Spong - panele akustyczne

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
TeeR
Re: Spong - panele akustyczne

Post autor: TeeR » wtorek 30 cze 2009, 08:31

Pokaż mi jedno profesjonalne studio nagraniowe wyklejone gąbką....
http://www.studio7.waw.pl/

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 30 cze 2009, 08:40

...Pokaż mi jedno profesjonalne studio nagraniowe wyklejone gąbką....
http://www.studio7.waw.pl/...
jeeezuuu... tyle tam tej gabki, ze mozna by tam paru psychicznych zamknac :>, tyle ze pewnie pozabijali by sie o tą "małą ilość" profesjonalnych paneli z drewna, drewna i welny itd .... raczej kiepski przyklad
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 30 cze 2009, 08:50

...Pokaż mi jedno profesjonalne studio nagraniowe wyklejone gąbką....
http://www.studio7.waw.pl/...
No właśnie - typowa polska amatorszczyzna. Prosiłem o profesjonalne studio - popatrz sobie na zdjęcia jak to się robi na świecie, na przykład TUTAJ.

Awatar użytkownika
Tygrysi

Post autor: Tygrysi » wtorek 30 cze 2009, 16:33

No właśnie - typowa polska amatorszczyzna. Prosiłem o profesjonalne studio - popatrz sobie na zdjęcia jak to się robi na świecie, na przykład TUTAJ....
Bardzo fajny link - można sobie odpłynąć i pomarzyć ... :)
:: totutotam ::

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » wtorek 30 cze 2009, 18:04

MB czy produkty tej firmy są OK?

http://www.eurofoam.pl/

Awatar użytkownika
jasiek

Post autor: jasiek » wtorek 30 cze 2009, 23:11

MB:
"...Pianka akustyczna to nie jest zwykła gąbka. Po pierwsze musi mieć odpowiednio dużą gęstość, po drugie musi mieć otwarte pory, po trzecie musi mieć odpowiednią budowę owych porów, a zwykła gąbka nie ma tych cech..."

szczerze mówiąc zaskoczyłeś mnie tymi otwartymi porami o "odpowiedniej budowie".
Mógłbyś to jakoś przybliżyć?
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 01 lip 2009, 00:10

Pianka ma postać cienkiego szkieletu polimerowego, który tworzy komórki. Te komórki formuje się najczęściej przez spienianie podczas polimeryzacji, co w zależności od technologii może się zakończyć utworzeniem komórek o zamkniętych ścianach, całkowicie otwartych lub częściowo otwartych. Absorpcja w takim materiale polega na zmniejszaniu prędkości powietrza, które przez niego dyfunduje, więc bardzo istotne jest na ile pory są otwarte i powietrze może przechodzić (przy czym niekoniecznie całkowicie otwarte są najlepsze).

Generalnie są trzy czynniki wpływające na parametry absorpcyjne pianki: jej gęstość, sztywność i zdolność do przepuszczania powietrza. Dla konkretnych materiałów wypadkową tych czynników są określone parametry akustyczne, na przykład dla pianki melaminowej
TUTAJ (polecam lekturę PDF-a).

Wiele rodzajów gąbki technicznej ma zamknięte pory (m/in po to, żeby nie chłonęły wilgoci) i kompletnie nie nadaje się do adaptacji akustycznej. Pianka poliuretanowa z postu powyżej jest skandalicznie droga, a niestety nic nie wiadomo o jej parametrach. Ja bym nie kupował takiego kota w worku, skoro 10x lepsze absorbery można zrobić z o wiele tańszej wełny mineralnej.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » środa 01 lip 2009, 08:54

Z Eurofoam kupiłem swój pierwszy ustrój akustyczny:) 2 sztuki S364MD o wymiarach 100x200 cm. Jeden trafił do kolegi a mój do dziś ma zastosowanie na ścianie za odsłuchami - pochłania i rozprasza energię odsłuchów odbitą na ścianie za nimi. Jakościowo to dobry produkt ale chyba wyłożenie tym całego pomieszczenia mija się z celem. pozostałe elementy mojej adaptacji to pułapki basowe w rogach pomieszczenia i 2 absorbery z waty mineralnej na ścianie za moimi plecami - pozostaje mi jeszcze tylko coś z sufitem zrobić :)

ODPOWIEDZ