencji z twardymi odpowiednikami. Obsługa 5+1 i 24/96 w soft-samplerach i dużo lepszy interfejs i większe możliwości w pseudoanalogach, cena , nieograniczona polifonia i multi (już niedługo ) .

Ale ten brak fizycznego kontaktu i komputer na scenie...
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 14 lis 2003, 15:22

...Ja też wróżę miękkim syntezatorom szybką wygraną w konkurencji z twardymi odpowiednikami. Obsługa 5+1 i 24/96 w soft-samplerach i dużo lepszy interfejs i większe możliwości w pseudoanalogach, cena , nieograniczona polifonia i multi (już niedługo ) .

Ale ten brak fizycznego kontaktu i komputer na scenie......

Hmm.. sam mam spory hardware ale też używam softu. Taki Kraftwerk np. przeszedł całkowicie na soft i grają tak live - 4 facetów = 4 laptopy Sony Vaio z kontrolerami MIDI na Cubasach z Halionami w roli głównej i innym softem. Każdy ma swój "parapet" z uchylonym LCD laptopa i wyglądają fajnie ... no ale za plecami filmowo-komputerowy full wypas na olbrzymim ekranie.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » piątek 14 lis 2003, 19:25

Dużo instrumentów idzie w kierunku kombinacji Hardware z software np: Creamware Noach, Roland (ten czerwony modół symbolu nie pamiętam).

Powód - Soft skrakujesz a interfejsu sprzętowego nie !!!

Otrzymujesmy wygode uzytkowania na duzym ekranie, oraz niemozliwość kradzieży instrumentu

Awatar użytkownika
Vocel

Post autor: Vocel » piątek 14 lis 2003, 19:37

dzieki za odpisy pelne optymizmu...ktory nadejdzie z czasem , z czasem, jednak interesowalaby mnie konfiguracja waszej zamiany, jezeli takowa miala miejsce, czyli: co za co i za ile...i czy warto bylo

szczególe do Groover'a.
musze zaczac traktowac siebie powazniej

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 15 lis 2003, 11:31

...Dużo instrumentów idzie w kierunku kombinacji Hardware z software np: Creamware Noach, Roland.

I chyba tak własnie bedzie wygladac przyszłosc Instrumentow, Gdyz czesto gesto sam software nie jest w stanie wykonac roboty " Twardych klawiszy " Od wczoraj u mnie w studio Stoi Roland V- SYNTH i mowiac szczerez nie wyobrazam sobie Softowej wersji tegoz klawisza chociazby ze wzgledy u na złozoność i mozliwosci edycyjne w czasie rzeczywistym ..... Technologia idzie do przodu i z pewnoscia rownolegle beda sie rozwijac " Miekkie jak i twarde " klawisze :) ... nowe okresle nie ,""Miekki Klawisz "

Awatar użytkownika
tomekttt

Post autor: tomekttt » sobota 15 lis 2003, 11:46

......Dużo instrumentów idzie w kierunku kombinacji Hardware z software np: Creamware Noach, Roland.

I chyba tak własnie bedzie wygladac przyszłosc Instrumentow, Gdyz czesto gesto sam software nie jest w stanie wykonac roboty " Twardych klawiszy " Od wczoraj u mnie w studio Stoi Roland V- SYNTH i mowiac szczerez nie wyobrazam sobie Softowej wersji tegoz klawisza chociazby ze wzgledy u na złozoność i mozliwosci edycyjne w czasie rzeczywistym ..... Technologia idzie do przodu i z pewnoscia rownolegle beda sie rozwijac " Miekkie jak i twarde " klawisze :) ... nowe okresle nie ,""Miekki Klawisz " ...

myślę ze granica pomiedzy softsynthami i hardsynth zanika

taki sampler to dla mnie kompuer "z zakutym" łbem tzn. tylko do muzyki

ale czuje się jakbym obsługiwał komputer z małym ekranem

tyle.....

z kolei kompuer nie pojedzie bez kontrolera midi i roznych innych dodatkow hardwarowych

taka refleksja...

creamware wypusciło pudełko w ktore mozna uploadowac rozne wirtualne syntezatory sciągając je z internetu

to hard czy soft syntezator?

trudno powiedziec

nie wiem czy tu nie chodzi o pytanie raczej

kiedy jestes bardziej sexowny na scenie:

przymiazdzony klawiaturami, czy za ekranem laptopa?

AJP

Awatar użytkownika
Vocel

Post autor: Vocel » sobota 15 lis 2003, 11:49

ja sprzedałem wszystkie instrumenty i... brakuje mi tylko Emulatora.

