24 GB RAM na Widows 7 Pro

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Pietro
Re: 24 GB RAM na Widows 7 Pro

Post autor: Pietro » czwartek 10 mar 2011, 22:44

Ja mam 24GB. Poprzedniego kompa z 8GB mialem ochote czasem wyrzucic orzez okno :D.

Pod warunkiem, ze uzywasz 64-bitowego sekwencera i wtyczek, to wszystko gada.

Polecam tez dyski SSD na sample (ale nie na system). Przy dyskach talerzowych Hollywood Strings tez mialem czasem ochote wyrzucic przez okno. W tej chwili mam HS rozdzielone na 2 dyski SSD. Jest calkiem plynnie. Pomimo tego, ze ta biblioteka to potwor.

24GB to juz optymalnie na dzisiejsze wymagania, i jeszcze moze dwa-trzy lata. Zalezy jak kto sie chce bawic w nowosci. Do starszych rzeczy 12GB raczej wystarcza. Ja jakoby nie mam za wielkiego wyboru, bo dostaje nowosci do testow, a potem z tego chcac-nie-chcac korzystam.

Dla wyjasnienia wymagan HS, dodam, ze jeden instrument legato, np. pierwsze skrzypce laduje sie z dyskow SSD okolo 20s (z HDD - poltorej minuty), zajmuje w pamieci, jesli dobrze zapamietalem okolo 1.8GB. W kazdym razie sekcja legato to juz impreza 10GB.

- Piotr

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 11 mar 2011, 07:53

...Ja mam 24GB. Poprzedniego kompa z 8GB mialem ochote czasem wyrzucic orzez okno :D.

Pod warunkiem, ze uzywasz 64-bitowego sekwencera i wtyczek, to wszystko gada.

Polecam tez dyski SSD na sample (ale nie na system). Przy dyskach talerzowych Hollywood Strings tez mialem czasem ochote wyrzucic przez okno. W tej chwili mam HS rozdzielone na 2 dyski SSD. Jest calkiem plynnie. Pomimo tego, ze ta biblioteka to potwor.

24GB to juz optymalnie na dzisiejsze wymagania, i jeszcze moze dwa-trzy lata. Zalezy jak kto sie chce bawic w nowosci. Do starszych rzeczy 12GB raczej wystarcza. Ja jakoby nie mam za wielkiego wyboru, bo dostaje nowosci do testow, a potem z tego chcac-nie-chcac korzystam.

Dla wyjasnienia wymagan HS, dodam, ze jeden instrument legato, np. pierwsze skrzypce laduje sie z dyskow SSD okolo 20s (z HDD - poltorej minuty), zajmuje w pamieci, jesli dobrze zapamietalem okolo 1.8GB. W kazdym razie sekcja legato to juz impreza 10GB.

- Piotr...

I tyle w tym temacie :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

keyzone

Post autor: keyzone » piątek 11 mar 2011, 10:04

Chcę mieć optymalny komputer pod kątem EWQLSO Platinium, którą kupiłem jakiś czas temu i na XP z 4GB ramu (w praktyce ok 3GB) nie jestem w stanie nic zrobić oprócz małych projekcików. Pytam o 24GB, bo w necie widziałem filmiki, gdzie facet po zainstalowaniu takiej ilości ramu musiał gmerać w biosie. Najpierw zmieniał napięcię dla kości ram, a potem musiał aktywował funkcję Memory Configuration Protect zakładce Extreme Tweakers. Czy również musieliście coś ustawiać w biosie, żeby Win7 Pro 64bit widział 24GB RAM. 

www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 11 mar 2011, 10:52

...
Chcę mieć optymalny komputer pod kątem EWQLSO Platinium, którą kupiłem jakiś czas temu i na XP z 4GB ramu (w praktyce ok 3GB) nie jestem w stanie nic zrobić oprócz małych projekcików. Pytam o 24GB, bo w necie widziałem filmiki, gdzie facet po zainstalowaniu takiej ilości ramu musiał gmerać w biosie. Najpierw zmieniał napięcię dla kości ram, a potem musiał aktywował funkcję Memory Configuration Protect zakładce Extreme Tweakers. Czy również musieliście coś ustawiać w biosie, żeby Win7 Pro 64bit widział 24GB RAM. ...

Podpinam się pod pytanie Keyzone'a :) Jak to ustawiłeś, Piotr? Pisałeś, że sekwencer również musi być 64-bitowy, czyli takiego muszę mieć Cubase'a, bez względu na fakt, że mam Windowsa 7 Home Premium 64-bit, czy tak?

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 11 mar 2011, 11:16

Nic nie trzeba ustawiac w BIOSie. Jesli plyta wspiera takie ilosci pamieci, to wykryje je automatycznie.

Inna sprawa, ze musi byc Windows 7 64bit w wersji Professional lub wyzej. Zaden Home nie obsluzy 24GB (chyba max 8GB, w zaleznosci od wersji - poszukajcie info na stronie Microsoftu).

Zeby pracowac poprawnie musi byc 64-bitowy:
1. System
2. Sekwencer (np. Cubase w wersji 4.5 lub wyzej)
3. Pluginy

Jesli macie jeszcze stare Platinum na Kompakcie, to potrzebna bedzie pelna wersja Kontakt 3.5 lub wyzej. Polecam 4.2 - Projekty otwieraja sie w kilkanascie sekund zamiast minut :). Sample sie laduja w tle.

