Side-chain w Cubase 5

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Side-chain w Cubase 5

Post autor: matiz » wtorek 27 paź 2009, 13:05

...
...standardowy kompresor z cubase obsluguje side chain i to juz od wersji cubase 4..
z powodzeniem spelnia swoje zadanie.. ...

Wiem, że pokładowe wtyczki dynamiczne w Kubusiu potrafią to robić. Chodziło mi o najlepsze kompresory dostępne w VST, by zapinać je np. jako bus compressor na sumę. Myślałem o bus compressor z Duende, albo o Fatso z UADa (czytałem tu na forum wiele pochlebstw na jego temat), albo wspomniany natywny Tube Tech czy chociażby któryś z PSP. Coś naprawdę klasowego, co mogłoby chociaż trochę nawiązać do analogowej kompresji...
...

No ale czy wtedy sidechain jest konieczny do osiagniecia wymaganego efektu? Przeciez kompresor sterowany innym sygnalem traci calkowicie swoje walory brzmieniowe...

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 27 paź 2009, 14:43

No ale czy wtedy sidechain jest konieczny do osiagniecia wymaganego efektu? Przeciez kompresor sterowany innym sygnalem traci calkowicie swoje walory brzmieniowe...
...

To zależy od sygnału sterującego...

Jeśli kluczujesz tylko stopą, to wiadomo, efekt brzmieniowy będzie zupełnie inny - co zresztą jest powszechnie stosowane w niektórych gatunkach. Ale osobiście uważam, że w każdej muzie gdzie mocny bit jest priorytetem, sterowanie mixu bębnami daje świetny efekt. Z tym, że można na side-chain wypuścić same bebny, a można wypuścić ten sam mix ale z podbitymi bębnami np. 1 - 3 db, co spowoduje bardziej subtelne działanie...

Dla mnie najważniejszą sprawą jest, by nie być niewolnikiem zapiętego na sumę kompresora. Jeśli chcę coś w miksie mocniej wyciągnąć - bo tak chce i tak mi się podoba (mówię o partiach występujących tylko na chwilę0, to kompresor sumujący od razu na to reaguje i działa za głęboko. To mnie najczęściej powstrzymywało przed zapinaniem kompresora na mix, chociaż zalety tego rozwiązania widziałem (słyszałem) zawsze - poprostu dzięki niemu można uzyskać taki bliski, "upakowany" sound. A kluczowanie może mocno pomóc, np. jeśli w miksie pojawiają się pewne partie tylko na chwilę i na tyle głośno, że pieczołowicie ustawiony kompresor na sumie nagle głupieje, to wystarczy wyłączyć je (bądź wyciszyć) w miksie side-chain.

Niektórzy lubią odfiltrować niskie częstotliwości by nie wpływały na kompresje, a mało kompresorów posiada filtry wewnętrzne. A side-chain - prosta sprawa, wysyłasz ten sam mix z założonym filtrem... Poprostu daje to ogromne możliwości i pozwala IMHO wyeliminować wiele wad, które często stawiają pytanie o zasadność kompresji na sumie. Przecież tego typu zastosowanie nie spowoduje utraty walorów kompresora, jedynie pozwala lepiej nad nim zapanować.

A ustawienie kompresora na sumie by działał dokładnie, jak chcemy nie zawsze jest takie proste. Raz dostałem master jednego kawałka (zrobiony przez wszystkim znanego na forum inżyniera masteringu), gdzie w głośnym przejściu tomów kompresor bezczelnie i niepotrzebnie zjada całość... A po co ?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 28 paź 2009, 00:33

kluczowanie może mocno pomóc, np. jeśli w miksie pojawiają się pewne partie tylko na chwilę i na tyle głośno, że pieczołowicie ustawiony kompresor na sumie nagle głupieje, to wystarczy wyłączyć je (bądź wyciszyć) w miksie side-chain.

Pomysl niezly, choc IMO to jest dzielenie wlosa na czworo. Ale problem powazy widze w latencji, kompensacji latencji dla glownego wyjscia i sidechainu i roznicach miedzy nimi - obawiam sie, ze w ten sposob otwierasz puszke pandory i efekty moga byc dalekie od oczekiwanych. Nie wierze, zeby kompensacja latencji dzialala na liniach sidechain i zeby kompresor dzialal tak samo kluczowany jak i normalnie - a tu male roznice moga decydowac o tym, czy lepszy tubetech czy pokladowy z kubusia

