ZOOM H4n czy Tascam DR100

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
antekk
Re: ZOOM H4n czy Tascam DR100

Post autor: antekk » niedziela 09 sie 2009, 22:10

to moze wady h4n, ktore zauwazylem:
1. maksymalna wielkosc pliku 2 GB. Pliki potrafia znikac albo zajmowac 0 bajtow, gdy nagrywasz na 4 kanalach dane, ktore zajmuja powyzej 2 GB.
2. Czasem pojawia sie informacji: "data write error", choc karta jest dobra. Ciezko mi powiedziec czy dane wtedy znikaja (akurat nie sledzilem, ktore to byl pliki). Btw. nigdzie w manualu nie ma nic o tym monicie.
3. dlugie uruchamianie gdy jest pojemna karta i jest na niej sporo plikow.

Swoja droga ciekawe, ze sa problemy z plikami powyzej 2GB. Np. taki microtrack II spokojnie nagrywa wieksze pliki, wystarczy wgrac w miare nowy firmware.

Ale ogolnie polecam :)

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » poniedziałek 10 sie 2009, 10:05

miałem zoom H4 i nie polecam tego urządzenia, plastikowa klapa na kartę odpadła pierwszego dnia, mikrofony wbudowane są bardzo przeciętne, strasznie woooolny, słyszałem wiele pozytywnych opinii o Marantz 620 codo H4n się nie wypowiem
pozdrawiam

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » poniedziałek 10 sie 2009, 11:17

...miałem zoom H4 i nie polecam tego urządzenia, plastikowa klapa na kartę odpadła pierwszego dnia, mikrofony wbudowane są bardzo przeciętne, strasznie woooolny, słyszałem wiele pozytywnych opinii o Marantz 620 codo H4n się nie wypowiem
pozdrawiam...

No widzisz, tak to bywa....

Myslę że sprzęt też trzeba polubić.

Ja mam Zooma 3 lata, żadna klapa mi nie odpadła,

a mikrofony uważam za bardzo dobre. Nagrałem nimi

naprawdę mnóstwo materiału. 

A poza tym Marantz nie ma wejść liniowych.

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » poniedziałek 10 sie 2009, 12:37

...miałem zoom H4 i nie polecam tego urządzenia, plastikowa klapa na kartę odpadła pierwszego dnia...

Piszemy o Zoom H4n a nie o starszej wersji H4.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » poniedziałek 10 sie 2009, 12:50

...to moze wady h4n, ktore zauwazylem:
1. maksymalna wielkosc pliku 2 GB. Pliki potrafia znikac albo zajmowac 0 bajtow, gdy nagrywasz na 4 kanalach dane, ktore zajmuja powyzej 2 GB.
2. Czasem pojawia sie informacji: "data write error", choc karta jest dobra. Ciezko mi powiedziec czy dane wtedy znikaja (akurat nie sledzilem, ktore to byl pliki). Btw. nigdzie w manualu nie ma nic o tym monicie.
3. dlugie uruchamianie gdy jest pojemna karta i jest na niej sporo plikow.

Swoja droga ciekawe, ze sa problemy z plikami powyzej 2GB. Np. taki microtrack II spokojnie nagrywa wieksze pliki, wystarczy wgrac w miare nowy firmware.

Ale ogolnie polecam :)...

Czy Twoja karta SD znajduje się na tej liście ? : H4n Operation Confirmed SD Cards

Awatar użytkownika
antekk

Post autor: antekk » poniedziałek 10 sie 2009, 13:01

Czy Twoja karta SD znajduje się na tej liście ? : 

Tak. 

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » poniedziałek 10 sie 2009, 14:40

Czy Twoja karta SD znajduje się na tej liście ? : 

Tak. ...

----------------------------------------------------------------------

... i masz wgrany System Version 1.40 ?

... jeśli tak to być może musisz poczekać na v1.50 Smile

Awatar użytkownika
antekk

Post autor: antekk » poniedziałek 10 sie 2009, 14:56

...

... i masz wgrany System Version 1.40 ?

Mam wgrany. Poczekam ;)

Blaviken

Post autor: Blaviken » poniedziałek 10 sie 2009, 15:15

...
Witajcie. Potrzebuję na gwałt zakupić rejestrator do nagrań w terenie. Chodzi dokładnie o sprawę tyczki i majka kierunkowego (wymagane XLR i phantom). Trafiła mi się robota, gdzie nie mogę się posłużyć niczym zasilanym z listwy, a do kamery nie będę miał możliwości się jak podpiąć. Przejrzałem na dostępne modele rejestratorów i w sumie dużego wyboru nie ma. Już prawie na 90% jestem zdecydowany na Tascama, ale jego najw. wadą jest to, że nagrywa tylko 2 ślady. Zoom może natomiast 2xXLR (w dodatku combo!) + 2xWbudowane. Wygląda zachęcająco, ale.....to ZOOM. Jakoś nie przekonuje mnie ta firma. Potrzebuję profesjonalnego urządzenia i godnego zaufania - jakość i bezawaryjność. Tascam ma chyba tutaj przewagę. Co sądzicie? Wybrać nowość ZOOMa z większymi możliwościami......czy też TASCAMa płacąc za firmę i mniej możliwości?

Kup Zoom. Nic lepszego w tej cenie chyba nie znajdziesz. Sam mam poprzedni model H4 i sprawuje się rewelacyjnie a żadne problemy wymienione przez przedmówców nie wystąpiły u mnie (z pominięciem plików większych niż 2 GB). Jeżeli będziesz używał wbudowanych mikrofonów w terenie to bezwzględnie powinieneś zaopatrzyć się w to:

http://www.redheadwindscreens.com/

Bez tego nagrania w terenie na wbudowanych mikrofonach nie mają sensu.

Teraz moje pytanie do Ciebie. Jeśli będziesz nabywał tyczkę i mikrofony (pewnie z osłonami przeciw wietrzynymi) to mógłbyś się podzielić jakiego wyboru dokonałeś w kwestii mikrofonu, tyczki, i ew. windscreena?

Pozdrawiam.

www.blaviken.com

Awatar użytkownika
antekk

Post autor: antekk » poniedziałek 10 sie 2009, 16:01

Jeżeli będziesz używał wbudowanych mikrofonów w terenie to bezwzględnie powinieneś zaopatrzyć się w to:

http://www.redheadwindscreens.com/

Bez tego nagrania w terenie na wbudowanych mikrofonach nie mają sensu.

Jakos nie mam zaufania do tego produktu. Na stronie jest kilka filmikow swiadczacych o rzekomym niezlym dzialaniu tego futerka. Niemniej na zadnym z nich nie porownuje sie go z gabka dodana do h4n, a jak wiadomo - bez gabki to wystarczy szybciej poruszyc reka i juz sa szumy.

No i.... zawsze mamy alternatywe: DIY by Monter: http://www.monterdiy.vel.pl/?p=34 

ODPOWIEDZ