APS Klasik vs. Adam Audio A7x
Zygzaki na skraju pasma to trochę nie fachowe określenie sory.Ale nie sądziłem że ktoś się będzie interesował tym tematem więc nie będę się wymądrzał. Wystarczy że będę miał płaską charakterystykę
Re: APS Klasik vs. Adam Audio A7x
Nie było mnie długo, ze względu na wyjazd majowy więc teraz postaram się dołączyć do rozmowy.
"filtracja grzebieniowa? Mozesz coś więcej napisać, bo nigdy wcześniej o podziale pasma w monitorach aktywnych, przez "filtrację grzebieniową" nie słyszałem. W pasywnych z resztą też nie"
Polecam Ci książkę np "Sekrety profesjonalnego brzmienia w małym studiu" - tam jest dużo wywodów na ten temat.
Podział nie jest przez "filtracje grzebiieniową". Efekt filtracji grzebieniowej jest odczuwalny na granicy podziału pasma. Im charakterystyki spadku bardziej strome tym efekt mniej odczuwalny gdyż odbywa się w mniejszym zakresie częstotliwośći. Najbardziej jest on odczuwalny gdy występuje w częstotliwościach najbardziej istostnych dla uszu czyli 3-5 khz.
Dobrym sposobem by zrozumieć to zjawisko jest puszczenie szumu lub częstotliwości występujących na granicy podziału i poruszanie głową - w górę, w dół, lewo, prawo.
Ale książke przeczytaj, jest tam dużo ciekawych rzeczy.
"Jakie są konsekwencje zastosowania otworu bas refleks o małej średnicy? W Klasikach średnica b-r jest śmiesznie mała w porównaniu do np. Adamów A7X."
Przede wszystkim jak napisał Kyle - turbulencje.
Otwrory BR w małych konstrukcjach są problematyczne, jak wiadomo otwór powinien umożliwić swobodny przepływ powietrza ale również jego wymiary czyli tzw strojenie spowodować zwiększenie pasma charakterystyki ogólnej przenoszenia "w dół". Problemem jest to, że im otwór o większej średnicy tym rurka musi być dłuższa aby zachować to samo strojenie. Oprócz tego, jak wiadomo, im więcej rury w środku tym większa musi być obudowa, po pierwsze dla tego żeby w ogóle się zmieściła, po drugie dla tego gdyż kubatura BR nie wlicza się do objętośći obudowy w której pracuje głośnik GN. Z drugiej strony im większa średnica otworu tym mniejsza kontrola samego głośnika...
Trzeba zachować rozsądek. Konstruktorzy walczą o kompromisy, których być nie może w profesjonalnych rozwiązaniach, dlatego osobiśćie zawsze uważałem że jeżeli monitory muszą być małe to musi je wspierać subwoofer.
W A7X objętośc przeznaczona na BR jest duża - nie słyszę jakikolwieś świstów, czy innych anomalii (są tacy którzy coś tam słyszą albo tylko tak piszą). Ale coś kosztem czegoś, mała kubatura to dobry impuls, ale również mało cudownie niskie zejście.
Ostatnia uwaga do a7x jest taka, że jeżeli znajdzie się coś na przeszkodzie wylotu powietrza z BR to faktycznie to słychać (najlepiej jak na odległość promienia 0,5m nic nie ma) i w ten czas wydaje się że z BR jest coś nie tak Ale to bzdrura.