Plik MIDI - jak poprawić dynamikę utworu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Goddard
Re: Plik MIDI - jak poprawić dynamikę utworu?

Post autor: Goddard » czwartek 15 lip 2010, 22:51

Że tak zapytam, to są kompozycje autorskie?  ...

Przecież to covery

Całkiem fajnie zrobione, ale brzmi to wszystko bardzo midowo i ogólnie jak syntezatory z lat 90. - kwantyzacja, kiepskie próbki (np. bębny czy stringi), brak selektywności w środkowym paśmie itede itepe.

rafalkobi

Post autor: rafalkobi » czwartek 15 lip 2010, 23:11

no włąśnie więc jak to poprawić żeby brzmiało lepiej ?

co najbardziej razi? czy wogóle da się coś z tym zrobić?

Rafał

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 16 lip 2010, 00:36

1kwietnia dawno się skończył więc zakładam że autor wątku... tak na poważnie

Na początek może to

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » piątek 16 lip 2010, 01:19

słuchałem Prywatek, nie wiem gdzie Wy tam słyszycie kwantyzację :D

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » piątek 16 lip 2010, 01:26

co do pytania w wątku, wydaje mi się, że jeśli chodzi o dynamikę, to nie jest tutaj winny brak kompresora czy czegokolwiek, tylko artykulacja, z jaką "grane są" poszczególne partie. np. każde uderzenie hi-hatu czy ride'u ('a?) ma najprawdopodbniej to samo velocity (jak i chyba większość instrumentów), co powoduje spłaszczenie całości i 'nudny' odbiór. Drugi numer rzeczywiście jest bardzo 'skwantyzowany'. Myślę, że bardziej należałoby tutaj popracować nad edycją midi poszczególnych ścieżek (żeby je troszke "sczłowieczyć"), niż bawić się w procesory dynamiki. Ale to takie moje skromne zdanie :) pozdrawiam i życzę satysfakcji i zadowolenia z efektów swojej pracy :)

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » piątek 16 lip 2010, 10:12

Przeczytałem posty i przesłuchałem fragment pierwszego utworu (dłużej nie mogę wytrzymać - przepraszam ale dla mnie nuda, przy czym zaznaczam że p. Gąsowskiego cenię raczej za Matyldę itp).
Jak mamy pomóc skoro nie wiemy jaki cel autor covera chciał osiągnąć? Dobre są ogólne porady producenckie (zhumanizowanie nutek MIDI itd), ja mogę dodać że ten cover jeśli ma być podobny do oryginału to najlepiej wyjdzie jeśli zagra go dobry żywy zespół. Odjechana wersja mile widziana, ale ta nadesłana nią dla mnie nie jest.
Proponuję utwór wysłać do działu "Wyślij demo". Generalnie przy braku wiedzy (co autor miał na myśli) to umieszczanie tu takiego posta kojarzy mi się z tym jakby koleś od muzy poważnej miał ocenić funk.
Jak wspomniał  delorian -  przede wszystkim życzymy zadowolenia z własnych osiągnięć.

p.s. nie chciałem wylewać "jadu", wiadomo że utwór leci i przeleci, a są nawet tacy co im się łezka zakręci i zatańczą. Jest wiele MIDów, SMF w obiegu, niektóre mocno zachwycają inne są wtórne. Gdyby autor ograniczył nas w ocenie pisząc, że jest to cover na potrzeby grania na bankietach wraz z wokalistką, to bym się nie odzywał, bo to nie moja branża. Proponuję lepsze precyzowanie zagadnienia.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

rafalkobi

Post autor: rafalkobi » piątek 16 lip 2010, 11:43

...co do pytania w wątku, wydaje mi się, że jeśli chodzi o dynamikę, to nie jest tutaj winny brak kompresora czy czegokolwiek, tylko artykulacja, z jaką "grane są" poszczególne partie. np. każde uderzenie hi-hatu czy ride'u ('a?) ma najprawdopodbniej to samo velocity (jak i chyba większość instrumentów), co powoduje spłaszczenie całości i 'nudny' odbiór. Drugi numer rzeczywiście jest bardzo 'skwantyzowany'. Myślę, że bardziej należałoby tutaj popracować nad edycją midi poszczególnych ścieżek (żeby je troszke "sczłowieczyć"), niż bawić się w procesory dynamiki. Ale to takie moje skromne zdanie :) pozdrawiam i życzę satysfakcji i zadowolenia z efektów swojej pracy :)... 

kwantyzacja hm... po czym rozpoznać że w tym drugim utworze jest kiepska? nagrywałem wszystkie ścieżki jednocześnie z korga na mini dyska poprzez line-in, nastęnie dokonałem konwersji na komputerze do pliku wav, wydawało mi się że dobrze się nagrało :/. Jak w takim razie poprawić moje starania aby w przyszłości nie pojawiały się tego typu błędy? Czy kiepska kwantyzacja jest winą błędnie ustawionego seqwencera? czy przy nagrywaniu popełniłem błędy? Tak wogóle to w przyszłości raczej będę odtwarzał utwór bezpośrednio z klawisza a nie z pliku wav ...

