Nagłośnienie gitary akustycznej i klasycznej

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
pandroid
Re: Nagłośnienie gitary akustycznej i klasycznej

Post autor: pandroid » wtorek 28 kwie 2009, 21:15

Jeśli liczysz tu na jakieś tanie i uniwersalne rozwiaząnie to znaczy, że umiesz tylko liczyć, bo na pewno nie myśleć logicznie

...

Niestety widzę, że niektórym sprawia problem czytanie ze zrozumieniem już pomijając kwestie "logicznego" analizowania problemu.

Spokojnie, ja wiem, że za 10tyś złotych bym sprawe załatwił praktycznie podczas kilku godzin spędzonych w salonie muzycznym, i to bez niczyjej rady. Jednak ja chce możliwe najskuteczniej wydać kwotę jaką dysponuje na ten cel tj. w granicach 1.000-1.500zł na gitarę. Gdyby problem odnosił się do sprzętu który spokojnie mogłbym w sklepie podłączyć i przetestować też bym nie zakładał tematu. Chce się poradzić osób które miały styczność z różnego rodzaju osprzętem nagłaśniającym intrumenty i na tej podstawie coś najrozsądniejszego wybrać. Nie proszę o nic uniwersalnego, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

minimax

Post autor: minimax » środa 29 kwie 2009, 10:22

Ja też walczę z tym problemem. W tej chwili stawiam sobie własny Rode NT-5 (700 zł) na przeciw 15. progu. Dopóki nie ma perkusisty to załatwia sprawę. Niestety z nim już wchodzą sprzężenia. Nie uzbierałem jeszcze kasy, ale kiedy to się stanie, zainwestuję w to co ma w Taylorze Ray Wilson, słyszałem ślady ze studia jak brzmi jego gitara z linii. Skontaktuj się z Kisielewskim, może to rozwiązanie nie jest kosmicznie drogie? (choć tanie na pewno też nie).
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

pandroid

Post autor: pandroid » środa 29 kwie 2009, 12:36

...Ja też walczę z tym problemem. W tej chwili stawiam sobie własny Rode NT-5 (700 zł) na przeciw 15. progu. Dopóki nie ma perkusisty to załatwia sprawę. Niestety z nim już wchodzą sprzężenia. Nie uzbierałem jeszcze kasy, ale kiedy to się stanie, zainwestuję w to co ma w Taylorze Ray Wilson, słyszałem ślady ze studia jak brzmi jego gitara z linii. Skontaktuj się z Kisielewskim, może to rozwiązanie nie jest kosmicznie drogie? (choć tanie na pewno też nie).
...

Sparowane Oktava MK-012 i tez para NT-5 to mikrofony o których wstępnie myśle, Oktava ma tą przewagę, że moża zamontować m.in. tłumik -10dB co być może skutecznie choć częściowo zwalczy sprzężenia (pewności jednak nie mam, dywaguje)

Mogłbyś mi podesłać link z próbkami jego gitary? I co on konkretnie ma tam zamontowane?

I chciałem Cię prosić o jakąś małą próbkę nagrania przez Twojego NT-5, czyste brzmienie z mikrofonu jeśli miałbyś chwilę nagrać. Byłbym niezmiernie wdzięczny za fatygę.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » środa 29 kwie 2009, 12:46

Chce się poradzić osób które miały styczność z różnego rodzaju osprzętem nagłaśniającym intrumenty i na tej podstawie coś najrozsądniejszego wybrać. Nie proszę o nic uniwersalnego, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
...
rozwiązaniem jest zatrudnienie doświadczonej osoby która, w konkretnych warunkach akustycznych będzie wiedziała jak i co poustawiać coby było dobrze, dodam że za /prawie/ każdym razem w innych warunkach akustycznych. Oczywiście w praktyce koncertowej często wykorzystuje się po prostu piezo z ewentualnie zaklejonym otworem rezonansowym ale ponieważ brzmi to jak kupa do solistycznych popisów nie polecam. Zależy ci przecież na brzmieniu więc domyślam się że te gitary są podstawą a nie podbarwieniem czy urozmaiceniem tylko.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » środa 29 kwie 2009, 13:10

Sparowane Oktava MK-012 i tez para NT-5 to mikrofony o których wstępnie myśle, Oktava ma tą przewagę, że moża zamontować m.in. tłumik -10dB co być może skutecznie choć częściowo zwalczy sprzężenia (pewności jednak nie mam, dywaguje
nie dywaguj, tłumik nie rozwiąże Twoich problemów.

pandroid

Post autor: pandroid » środa 29 kwie 2009, 13:32

rozwiązaniem jest zatrudnienie doświadczonej osoby która, w konkretnych warunkach akustycznych będzie wiedziała jak i co poustawiać coby było dobrze, dodam że za /prawie/ każdym razem w innych warunkach akustycznych. Oczywiście w praktyce koncertowej często wykorzystuje się po prostu piezo z ewentualnie zaklejonym otworem rezonansowym ale ponieważ brzmi to jak kupa do solistycznych popisów nie polecam. Zależy ci przecież na brzmieniu więc domyślam się że te gitary są podstawą a nie podbarwieniem czy urozmaiceniem tylko....

