DAT - obróbka i zapis miksu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: DAT - obróbka i zapis miksu

Post autor: matiz » wtorek 05 paź 2010, 22:50

DAT jest jako 2nd backup :> ... 

Ja rozumiem, ale kaseta dwugodzinna DAT za okolo 20PLN ma "pojemnosc" 1,2G, niecale dwie plyty CD czy 1/4 plyty DVD... Juz karty SD sa wielokrotnie tansze, o dyskach czy plytach nawet nie wspominajac. Jak urzadzenie nagrywajace juz jest zamortyzowane, to OK, ale tez jest to raczej droga zabawka ze skomplikowana mechanika. DAT to jednak dzisiaj drogi nosnik, w dodatku dosc awaryjny.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » wtorek 05 paź 2010, 23:21

...
DAT jest jako 2nd backup :> ... 

Ja rozumiem, ale kaseta dwugodzinna DAT za okolo 20PLN ma "pojemnosc" 1,2G, niecale dwie plyty CD czy 1/4 plyty DVD... Juz karty SD sa wielokrotnie tansze, o dyskach czy plytach nawet nie wspominajac. Jak urzadzenie nagrywajace juz jest zamortyzowane, to OK, ale tez jest to raczej droga zabawka ze skomplikowana mechanika. DAT to jednak dzisiaj drogi nosnik, w dodatku dosc awaryjny.
...

Otóż to. Szczególnie jak w obiegu się miało 60 datów (dat dziennie na backup emisji reklam), to łatwo sobie wobrazic jak były zmasakrowane. Dzisiaj to primary CD, ale zdaza robic sie i DATy i taśmę (tu tylko Program II)

[addsig]
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 14 paź 2010, 12:50

Może uściślę swoją wypowiedź :) - to oczywiste że dziś DAT nie ma praktycznie już racji bytu, jest drogi i awaryjny - tak to wypada statystycznie prawie stuprocentowo i już to się nie zmieni. Moja wypowiedź tyczyła się wyłącznie możliwości, ktore mam w zasięgu ręki - a więc bardzo dobre DAT-y, których jestem bardziej pewien, niż recorderów flashowych - pewnie do czasu, ale to już naturalna kolej rzeczy :)

(btw. - zbaczając z tematów audio - nie dalej jak wczoraj wysypała mi się lustrzanka po kilku szybkich "strzałach" na szybkiej(!) karcie markowej, gdy się przełączyłem z trybu jpg na RAW+jpg -  to taki przykład ;))

Wracając do pytania - nie widzę uzasadnienia zapisu każdej osobnej ścieżki na DAT. W jakim celu???

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