General MIDI

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: General MIDI

Post autor: AdamZ » czwartek 29 lip 2010, 09:21

...
Tak, musisz wyjście ( OUTPUT ) audio swojego instrumentu podłączyć do wejśćia ( INPUT )  karty dźwiękowej a w DAW jako źródło nagrywania wybrać wejście(a) audio, pod które podpiąłeś instrument. ...

no właśnie kabelków audio chciałbym uniknąć. Jeśli Fl skorzysta z instrumentów klawisza to powinien wyeksportowac je do wava bez problemu. tylko czy jest mozliwe aby korzystał z nich w taki sposób aby słyszane były w glosnikach komputera tylko przy połączeniu komputera z klawiszem kablem USB?...

Ale jak chciałbyś usłyszeć dźwięk w komputerze podłączając kabel USB do Twojej Yamahy, jeśli port USB służy w niej jako interface MIDI a nie audio ? A jeśli MIDI to ponownie zapraszam do działu FAQ na naszym forum. Co to jest midi , jak to działa i dlaczego jakimś cudem nie słychać dźwięków po exporcie do audio Wink

Podsumowując , w Twoim wypadku do tego co chcesz osiągnąć kabla audio nie unikniesz.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

artkey

Post autor: artkey » czwartek 29 lip 2010, 18:09

no i luuu, wiem wszystko :) dziekuje za rzeczową jasną odpowiedź. FAQ czytalem po wielokroć, ale pewne rzeczy wydają mi się innymi niz są:) ale dam radę. Pozdrawiam.

artkey

Post autor: artkey » czwartek 29 lip 2010, 18:13

i jeszcze wytłumaczenie tego co chciałem osiągnąć. Gdy mam odpalony programowy emulator Korga i korzystam z jego instrumentów w FL to spokojnie mogę wyeksportowac do wava z tymi użytymi korgowskimi instrumentami. Zatem mialem podstawy aby uważac że mozna to samo zrobic z podpietym na USB klawiszem. Czy znow sie bardzo mylę?:)

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » czwartek 29 lip 2010, 18:42

jest to yamacha pcr s550....

Z pewnością chodzi o psr s550 .
W tym instrumencie USB to host służy do dwustronnej komunikacji MIDI oraz do zrzutów danych : nagrane utwory MIDI na prostym wielośladzie pokładowym , pamięć registracyjna . Ten port nie transmituje ani nie przyjmuje sygnału audio .Realizują tę funkcję urządzenia bardziej zaawansowane np Acces Virus . Drugi USB służy tylko do podpięcia pamięci zewnetrznej jako magazynu dla stylów ,MIDów itp. również bez obsługi  audio .

moje pytania braly sie stad ze robiac mida na kompie bez dostepu do klawisza. chcialem aby ten mid brzmial na klawiszu tak samo.

moja rada :      podepnij  USB s550 do pc i rób muzyczkę MIDI słuchając efektu z głośników s550. Słyszysz od razu co robisz!

Jeśli chcesz mieć zapis audio swojej s 550 na pc musisz połączuć  s550 z pc kablem audio tak jak post wyżęj oraz kablem USB. Odtwarzasz na pc w Fl  MIDI swojego dzieła , komunikaty MIDI wędrują przez kabel USB do s550 a z tąd (już sygnał audio)wyjściem audio do wejscia karty dzwiękowej twojego pc. Oczywiście FL musi mieć uruchomione nagrywanie audio na osobnym śladzie .

jeszcze raz polecam artykuł w lipcowym wydaniu EiS o MIDI będziesz  do przodu z wiedzą przede wszystkim z kożyścią dla siebie.

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » czwartek 29 lip 2010, 18:49

...i jeszcze wytłumaczenie tego co chciałem osiągnąć. Gdy mam odpalony programowy emulator Korga i korzystam z jego instrumentów w FL to spokojnie mogę wyeksportowac do wava z tymi użytymi korgowskimi instrumentami. Zatem mialem podstawy aby uważac że mozna to samo zrobic z podpietym na USB klawiszem. Czy znow sie bardzo mylę?:)...

Instrumenty wewnątrz programu możesz wyeksportowac do wava natomiast s550 musisz nagrać przez kabel audio . Dotyczy to każdego instrumentu sprzętowego, którynie posiada komunikacji audio na złączu USB.

ODPOWIEDZ