Jaki program na początek

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
mytnik
Re: Jaki program na początek

Post autor: mytnik » czwartek 18 wrz 2014, 13:01

...aż taki stary to nie jesteś na muzyka a jeśli chodzi o realizatorów to jest to nigdy nie kończąca się nauka
ja bym ci radził przenieść do komputera to co już umiesz
jeśli umiesz grać na różnych instrumentach i masz też jakieś instrumenty w domu to kupić dobry sprzęt do nagrywania i na starcie już zobaczysz efekty swoich 20 lat pracy z dźwiękiem
a jeśli kupisz sobie np interfejs audio to niektóre firmy oferują program DAW gratis podobno w okrojonej wersji ale ja np nie korzystam z wszystkim możliwości mojego DAW
bo wystarczy tylko mikser,sekwencer,możliwość ustawienia tempa,instrumenty i efekty oraz możliwość nagrywania potencjometrów
A jaki program wybrać?chyba wszystkie są dobre jedne gorsze drugie lepsze
Reaper jest fantastyczny nie używam ale próbowałem i ma spore możliwości przy tym małe wymagania
ale ta wersja testowa nie posiada żadnych vtsów z instrumentami żeby sobie po brzdękać co zachęca do zabawy
a jak ktoś nie jest uparty to raczej się zniechęci do tego programiku
Samo opanowanie programu nie jest aż tak trudne ale potrzeba lat czasu żeby mieć to wyczucie co jest dobre a co złe?...

Cubase LE jest moim zdaniem w pełni funkcjonalny i dostarczany do wielu względnie tanich interfejsów, kupując kartę od steinberga dostaniesz Cubase AI a to już jest prafie full funkcjonalność

Jeszcze bardziej funkcjonalny będzie Studio One z interfejsem od Presonusa, ale będzie jedno poważne ograniczenie - brak możliwości wpięcia wtyczki VST co w przypadku efektów mogło by być zaletą, ale przy instrumentach niekoniecznie

drummer

ODPOWIEDZ