Poza tym - jest świetnie!

Pozdro

Groover...

PISZ CO ZAMIENILES NA CO GROOVER, TO DLA MNIE MOZE BYC NIEZLE INFO.
musze zaczac traktowac siebie powazniej

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 15 lis 2003, 11:55

I chyba tak własnie bedzie wygladac przyszłosc Instrumentow, Gdyz czesto gesto sam software nie jest w stanie wykonac roboty " Twardych klawiszy " Od wczoraj u mnie w studio Stoi Roland V- SYNTH i mowiac szczerez nie wyobrazam sobie Softowej wersji tegoz klawisza chociazby ze wzgledy u na złozoność i mozliwosci edycyjne w czasie rzeczywistym [...]

widzę, że większość dyskutantów zapomina tutaj o prostym fakcie, że dzisiejsze instrumenty są prawie w 100% programowe. To przecież nic innego jak wyposażony w klawiaturę muzyczną mikrokomputer realizujący określony algorytm syntezy. Ostatnie konstrukcje posunęły się już tak daleko, że po otwarciu obudowy ujrzymy zwykłego lub lekko zaadaptowanego PC-ta: http://www.icpnet.pl/~gangu/Foty/neuron.jpg

W tym momencie dywagacje na temat tego co jest zbyt złożonym procesem obliczeniowym dla "zwykłego" komputera są po prostu śmieszne- wydajność współczesnych procesorów P4/XP jest przeogromna.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 15 lis 2003, 17:25

...

ja sprzedałem wszystkie instrumenty i... brakuje mi tylko Emulatora.

Poza tym - jest świetnie!

Pozdro

Groover...

PISZ CO ZAMIENILES NA CO GROOVER, TO DLA MNIE MOZE BYC NIEZLE INFO....

wiesz, to dość trudne :) Byłem (i jestem) w tej radosnej sytuacji, że co miesiąc-dwa mam nowe instrumenty do testów

Z instrumentów które miałem na własność (i się pozbyłem):

- Kawai K5000R - na V-Station i darmowe plug-iny

- Roland SC-88vl - Audigy 2

- E-mu E5000 - HALion 1.2 (kupiony za GROSZE w promocji na jednej z zachodnich stron :) + fxpansion DR-008 (perka)

- E-mu Proteus 2000 - zastępuję zgranymi barwami SoundFont (Proteus, Neuron, V-Synth), piana z Lounge Lizard 2 + darmowe VSTi

komp PIII 1 GHz + 512 MB RAM + Audigy 2 ZS Platinum PRO

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 15 lis 2003, 18:18

widzę, że większość dyskutantów zapomina tutaj o prostym fakcie, że dzisiejsze instrumenty są prawie w 100% programowe. To przecież nic innego jak wyposażony w klawiaturę muzyczną mikrokomputer realizujący określony algorytm syntezy. Ostatnie konstrukcje posunęły się już tak daleko, że po otwarciu obudowy ujrzymy zwykłego lub lekko zaadaptowanego PC-ta: http://www.icpnet.pl/~gangu/Foty/neuron.jpg

W tym momencie dywagacje na temat tego co jest zbyt złożonym procesem obliczeniowym dla "zwykłego" komputera są po prostu śmieszne- wydajność współczesnych procesorów P4/XP jest przeogromna.

...

...... od dawna Instrumenty to przenosne komputery , i to nie jest zadena tajemnica . Wszyscy wiedza o tym . Jednak sam Komputer Bez zewnetrzenego Kontrolera i nie mowie o klawiaturze MIDI , a o czyms co mozna pokrecic itd . wcale nie jest taki wygodny , sam uzywam Instrumentow Softowych i, jednak zauwazyłem ze jakosc barw jest poprostu gorsza od Hardware , Ktos Poruszył temat HALION... akurat ten Sampler. .. jest dobrym przykladem ... nawet w porownaniu z Softowym Samplerem Logica wypada Miernie jednak jest wygody i to zaleta .

Mysle ze sa, i beda Instrumenty ktorych programisci nie beda nawet probowac ""PRZERABIAC "" na SOFT , z prostej przyczyny , Myszką nie da sie wszystkiego kontrolowac . a jakosc dzwieku to nie tylko Algorytmy , ktore mozna napisac , jak uważa MB V-SYNTH Rolanda jest swietnym tego przykladem , chociaz w srodku zapewne jest to Komputer ,

ODPOWIEDZ