Gitary są podstawą, w tym rzecz, utwory narazie stricte solowe. W miare rozwoju będzie dochodził sporadyczny wokal (damski) i klawisze, pozniej bas (kontrabas najpewniej) no i na koncu dojdzie sekcja lecz do tego jeszcze trochę czasu. Narazie chciałbym zakupić sprzęt do koncertów bardziej kameralnych, bez udziału perkusji. Cóż, jeśli wchodziło by w grę zatrudnienie profesjonalnego dźwiękowca wtedy problemu by praktycznie nie było (może w przyszłości) lecz jestem zdany na siebie narazie i moją skromną wiedzę oraz niewiedzę.

minimax

Post autor: minimax » środa 29 kwie 2009, 14:07

Sparowane Oktava MK-012 i tez para NT-5 to mikrofony o których wstępnie myśle, Oktava ma tą przewagę, że moża zamontować m.in. tłumik -10dB co być może skutecznie choć częściowo zwalczy sprzężenia (pewności jednak nie mam, dywaguje)

Mogłbyś mi podesłać link z próbkami jego gitary? I co on konkretnie ma tam zamontowane?

I chciałem Cię prosić o jakąś małą próbkę nagrania przez Twojego NT-5, czyste brzmienie z mikrofonu jeśli miałbyś chwilę nagrać. Byłbym niezmiernie wdzięczny za fatygę....

Tłumik masz też w stole - ten w mikrofonie jest potrzebny tylko jeśli masz zbyt głośne źródło (np. perkusja). Ze sprzężeniami to nie ma nic wspólnego.

Jeśli chcesz w stereo to podnosisz sobie poprzeczkę. Każde podwojenie ilości mikrofonów na scenie powoduje zmniejszenie dystansu do sprzężenia o bodajże 3 dB. Albo 6, nie jestem pewien. W każdym razie nie ma róży bez kolców.

Nie dysponuję nagraniami Raya, to była towarzyska sytuacja ;) Co ma w gitarze to powinien wiedzieć pan Kisielewski, bo jest dystrybutorem tych gitar i od niego też były pożyczane na sesję. Ja na razie nie drążyłem tematu ze względów finansowych.

Próbki mojego Taylora przez NT-5 znajdziesz tutaj:

Baza wiedzy na dzwiek.org

[addsig]

minimax

Post autor: minimax » środa 29 kwie 2009, 14:23

A fuj! Grałem to twardą kostką, wyłazi wtedy brzydka średnica z gitary, od tamtego czasu brzmię inaczej

[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 29 kwie 2009, 15:06

...Cóż, jeśli wchodziło by w grę zatrudnienie profesjonalnego dźwiękowca wtedy problemu by praktycznie nie było (może w przyszłości) lecz jestem zdany na siebie narazie i moją skromną wiedzę oraz niewiedzę. ...

Czyli jednak masz kłopot z logicznym myśleniem .
Pomijając prosty fakt, iż z poziomu estrady, sceny, przyczepy traktora NIE dasz rady samodzielnie zmiksować niczego poprawnie, to przy tym nie słuchasz się rad (nie chcesz ich wysłuchać?) bardziej doświadczonych kolegów i w innych, pokrewnych z tym, o co pytasz tematach - dobrych rad. A skoro tak, to załatw sobie możliwie najlepsze przetworniki na jakie Cię aktualnie stać dla swych pudeł i nie śmieć już więcej w temacie przerabianym tu już wielokrotnie.
Przy tym swoją retorykę zachowaj na jakieś lepsze swe czasy. Może się przydać jak już będziesz sławny.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

pandroid

Post autor: pandroid » środa 29 kwie 2009, 23:54

Tłumik masz też w stole - ten w mikrofonie jest potrzebny tylko jeśli masz zbyt głośne źródło (np. perkusja). Ze sprzężeniami to nie ma nic wspólnego.

Jeśli chcesz w stereo to podnosisz sobie poprzeczkę. Każde podwojenie ilości mikrofonów na scenie powoduje zmniejszenie dystansu do sprzężenia o bodajże 3 dB. Albo 6, nie jestem pewien. W każdym razie nie ma róży bez kolców.

Nie dysponuję nagraniami Raya, to była towarzyska sytuacja ;) Co ma w gitarze to powinien wiedzieć pan Kisielewski, bo jest dystrybutorem tych gitar i od niego też były pożyczane na sesję. Ja na razie nie drążyłem tematu ze względów finansowych.

Baza wiedzy na dzwiek.org

...

Nie miałem na myśli pary na gitarę, raczej skłaniałbym się do sztuki, w warunkach scenicznych. Stereo na jedno pudło to w domowym zaciszu. Dzięki za link, zaraz przesłucham. Ja się w takim razie zainteresuje bo może rzeczywiście warto ciut więcej funduszy odłożyć a zrobić raz a porządnie.

ODPOWIEDZ