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 28 paź 2009, 10:42

Właśnie nie wiem, jak to jest zaimplementowane w nowych wersjach Cubendo - w razie braku kompensacji latencji, to masz rację, nie sprawdzi się. No chyba, że zależy nam na mocno opóźnionych czasach ataku
Pracuję na platformie SCOPE (dawny creamware), gdzie takie problemy nie występują - wszystkie wtyczki dynamiczne mają side-chain, można podbierać sygnał i wysyłać gdzie się chce bez latencji. Niestety, pokładowe kompresory nie są najwyższych lotów. Co prawda są dostępne na Scopa fajne wtyczki - np. świetny kompresor VINCO (wzorowany na Urei) i parę jeszcze innych, ale nie wiem czy inwestować w tę starą i bardzo niepewną platformę. Chociaż muszę przyznać, że mimo zastojów w rozwoju, nadal jej możliwości są wręcz miażdżące - trudno byłoby mi się rozstać z tymi kartami.
Skoro w Cubendo sa małe szanse - latencja i VST3, to zostaje inwestycja w Scopa, albo hardware, np. bus compressor Igsa, no i przetworniki AD/DA, bo te na pokładzie starych kart creamware juz są leciwe na dzisiejsze standardy.

Matiz, co miałeś na myśli pisząc -
Nie wierze, ... zeby kompresor dzialal tak samo kluczowany jak i normalnie
Jeśli poślę dokładnie ten sam mix na side-chain, to kompresor będzie działał inaczej?
Np.W świecie analogowym, gdzie nie ma latencji?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 28 paź 2009, 10:58

Matiz, co miałeś na myśli pisząc -
Nie wierze, ... zeby kompresor dzialal tak samo kluczowany jak i normalnie
Jeśli poślę dokładnie ten sam mix na side-chain, to kompresor będzie działał inaczej?
Np.W świecie analogowym, gdzie nie ma latencji?...

W cyfrze to wiadomo, co mialem na mysli, chodzi o opoznienia. Mialem przypadki w Nuendo z wpietymi po cyfrze poglosami sprzetowymi, ze poglos odzywal sie przed wlasciwym dzwiekiem, restart pomagal - tak, ze nie bardzo wierze w to, ze tam, gdzie nie mozna sprawdzic, bedzie to dobrze zrobione i w dodatku bez bugow. Czyli wiara albo raczej jej brak - w tym przypadku
Po drugie - tu nie wiara, ale fakty. Gdy na wejscie sidechain podamy sygnal wejsciowy, to pomijajac roznice poziomow jedne kompresory beda z sidechainem brzmialy tak samo, inne nie, nawet a wlasciwie przede wszystkim w swiecie analogowym. Zauwaz, ze sa dwa typy kompresorow, jedne biora do regulacji wzmocnienia sygnal z wejscia, drugie z wyjscia. W tych drugich w ogole trudno o sensowny sidechain w rozumieniu tego watku, bo wprawdzie mozna przerwac sygnal sterujacy i go zmodyfikowac np. korektorem, ale podanie na to wejscie sygnalu z wejscia to bedzie calkowicie co innego. To nie sa wcale takie rzadkie kompresory, sygnal sterujacy z wejscia bierze np. SSL, a z wyjscia np. 1176 czy klasyczny vari-mu.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 28 paź 2009, 11:27

I jeszcze dodatkowo - sidechain jest mono albo stereo, gdzie sie sumuje sygnal - przed gniazdem czy po? I pewnie wiele innych zaleznosci mozna podac, a przeciez to od takich drobiazgow zalezy, ze wolimy ssl od 160 albo odwrotnie

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » środa 28 paź 2009, 16:12

Dzięki, że zwróciłeś mi na to uwagę.

Nie zdawałem sobie sprawy z tych zawiłości. Czyli trzeba wybrać specjalny sprzęt do tego typu zadań - Clear Side-Chain Bus Compressor
Nie było takiego na wyposażeniu jakieś legendarnej konsolety?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 28 paź 2009, 17:04

...Dzięki, że zwróciłeś mi na to uwagę.

Nie zdawałem sobie sprawy z tych zawiłości. Czyli trzeba wybrać specjalny sprzęt do tego typu zadań - Clear Side-Chain Bus Compressor
Nie było takiego na wyposażeniu jakieś legendarnej konsolety? ...

No wlasnie niby SSL, jak mu sie wyprowadzi sidechain

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » czwartek 29 paź 2009, 11:33

...standardowy kompresor z cubase obsluguje side chain i to juz od wersji cubase 4..
z powodzeniem spelnia swoje zadanie.. ...

DOKŁADNIE - jest bardzo dobry, i do tego nadaje się doskonale i jest używany przez profesionalistów.

No ale ta nieszczęsna latencja - ciekawe czy rozwiązali problem kompensacji lini sidechain.
Mógłby ktoś to sprawdzić?

ODPOWIEDZ