Nagrywanie skrzypiec

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lucjankos
Re: Nagrywanie skrzypiec

Post autor: lucjankos » środa 04 mar 2009, 12:01

Czyli wszystko już wiadomo, winna jest nie technika, tylko niska samoocena. Nic nowego, każdy to przeżywał, kiedy usłyszał pierwszy raz swój głos NAGRANY. Musisz wiedzieć, że grając słyszysz zupełnie inaczej niż z głośników i ta różnica dla niektórych jest nie do zaakceptowania. Trzeba się przyzwyczaić, to czasem trwa...A z praktycznych porad: weź to, co nagrałeś, obniż wysokie tony (żeby było więcej dźwięku niż kalafonii ) zapnij pogłos typu hall i spróbuj SIĘ polubić....
nie o to chodzi, nagrywam instrumenty od dawna. flet wychodzi mi idealnie, gitara akustyczna po kompresji, korekcji i pogłosie brzmi lepiej niz w naturze ale skrzypce masakra i nie wiem dlaczego coś robie źle.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 04 mar 2009, 12:32

gitara akustyczna po kompresji, korekcji i pogłosie brzmi lepiej niz w naturze ale skrzypce masakra i nie wiem dlaczego coś robie źle....
tą akustyczną rozumiem że z lini łapiesz?

Awatar użytkownika
lucjankos

Post autor: lucjankos » środa 04 mar 2009, 19:51

tą akustyczną rozumiem że z lini łapiesz?...
lampowy T.Bone i preamp ART TPSII, ale ja mam problem ze skrzypcami a nie z gitarą:/

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 04 mar 2009, 20:29

Bedziesz mial problem, zeby w nagraniu uslyszec to, co slyszysz podczas grania. Zauwaz, ze skrzypy dosc mocno przyciska sie broda, co powoduje, ze skrzypek sporo slyszy przez kosci, a to oznacza proktycznie brak gory. Gorale, grajacy "z biodra", slysza wiecej gory i akceptuja jasniej brzmiace skrzypce, muzycy "tradycyjni" musza miec ciemno. Zauwaz, jaka barwe skrzypiec elektrycznych ustawiaja sobie sami muzycy (Ponty, Krzesimir) - pasmo telefoniczne lub ewentualnie AM, do 4,5kHz
Krotko mowiac zeby muzyk byl zadowolony, to gore trzeba obciac dosc konkretnie, moze i nawet filtrem dolnoprzepustowym. Oczywiscie dobre granie, zeby nie bylo slychac slabo rozprowadzonej kalafonii pomaga, ale trzeba byc naprawde dobrym skrzypkiem (np. wspomniany Krzesimir), zeby grac bez skrzypienia...

Awatar użytkownika
1521kuba

Post autor: 1521kuba » środa 04 mar 2009, 21:05

A może jeszcze spróbuj użyć mikrofonu dynamicznego np. SM57, albo nawet czegoś z niższej półki, co gra ciemno z natury.
...moje drugie imię - oldschool...

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 04 mar 2009, 22:27

...tą akustyczną rozumiem że z lini łapiesz?...
lampowy T.Bone i preamp ART TPSII, ale ja mam problem ze skrzypcami a nie z gitarą:/...
;)
problem pomieszczenia odpada chłopaki
stawiam na relacje muzyk/instr

prez

Post autor: prez » czwartek 05 mar 2009, 06:40

poruszony problem nadmiaru góry w nagraniach skrzypiec polega na tym, że normalny słuchacz słyszy instrument pewnej odległości przez warstwę powietrza które tłumi nadmiar alikwotów, odgłosy palców na gryfie i inne dźwięki towarzyszące, więc najprościej nie ustawiać mikrofonu tak blisko instrumentu. To oczywiście wymaga dobrego pomieszczenia studyjnego, mikrofonu o dobrych parametrach szumowych.
zawodowo pracujący akustyk live i studio

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 05 mar 2009, 09:47

...A może jeszcze spróbuj użyć mikrofonu dynamicznego np. SM57, albo nawet czegoś z niższej półki, co gra ciemno z natury....
SM57 nie ma wysokiej gory, ale jest rozjasniony w srodku wiec nie wiem, czy to bedzie dobry pomysl.
Tansze mikrofony przez nierownomiernosc ch-ki oraz efekty zblizone do tych, ktore towarzysza wzmocnieniu "esow" (wcale nie z powodu cisnienia akustycznego) na wokalu moga takze dac odwrotrny efekt, pomimo ze wydaja sie ciemne w brzmieniu. Trzeba by to sprawdzic na konkretnym modelu.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 05 mar 2009, 09:51

Hmmm... a może wstęga? Górę ma naturalnie ściętą. Dzięki charakterystyce ósemkowej można ustawieniem regulować proporcje między sygnałem z instrumentu a odpowiedzią pomieszczenia. Teoretycznie nawet przy dość bliskim omikrofonowaniu powinno dać dobre rezultaty.

Dorval

Post autor: Dorval » środa 26 wrz 2012, 11:04

...nie wiem dlaczego moje pytanie zostało zablokowane przez moderatora, ni ema tego tematu na forum, sprawdzałem(pomijając ciągłe gadanie o mikrofonach). pytam gdzie ustawić mikrofon, czy jest jakieś "magiczne" miejsce które sprawdzi się w domowym nagrywaniu. dalekie ujęcia w nieprzystosowanym pomieszczeniu nie przejdą ...

Bliskość skrzypiec do mikrofonu zbierze "szuranie" smyczka po strunach. Kulowa charakterystyka pojemnościowego, najlepiej lampowego mikrofonu powinna dać bazę do obróbki uzyskanego dźwięku. Należy pamiętać , że jakość instrument ma olbrzymi wpływ na efekt finalny.
Jestem zawodowym muzykiem, kompozytorem, budowniczym instrumentów dętych i dziennikarzem muzycznym. Gram na skrzypcach, klarnecie, saksofonie, WX5, Bouzouki, i śpiewam. Gram małą klasykę, Jazz i evergreeny. Piszę na zamówienie muzykę i nagrywam we własnym

ODPOWIEDZ