velocity hm? czy chodzi tutaj o poziom głośności poszczegółnych nut np. na jednej ścieżce, pewnie ma to jeszcze większy wpływ w przypadku nutek, które się w utworze powtarzają ( nie wiem czy dobrze się wyraziłem - pewne schematy powstarzające się w kolejnych taktach utworu)

jak poprawić velocity? czy mam np. w cubase ustawić głośność nut tak aby na poszczególnych ścieżkach nie była za każdym razem idealna = taka sama? nie wiem czy dobrze to rozumiem ... czy musze nagrać od nowa poszczególne ścieżki? czy można to w jakiś sposób łatwo zmodyfikować aby uzyskać zadowalające rezultaty ...

jestem początkujący takiej wiedzy niestety nie znalazłem w żadnym podręczniku czy też innym źródle :/

każda porada jest dla mnie na cenę złota więc bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc :)

jeśli ktoś posiada jakiś dobry pdf link czy podręcznik chętnie bym poczytał i poszerzył swoją wiedzę, póki co czytam to co posiadam, czasami daleka jest droga do podręcznika do praktyki ale staram się jak mogę :))))))

pozdrawiam Rafał

rafalkobi

Post autor: rafalkobi » piątek 16 lip 2010, 11:48

już pisze o co dokładniej chodzi :)

po prostu lubię muzkę lubie działać robić coś nowego, uczyć się, każdy krok do przodu sprawia mi przyjemność frajdę, nie gram wesel, studniówek b. rzadko jeśli ktoś w rodzinie ma urodziny to wezne klawisz i coś pograć, raczej to jest taka moja dłubanina w domu. Jeśli byłaby okazja chciałbym oczywiście wykorzystać te utwory na jakiś urodzinach czy weselu ale nie mam zespołu

Ogólnie chodzi mi o to aby sprawić żęby te utworzy trochę ożyły były bardziej ludzkei nie płaskie. To wszystko dla mojej własnej satysfakcji -> zamiłowania :). Nigdy nie będe szpecem od muzyki :). To niemoja branża :) ale chciałbym być dobry :) na swoim poziomie :) hihi

pozdrawiam :)

ps. to było tak z natchnienia :) :):)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 16 lip 2010, 12:51

...
 ale chciałbym być dobry :) na swoim poziomie :) hihi  

...

Jeżeli trafiles na to forum, to pewnie wiesz że jest ono sciśle związane z czasopismem Estrada i Studio. Ostatnimi czasu wiele bylo artykuków gdzie byly porady dla początkujących o tematyce midi, miksu, aranzacji itp. 

Na początek polecam zajrzeć tutaj - http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=FAQ&file=index&myfaq=yes&id_cat=7&categories=Co+trzeba+wiedzie%E6+o+MIDI%3F 

I poczytać porady - wszystkie.

A dalej oprstu ćwicz, czytaj regularnie forum, czasopismo EiS i wszytsko co popadnie z wiązane z tą tematyką. Z czasem konforntacja twojej wiedzy z praktyką przyniesie rezultat.  

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » piątek 16 lip 2010, 17:35

A ja w odpowiedzi o kwantyzację i velocity :)

jeśli chodzi o kwantyzację, to nie miałem na myśli niczego związanego z konwersja, kodowaniem plików itd, chodziło mi o kwantyzację w znaczeniu wyrównywania nutek w czasie (do kreski, żeby grało równo z metronomem wszystko). To bardzo usztywnia całość, zawsze lepiej jest trochę rozjechać, choć oczywiście bez przesady :) Jak już się wie, co, w którą stronę i o ile rozjechać, wtedy już jest szansa na pojawienie się groovu, feelingu, życia w utworze (jak zwał tak zwał, chyba każdy wie co mam na myśli :) ). Oczywiście, że (jak napisał Kubańczyk) nic nie zastąpi dobrego zespołu (bo ktoś może sie przyczepić że z klawisza nigdy nie uzyska się feelingu), ale można znacznie przybliżyć się do tego efektu :) Nie dam Ci tutaj recepty - taka nutka o 9ms w lewo a ta 3 w prawo - to trzeba po prostu wyczuć, może nagrać ścieżki jeszcze raz i zobaczyć, co się da z tym zrobić.
Jeśli chodzi o velocity, to tak jak piszesz, chodzi o to, że wszystkie nutki mają taką samą dynamikę. Trzeba jednak pamiętać, że problemu nie rozwiąże tutaj losowa zmiana tych wartości, tu również trzeba zrobić to z głową. Posłuchać nagrań żywych zespołów, wsłuchać się, jak grają perkusiści, co akcentują, co traktują jako ghost (cicha, wypełniająca nutka), jak oddycha saksofon itd, itp. To może tyle, bo i tak sie rozpisałem ;)
Niektórzy forumowicze pewnie poczują się urażeni sposobem, w jakim pisałem tu o pewnych sprawach, jednak starałem się wytłumaczyć to na "chłopski rozum", możliwie jak najprościej :) pozdrawiam

ODPOWIEDZ