Piszę to dla osób, które by trafiły na ten temat z wyszukiwarki...
Porównałem w sobote kilka par monitorów we wrocławskim djshopie i wyraże swoje subiektywne opinie. (wielka przestrzeń i brak ściany za plecami)
Wszystkie poziomy ustawione na 0, bez podbić wysokich czy niskich częstotliwości.
Fostex PM-0.5N wg specyfikacji spodziewałem się, że będę grały dość wyrażnie w niskie częstotliwości, niestety okazało się, że nie grają ich w ogóle i generalnie grają jakoś płasko.
Adam A5X sądziłem, że za tą cenę zrobią na mnie piorunujące wrażenie... niestety, grały równo i czysto, ale wg mnie nie są warte swojej ceny, moze inaczej byłoby w innym pomieszczeniu, w porównaniu do Fostexów nawet na ucho laika słychać, że to monitory z wyższej półki, grają w szerszym paśmie, ale 1300 za sztukę? To nie dla mnie jednak...
KRK RP6 G2 hmmm niby spoko, już słychać bas ale coś je boli, nie potrafię tego określić, niby o 1 cal większy woofer, grają nieco pełniej w dole ale nie brzmią przyjemnie...
Tannoy Reveal 501A nie brałem ich pod uwagę, ale Pan Tomek (dobrze pamiętam?) podsunął mi pomysł żeby jeszcze je porównać i co? Najwyższy zakres bo zaczynają grać wg specyfikacji od 60Hz, ale w sklepie odniosłem wrażenie, że grają najpełniej ze wszystkich, ciepło i miękko, przyjemnie dla ucha, więc wybór padł własnie na te monitorki. Poza tym cena 1150 zł za parę przyzwoitych monitorów to na prawdę mało.
Niestety w sklepie nie posiadali KRK RP5, trafiłem na miejsce niestety na krótko przed zamknięciem więc nie było czasy na porównaniu Sinn'ów z tytułu tematu, ale po tym jak grały Fostexy chyba nie miałem na to już ochoty...
Możecie się ze mną nie zgadzać, to tylko moje subiektywne opinie, ale jeśli ktoś to już czyta i doczytał do końca to może doradzicie mi jaki kupić do nich subwoofer? Niestety na tych monitorkach brakuje jednak wyraźnego dołu i jak już zainwestowałem w odsłuch, chciałbym mieć kontrolę w całym paśmie, proszę o jakieś propozycje z adekwatną ceną do jakości ;)
Pozdrawiam