RME HDSP - buczenie, szumy z monitorów...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Re: RME HDSP - buczenie, szumy z monitorów...

Post autor: lukashhh1 » czwartek 22 lis 2012, 08:50

...
...
Tak było milion razy tylko co to jest petla mas?? Bo wg mnie u mnie to nie ma miejsca..tym bardziej że przed chwilą sprawdzałem po włożeniu karty Esi Juli@ problem znika a takie samo połączenie..

Ja sobie zdaje sprawe, że jeśli takie problemy kogoś osobiście nie dotykają to specjalnie nikogo to nie obchodzi co i jak i najlepiej by odesłał do elektryka ale konkretny problem i konkretna sprawa..

Po prostu wg mnie albo jest coś z przedłużaczami/gniazdkiem albo obudowa karty lub jej jakas prymitywna budowa powoduje takie zakłócenia, no bo cudów nie ma.

Dobra sprawdze to samodzielnie w jakiś sposób - ale już wiem że to kwestia zasilania. W najgorszym wypadku zrezygnuje z RME i wróce do Julii. No cóż może i RME to karty lepsze ale w takich warunkach się pracowac nie da, a raczej nie bede robil rewolucji typu nowy komputer, czy jakieś zmiany w instalacjach....

Kolego, jakby nie patrzec.... studio nagrań to powazna sprawa... takie obiekty projektuje sie od podstaw -  nie mówie tu nawet o geometrii, bo to oczywiste, ale dotyczy to także instalacji wentylacyjnych i elektrycznych....

Adaptacja " byle jakiego " pomieszczenia zarówno od strony akustycznej jak i elektrycznej zawsze bedzie trudna, a często niemozliwa...

Mimo to mam nadzieję, że rozwiążesz swój problem.

determinacja i nie poddawaj się.

...

Słuchaj tego co mówią: Monter i Zbynia. to prawie na 100% kwestia pętli mas.

Odpowiednie połaczenie odpowiednie kable i bedzie git.

Pomyśl może jeszcze o jakims dobrym UPS-ie.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 22 lis 2012, 11:56

Napisałem także o ustawieniach biosu - spread spectrum i bodajże coś tam jeszcze - pisane było o tym

Stach2012

Post autor: Stach2012 » czwartek 22 lis 2012, 23:44

Dobra, sprawa rozwiązana - pomogła zmiana gniazdka na takie z bolcem i odpowiednie podłączenie wraz z uziemieniem (mostkowanie)

W tej chwili jest już ok, normalnie cisza itd..aczkolwiek niesmak pozostaje bo nie powien troche było zachodu pół dnia się tym zajmowałem wraz z kolegą bo dostęp do gniazdka był delikatnie mówiąc "utrudniony".

W tej chwili wszystko pracuje ok, myślę jeszcze tylko o zmianie na jakieś solidne przedłużacze tych które są takie nie do końca pewne.

Mam nadzieje, że teraz jakikolwiek problem zakłóceń itd będzie zażegnany i że teraz już to wszystko podłączone jest tak jak powinno.

Dzięki za wszelkie porady.

Stach2012

Post autor: Stach2012 » piątek 23 lis 2012, 22:50

No w porządku ja wszystko wiem, tylko problem jest jeden - żeby móc uzyskać połączenie symetryczne musiałbym wyposazyć RME w komplet dodatkowych (opcjonalnych) kabli symetrycznych XLR ale to koszt w okolicach 230 zł więc troche bezsensu sprawa, do tego dodatkowe kable (bo nie mam symetrycznych) + nowy przedłużacz to czasami 400 zł może nie starczyć.

To razem z kartą mogło by się okazać że już coś lepszego bym nabył np od Motu gdzie pewnie były by rozwiązania symetryczne jakiś zewnętrzny interfejs f-w.

Ta karta to troche taki archaiczny sprzęt i nie wiem czy warto inwestować. Szczególnie, że teraz wszystko działa ok.

Co do przedłużacza to tamten z tego linku niby fajny ale wygląda prymitywnie i bardzo słabo, dlatego ja wolałbym coś typu Acar Xprotector - wiele osób chwali, ma zabezpieczenia i wygląda solidnie, poza tym jak widać nie ma wersji 10-gniazdowej, jest tylko 5 co też może oznaczać że jest solidny a nie tylko mnóstwo gniazdek i to wszystko.

Może jestem w błędzie ale jak widze niektóre takie mizerne zasilacze za 20 zł 10 gniazd, albo jeszcze lepiej takie master-slave to mnie to śmieszy. Kuzyn kiedyś kupił master-slave w jakimś markecie to żałuje do dzisiaj, twierdzi że nawet lampka podłączona pod master nie daje możlwości uruchomienia reszty gniazd, to musi być jakieś solidny urządzenie. Dziwne..

Nie ok, wiem już co i jak a co do tego gniazdka to znajomy zrobił mostkowanie, pomimo, że wg niego to nie jest dobre rozwiązanie, że dawniej przy takiej instalacji odprowadzało sie uziemienie do rur wodociągowych czy coś tego typu. Nie wiem ja się nie znam i dlatego jego poprosiłem, ale fakt coś jest na rzeczy bo na różnych "forach" różne są komentarze do tego mostkowania "bolca" z "neutralnym".

