Metronom dla wszystkich podczas koncertu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Metronom dla wszystkich podczas koncertu

Post autor: matiz » czwartek 14 cze 2012, 16:06

Jesli ktoś w utworze ciągnie na siłę i ciagnie, a następny w tym pomaga to w końcui i ja sie poddaję bo niestety nie jestem automatem.

W sumie to wystarczy jedna "synkopa" i juz jestes poza metronomem. Tymczasem "z zewnatrz" slychac, jakbys to Ty sie pomylil, a nie ten, ktory przyspieszyl.

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 14 cze 2012, 16:14

No to racja, zawile.

I w niektórych przypadkach przyznam również rację co do zasady, ale w innych się nie zgodzę. BB King, inni wybitni bluesmani, jazz, inna muzyka improwizowana, czy wirtuozerska - jak najbardziej. Ale są gatunki, gdzie kawałek musi się trzymać ramy rytmicznej, czy to ze względu na motorykę, czy aranżację. Owszem, było by super, gdyby wszyscy muzycy grali jak komputery spięte w sieć, ale wiadomo jak to wygląda w praktyce. Dlatego w tych określonych przypadkach jak najbardziej jestem za podaniem wszystkim metronomu, a nie gonieniem solisty.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 14 cze 2012, 16:22

Dlatego w tych określonych przypadkach jak najbardziej jestem za podaniem wszystkim metronomu, a nie gonieniem solisty.... 

No wlasnie, WSZYSTKIM, a nie tylko bebniarzowi.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » czwartek 14 cze 2012, 16:26

Dołączę się do dyskusji. Ja mam problem - pałker gra z klikiem, ma metronom KORG BeatLab który ma jedynie jedno wyjście słuchawkowe. Czasami korzystam z arpeggiatorów w sytuacji na żywo, których odpalanie jest na czuja, a czasami są dość mocno zakręcone frazy i na ucho w warunkach słabych odsłuchów ciężko go dokładnie wyczuć.

Lubię grać z klikiem, ale nie będę ciągnął od perkusisty 10m kabla do swojego miksera (+rozgałęzienie słuchawek), a kupno bezprzewodowego systemu mija się z celem. Myślałem o jakimś metronomie z MIDI OUT - tak żeby ustawić zegar na external właśnie z tego metronomu - wtedy naciśnięte arpeggio jakby nie chciał będzie równiutko z BPM. Tylko:

1) jaki model tani-i-dobry byście polecali?

2) jak ogarnąć MIDI daleko od siebie? Wgrę wchodzi chyba tylko WIDI ale nie korzystałem jeszcze z tego ustrojstwa...

Jeśli ktoś ma ciekawy pomysł jak ogarnąć taką sytuację, będę dźwięczny - ułatwi mi to życie

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 14 cze 2012, 16:31

W sumie to wystarczy jedna "synkopa" i juz jestes poza metronomem. Tymczasem "z zewnatrz" slychac, jakbys to Ty sie pomylil, a nie ten, ktory przyspieszyl.
...

Nic dodac nic ująć, dostaje się własnie mi za drastycznie zauważalne pomyłki których de fakto nie ja wywołuję. Gadasz jak bębniarz :)

drummer

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 14 cze 2012, 16:35

...
...

Nic dodac nic ująć, dostaje się własnie mi za drastycznie zauważalne pomyłki których de fakto nie ja wywołuję. Gadasz jak bębniarz :)
...

Bo jeste basista

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 14 cze 2012, 21:30

Bo jeste basista
...

Ha, i wszystko jasne. miło gadać z kimś kompetentnym

drummer

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 14 cze 2012, 22:23

Niestety, w nagraniach setkowych jest to czesto spotykane zjawisko. JJezeli zespol nagrywa na setke, najlepiej z wokalem, to bardzo czesto podczas zgran slyszymy ewidentne momenty nierownosci - ale tylko wtedy, gdy nie mamy jeszcze otwartych sladow solowych czy wokalu. Po wlaczeniu w tym miejscu wokalu okazuje sie, ze wszystko jest w porzadku.

I z drugiej strony - jezeli nagrywamy slad po sladzie, to nie ma w zasadzie "zbyt rowno" - kazda najdrobniejsza nierownosc czy zawahanie po nalozeniu kolejnych sladow staja sie coraz bardzej ewidentne i mimo, ze niby same bebny sa OK, to w sumie jest krzywo, ale cos za cos - za to zupelnie bez jaja

Jak widac, jestem zwolennikiem definicji muzyki wg Ellingtona - Mass Unity Sounding in Concert - nagrywamy na setke razem z wokalem!

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 15 cze 2012, 09:46

Ja to rozwiązuje następująco:

Karta FW-410  o wyjść i każdy może dostać z niej metronom. Nie wychodzę do stołu z klikiem. Perkusista ma własny mikserek i do niego dostaje cały odsłuch ze stołu głównego, sam miksuje poziom klika do sumy odsłuchu.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 16 cze 2012, 12:05

...Ja to rozwiązuje następująco:
Karta FW-410  o wyjść i każdy może dostać z niej metronom. Nie wychodzę do stołu z klikiem. Perkusista ma własny mikserek i do niego dostaje cały odsłuch ze stołu głównego, sam miksuje poziom klika do sumy odsłuchu....

A co zrobisz jak trzeba bedzie podac klik wokaliscie, gitarzyscie itp? Przeciez jezeli beda grali na systemie dousznym to jedyne zrodlo sygnalu pochodzi z rezyserki. Musisz wiec wypuścić klik do realizatora. Pomijam juz taki szczegół ze bez systemow dousznych klik poza perkusistą to pomyłka z wiadomej przyczyny. Ale jezeli klik ma dostać tylko bębniarz to jest tak jak mówisz.

ODPOWIEDZ