Cieszę się, że pomogłem ale przecież wolisz software od hardware więc czemu męczysz się z EMU :)
Ponieważ mam lepsze zastosowanie dla komputera: Reaktor, z którego wyciskam 100% zasobów. A Emu daje mi możliwość dodania opcji samplingu do mojego analogowego systemu modularnego z praktycznie zerową latencją.
Emu E5000 Ultra - kopiowanie zawartości CD do samplera
Re: Emu E5000 Ultra - kopiowanie zawartości CD do samplera
Zerową latencją? U mnie ślady zgrywane z EMU po cyfrze/analogu czasem mają i 9ms latencji. Pracuję na Cubase5 z EMU jako External Instrument. Nie bardzo rozumiem jak wykorzystujesz EMU....
To jest latencja Twojej karty dźwiękowej. A ja mówię o wpięciu Emu do analogowego syntezatora modularnego, jako jedno ze źródeł sygnału. Bez komputera.
To jest latencja Twojej karty dźwiękowej. A ja mówię o wpięciu Emu do analogowego syntezatora modularnego, jako jedno ze źródeł sygnału. Bez komputera.
Np 1176 czy SSL sprzętowy mają ok 2 ms opóźnienienia - więc nie ma tutaj reguły....
1176 jest urządzeniem analogowym, tam nie ma żadnego buforowania, wszystko dzieje się natychmiast. Myślę, że te 2ms, które obserwujesz to nie jest latencja kompresora, tylko coś innego. Jak to zmierzyłeś?
1176 jest urządzeniem analogowym, tam nie ma żadnego buforowania, wszystko dzieje się natychmiast. Myślę, że te 2ms, które obserwujesz to nie jest latencja kompresora, tylko coś innego. Jak to zmierzyłeś?
A dokładnie między 1,95ms a 1,97ms - zmierzyłem automatycznym narzędziem Cubase'a które liczy latencję dla zewnętrznych urządzeń (między wejściem a wyjściem) z których robimy instrumenty VST (mała ikonka obok bypass).
tą metodą nie da się zmierzyć latencji mniejszej niż latencja samej karty dźwiękowej. Tak małe opóźnienia możesz zmierzyć tylko oscyloskopem dwukanałowym, porównując sygnał na wejściu i wyjściu, bez udziału przetworników, które wprowadzają swoje opóźnienie.
tą metodą nie da się zmierzyć latencji mniejszej niż latencja samej karty dźwiękowej. Tak małe opóźnienia możesz zmierzyć tylko oscyloskopem dwukanałowym, porównując sygnał na wejściu i wyjściu, bez udziału przetworników, które wprowadzają swoje opóźnienie.