Jak zrobić tracki na CD z jednego pliku audio?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Jak zrobić tracki na CD z jednego pliku audio?

Post autor: DJOZD » wtorek 07 cze 2011, 13:44

Tu faktycznie nie ma zadnej filozofii.

Każdy DAW który ma narzędzia do authoringu Audio CD. Odpowienio wstawione markery track index powodują przeskakiwanie numeru tracku bez zadnej przerwy. Bo faktycznie nie zmienia sie strumien audio a tylko cyfrowy znacznik numeru scieżki. Dziala to identycznie w każdym programie.

Trzeba tez zwrócic uwagę na to ze wiele programów dodaje domyślnie 2 sekundy naliczania wystartowania ściżki. Trzeba to ręcznie ustawić. Natomiast żaden CD Player nie powienien źle odtwarzać dobrze spreparowanej plyty CD z takimi track index'ami

Można też i w NERO.

W Nero ładujesz cału długi wav do projektu audio.  Na ściezce kilkasz właściwosci audio, nastepnie indexy granice i podział. Tam ciachasz gdzie chcesz i po zabawie.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 07 cze 2011, 14:10

Oczywistym jest, że odtwarzacze (zwłaszcza samochodowe) mogą mieć celowo dodane pewne opcje, niekoniecznie zgodne ze standardem, jak choćby dodawanie pauzy po to, by bezpiecznie zapełnić bufor w warunkach, gdzie łatwo o przeskok głowicy z lasera z powodu wstrząsów.
To jednak nie ma nic wspólnego ze standardem RedBook płyt CD i specyfikacji indeksowania. Authoring robi się zawsze tak samo, a że odtwarzacz inaczej czyta (lub w ogóle nie czyta - co w przypadku samochodowych CD czytających CDR-y zdarza się nader często nawet w sprzęcie wyższej klasy), to już problem odtwarzacza i na to remedium nie ma.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

BeatOven

Post autor: BeatOven » środa 08 cze 2011, 23:38

Wielkie dzięki. Powinienem sobie już poradzić. Chodziło mi właśnie o to jak ustawia się markery. Chcę to wysłać internetem w jednym pliku a gość po drugiej stronie ma mieć możliwość wypalenia sobie prawidłowej płyty. Tak jakbym przygotowywał płytę do tłoczni. Zawsze to robili inni a ja się jakoś nie zainteresowałem. Jeszcze raz dziękuję. A propos Pink Floyd to właśnie płyty tej grupy były dla mnie inspiracją. Od "Dark side of the moon" utwory , z paroma wyjątkami, zachodzą na siebie.

ODPOWIEDZ