W porządku ; ) zrozumiałem wyrażenie "sterowniki do dysku". Tylko chyba nie tędy droga. Sprawy optymalizacji systemu oraz szukania ew. przyczyn w podzespołach PC (typu dysk,dma,pamięć), ja bym na razie zostawił. Bo za moment wymienisz całą jednostkę w ramach testów. Co bym zrobił działając jedynie na PC, bo w treści pojawił się laptop do testów.
Przeczytał od A-Z manual od Mackie (Zajrzałem, jest tam wiele na temat FW i mogących występować konfliktów)
1. Próbował się dowiedzieć, jaki kontroler FW mam wpięty od strony PC (jego chipset, producenta, cokolwiek) w tym celu program Everest lub podobnej funkcji + google.
A. Czy nie znajduje się ten Chipset na liście podejrzanych bubli.
Kontrolery IEEE 1394 FW akceptują i dobrze współpracują z przyjaciółmi. VIA, NEC, TI
Recommended IEEE 1394 (FireWire) Chipsets (info: http://www.focusrite.com/answerbase)
- Texas Instruments (TSB43AB22, TSB43AB23 and XIO2200A)
- VIA (VT6306, VT6308 and VT6315)
Dzisiaj za grosze możesz dostać karty PC na tych chipsetach: (szukaj produktów: digitus,4world,unitec,sonnet,belkin tam one 'naprzemiennie' siedzą, to jest loteria, mnie się udało kupić 4wordl za 20 zł, na TSB43AB23. ;)
Poznaj listę kontrolerów FW mogących działać niestabilnie, powodować problemy, niewspółpracować z Twoim Mobo. np: dość popularny chipset JMicron montowany był w wielu MB.
B. Jeśli chodzi o przewody: Akceptowane wyłącznie te (ani 4-6, ani 4-4)
1. 6 Pin FireWire 400 Ports on Mac and PC Systems (6-6) 2. 9 Pin FireWire 800 Ports on Mac and PC Systems (9-6)
C. Nie stosować Kart PCI/PCIe i rozwiązań typu Combo. (Miks USB+FW)
Most FireWire 400/800 and FireWire/USB “Combo Cards”
We have seen undesirable behaviour with “Combo Cards”, and as such recommend using cards with only FireWire 400 ports.
Droższe są te karty a wprowadzają tylko zamęt i nie służą. Zasadniczo zaleca się by urządzenia były wpięte pod odzielne karty PCI/PCIe (FW-400)
D. Mixer i jego interface FW zostawiłbym w spokoju z racji , że to Mackie i byle czego nie montują.
Jeśli to masz, możesz zastosować się do zaleceń Mackie odnośnie szukania, ew. przyczynkonfliktów system-urządzenie, system-DAW, DAW-mixer.
Tutaj Mackie wyraźnie wymienia 2 sprawy. (str. 11| 21) jako problem z kartami UAD oraz
Zamianę slotu PCI/PCIe na inny wolny.
Wyłączyć połaczenie FW w ust. połaczenia sieciowe. (Disable IEEE 1394)
Zablokowac wszelkie procesy Antywirusów w systemie i uciązliwe procesy.
No i przedstawiony jest typowy konflikt USB/FW (IRQ) i opis jak temu zaradzić.
Konflikt IRQ chodzi tutaj o sytuację w laptopach i kartach Combo (zewstawienie USB+FW) wtedy zalecają spróbować zmienić przerwanie IRQ w PC/laptopie w BIOSie ale wtylko i tylko wtedy. a zmiana przerwać nie jest taką łatwą sprawą na co uczulają i nie biorą odpowiedzialności za ew. zonk...
Kolejną sprawą jest współpraca sterowników ASIO mackie z innymi sterownikami ASIO oraz mogący wystąpić konlifkt miedzy nimi w środowisku DAW., i w tym temacie ględzą coś, że ostatecznie by pozbyc sie konfliktu, można usunąć ręcznie (przeinstalować) z menadżera urządzeń ich sterowniki Onyx Firewire WDM audio.
Oczywiście podstawową sprawą jest zwiększenie latencji sygnału w sterownikach Onyx ASIO.
2. Obecnośc innych kart w systemie: dokładnie tak jak Ci zasługerował Zbynia. Juli@ nie powinna mieszać, o ile nie ma tego samego przerwania IRQ. lub jej drivers ASIO usb nie są aktywne w DAW.
Jeśli nie ma konfliktów przerwań, sterowników ASIO, i mimo to jest źle, można spróbować zmienić w BIOS opcję PCI latency timer device, to też pomaga kontrolerom FW.
http://www.focusrite.com/answerbase/en/article.php?id=1040 a tutaj bardzo dobry art. dot. kart UAD co prawda, ale należy się stosować do tych wartości.