Jesli wersja PLAY - to tutaj nie ma kombinacji. PLAY ma swoja wersje 64bit.

Polecam jeszcze raz SSD. Z jednego, dwoch takich (osobno, nie w Raid) dyskow Platinum bedzie szlo zupelnie plynnie, bez bledow i dropow w realtimie.

- Piotr

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 11 mar 2011, 11:40

...Nic nie trzeba ustawiac w BIOSie. Jesli plyta wspiera takie ilosci pamieci, to wykryje je automatycznie.

Inna sprawa, ze musi byc Windows 7 64bit w wersji Professional lub wyzej. Zaden Home nie obsluzy 24GB (chyba max 8GB, w zaleznosci od wersji - poszukajcie info na stronie Microsoftu).

Zeby pracowac poprawnie musi byc 64-bitowy:
1. System
2. Sekwencer (np. Cubase w wersji 4.5 lub wyzej)
3. Pluginy

Jesli macie jeszcze stare Platinum na Kompakcie, to potrzebna bedzie pelna wersja Kontakt 3.5 lub wyzej. Polecam 4.2 - Projekty otwieraja sie w kilkanascie sekund zamiast minut :). Sample sie laduja w tle.

Jesli wersja PLAY - to tutaj nie ma kombinacji. PLAY ma swoja wersje 64bit.

Polecam jeszcze raz SSD. Z jednego, dwoch takich (osobno, nie w Raid) dyskow Platinum bedzie szlo zupelnie plynnie, bez bledow i dropow w realtimie.

- Piotr...

Konkretne, jednoznaczne wytłumaczenie. Dzięki, Piotrze.

Szukałem informacji o obsługiwanej pamięci RAM. Znalazłem jedynie to:

Wersje 32-bitowe będą obsługiwały do 4GB pamięci operacyjnej, zaś wersje 64-bitowe wspierały będą następujące wielkości zainstalowanych pamięci: Wersja Starter i Home Basic – do 8GB; Home Premium  do 16 GB; Professional, Enterprise i Ultimate wspierać będą obsługę nawet do 192 GB pamięci.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Windows_7_Starter_obsluzy_do_8GB_pamieci._Co_z_pozostalymi_edycjami_systemu.-18787.html

[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 11 mar 2011, 11:42

..
r...

Windows 7 Starter    obsługuje do 2 GB ramu (wersja 32-bitowa) 

Windows 7 Home Basic okrojona wersja Home Premium
obsługuje do 8 GB ramu (wersja 64-bitowa) lub do 3,5 GB (wersja 32-bitowa) 

Windows 7 Home Premium    obsługuje do 16 GB ramu (wersja 64-bitowa) lub do 3,5 GB (wersja 32-bitowa) 

Windows 7 Professional    obsługuje do 192 GB ramu (wersja 64-bitowa) lub do 3,5 GB (wersja 32-bitowa) 

Wyższe wersje windows bez zmian.  

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 11 mar 2011, 12:36

Windows 7 Starter    obsługuje do 2 GB ramu (wersja 32-bitowa) 

Windows 7 Home Basic okrojona wersja Home Premium
obsługuje do 8 GB ramu (wersja 64-bitowa) lub do 3,5 GB (wersja 32-bitowa) 

Windows 7 Home Premium    obsługuje do 16 GB ramu (wersja 64-bitowa) lub do 3,5 GB (wersja 32-bitowa) 

Windows 7 Professional    obsługuje do 192 GB ramu (wersja 64-bitowa) lub do 3,5 GB (wersja 32-bitowa) 

Wyższe wersje windows bez zmian.  

Czyli na Home Premium z 16 GB RAM coś już można zdziałać, ale ci, którzy mają wcześniejsze wersje np. Cubase to mogą sobie tylko pomarzyć lub też wydać kolejne pieniądze na nowy DAW. I gdzie tu sprawiedliwość na tym świecie? :)

...

[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 11 mar 2011, 13:52

...

Czyli na Home Premium z 16 GB RAM coś już można zdziałać, ale ci, którzy mają wcześniejsze wersje np. Cubase to mogą sobie tylko pomarzyć lub też wydać kolejne pieniądze na nowy DAW. I gdzie tu sprawiedliwość na tym świecie? :)

...

...

Niekoniecznie. Zawsze jest mozliwosci uzycia Jbridge (pisano juz o tym kilka razy) i nawet 32 bitowa  apliakcji ma dostep do calej dostepnej pamieci.  Z czasem sie to zmieni gdy wszytskie aplikacje DAW beda w pelni 64 bitowe.  Poki co mozna uzywac wszelkiego rodzaju wtyczek 32 i 64 bit na każdym hoście wlasnie dzieki Jbridge. Mostowanie w każdą stronę. Niezależnie od rodzaju wtyczki. 

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » piątek 11 mar 2011, 17:21

...24GB to juz optymalnie na dzisiejsze wymagania, i jeszcze moze dwa-trzy lata. ...
- Piotr...

Się porobiło!
A jak Twoim zdaniem Piotrze wypada LASS w porównaniu do Hollywood Strings?

ODPOWIEDZ