Ważne że teraz wszystko sprawuje się dobrze, bo już byłem troche w szoku, myślałęm że może karta ma coś uszkodzone i dlatego taki dźwięk.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 24 lis 2012, 00:03

Acar to akurat najzwyklejsza listewka z jakimis tam filtrami..zPAS to sprzęt do zastosowań profesjonalnych - nie ma opcji żeby po podłączeniu czajnika kable się zagrzały jak to w acaropodobnych listwach zdarza się nader często

ma filtry ok - ale to zwykłe najprostsze filtry jakie sa w takich listwach

Co do kabla - moznaby zrobic samemu tylko schemat potrzebny - tyle że na neutruku nie wyjdzie dużo taniej

Stach2012

Post autor: Stach2012 » sobota 24 lis 2012, 01:10

Nie no ZPAS to konkretna i solidna marka ale tamten model mi się jakoś nie podoba...już lepszy byłby LZ-531 tylko że bardziej rozbudowany.

Ale to co taki Acar ale nie takie te zabawki po 15 gniazd za 20 zł tylko ten solidniejszy Xprotector 5 gniazd za ok 40 zł to nie będzie dobry przedłużacz?

Dobra zobaczymy.

A takie pytanie ma marginesie - żeby nie zakładać nowego tematu, jest zauważalna różnica pomiędzy RME HDSP 9632 a np taką karta Lynx L22? Obydwie sa chyba już dość leciwym sprzętem w sensie modelu ale no tak pytam w co lepiej inwestować.

Stach2012

Post autor: Stach2012 » sobota 24 lis 2012, 01:18

Co do tego master slave, chodzi mi o coś tego typu:

http://megastore.pl/89701,Whitenergy-Listwa-antyprzepieciowa-AV-EKO-4-gniazda-1-gniazdo-master-05557.html

Ponoć jak najdalej się należy trzymać bo często jest tak że master działa a reszta nie, albo się coś w trakcie wyłącza, nei wiedzieć czemu..nie wiem nie moja opinia, nie używałem tego, ale czesto w marketach sa takie różne okazje..

A co do Acara skoro przynajmniej ja nie znalazłem wersje więcej niz 5 gniazdkowej a przy tym cena dośc wysoka jak za jedyne 5 gniazd to chyba o czymś to świadczy - tak mi się wydaje, poza tym nienawidze przedłużaczy chociażby bez wyłącznika, bo nieraz wyjeżdzam gdzies nawet na miesiąc i takie coś jest dla mnie ważne nacisne i koniec wylączone na amen a tak to prąd mówiąc kolokwialnie cały czas jest.

Ok apropo kabli to chyba ja sam się w to pchać nie będę, bo wykonanie samemu jest dość poważnym wyzwaniem i liczy się dokładność wykonania a jak ktoś w tym nie siedzi to czasami bardziej opłąci się wydać ponad 200 zł jak się chce inwestowac.

TrevorMuzzy

Post autor: TrevorMuzzy » sobota 24 lis 2012, 01:49

A takie pytanie ma marginesie - żeby nie zakładać nowego tematu, jest zauważalna różnica pomiędzy RME HDSP 9632 a np taką karta Lynx L22? Obydwie sa chyba już dość leciwym sprzętem w sensie modelu ale no tak pytam w co lepiej inwestować.... 

Z doświadczenia mogę napisać (bo miałem zarówno HDSP 9632 oraz Lynxl22) że różnica w dźwięku jest, szczególnie w dobrym pomieszczeniu i odsłuchując na dobrej klasy monitorach. Lynx ma ciut lepsze przetworniki ale za to beznadziejne sterowniki więc prawda wygląda tak, że ja proponuje pozostac przy RME zawsze możesz dokupić konwerter Lynx Aurora i przez Adat roszerzyć RME, bo pchać się w niezbyt mimo wszystko nowoczesną kartę i wydawać ponad 2500 pln to raczej nie ma sensu.

Tylko teraz inna kwestia zakupiłeś dość już stary model sprzed 10 lat, a jak wiadomo wtedy w 2003 roku na innym poziomie był sprzęt komputerowy inne systemy (win 98, 2000, xp) niż teraz.

Obecnie w dobie systemów Win 7/8 nowoczesnych płyt i róznych rozwiązań Intela może się okazac że zaraz wyjdzie WIndows 10 i może być problem z tego typu kartą. Nie wiadomo też jak długo producent będzie wspierał ten model, szczególnie gdy na rynku już istnieje nowocześniejsza wersja RME HDSPe AiO na PCi-e.

Ale narazie działaj, znam gościa, który pracuje na Win 7, z intel i7 i 9632 śmiga mu bardzo dobrze, więc wykorzystaj cały potencjał z tego RME i nie myśl w kategoriach coś lepsze coś gorsze, RME to na prawde solidna i dobra marka.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 24 lis 2012, 12:36

Master/slave służy do wyłączania gniazdek salve za pomoca gniazda master - pod master podpinasz kompa pod slave resztę - jak na master pobór mocy spadnie poniżej pewnego poziomu - komputer wyłączony (a poziom jest chyba nie regulowany więc różnice  z tym bywa) to gniazdka slave zostaja wyłączone...ot taki bajer co by przycisku nie używać który odłączy też komputer(tutaj odłączy automatycznie tylko gniazda slave - na master napęcie podawane jest cały czas)

ODPOWIEDZ