preampy, kompresory
Co do preampow i kompresorow, podajesz tak sprzeczne ze soba w brzmieniu i zastosowaniu modele, ze nic nie wynika z tego w temacie Twoich preferencji.
Tym samym - osobiscie nawet wole nie podejmowac dyskusji, bo to jest jak wrzucanie wszystkiego do jednego gara....
Joachim ma rację, to nie tak, że wszystko jest do wszystkiego. Poszczególne modele różnią się może nie jakością ale charakterem. Zależy też co będzie zapięte przed i po. I najważniejsze co chcesz osiągnąć. Jest jeszcze sporo innych modeli, równie dobrych modeli, które działają, wnoszą dużo dobrego, choć niektórzy w to wątpią(ale to oddzielny temat dlaczego). Napisz może coś o tym co chcesz zrobić.
Re: preampy, kompresory
Wg mnie kup obojetnie co byle by bylo drogie. Mowie powaznie. I tak bez doswiadczenia i wiedzy nie wykorzystasz mozliwosci tego sprzetu, nie wydusisz tych roznic ktore roznia np Neve od Chandlera a nawet od RME. Za to bedziesz mial sprzet teoretycznie profesjonalny i wydasz kasiore, zgodnie z planem. Za pare lat jesli okazaloby sie ze dalej zajmujesz sie dzwiekiem i juz wiesz o co chodzi i tak prawdopodobnie okaze sie ze masz inny gust niz sprzet, a moze przy odrobinie szczescia okaze sie ze kupiles kiedys to czego teraz chcesz. W kazdym razie moja odpowiedz na twoje pytanie jest taka, ze kazde z tych drogich sprzetow ktore wymieniles jest profesjonalne , a skoro nie wiesz ktory chcesz, to kup obojetnie ktory. Kazdy ma inny gust i tylko tutaj sa roznice. Dodam ze slyszalne dla wprawnego ucha, ktore wie czego sluchac.
kup w takim razie zawodowa konsolete - bedziesz mial wieksza zajawke
- AllShotgun
Zagadzam sie z Piotrkiem, i poszukaj prempu na transormatorach i lampach, kompresor na lampach. albo kup sobie magnetofon to ci wystrczy dobry stół - hahaha
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
- zebromirrrr
dobra,pojechałem po bandzie,sorry.Pisałem pisałem po całonocnej bibie i poniosło mnie,sam jestem lekko zdziwiony tym postem takze jeszcze raz sorry PiotrK, sorry Joachim.Jezeli chodzi o lawine która poszła dalej to akurat zbyt szybkie wnioski niektórzy wyciągneli co do mnie.Post nie był wysokich lotów,potrafie sie przyznac, ale muzyką zajmuje sie od 15 lat,nagrywałem w izabelinie i paru innych studiach,od jakis 5 lat jestem po drugiej stronie szyby i cóż,troche wiem na ten temat.studio robiłem przez te 5 lat sam,za ciezko zarobioną kase,wszystkie klocki,soft,instrumenty tez kupowałem odmawiając sobie nie jednego.nikt mi nic nie dał.a to ze napisałem projekt i dostałem kase niektórych boli,chociaz kasy jest mase i naprawde mozna wyciagnać.wiec czemu nie?wszyscy wiedza jak wyglada sprawa z takim sprzetem,nie pojdziesz do supermarketu i nie kupisz,nie za bardzo jest tez mozliwosc posłuchania,a terminy gonią.Do tego sprzet musi byc używany przez 3 lata, nie ma mozliwosci go wymienic,sprzedac bo takie sa wymogi.dlatego zadałem pytanie.i nie chodziło mi o odp typu ten jest dobry a ten nie.raczej opinie kogos kto dana rzecz ma lub miał i jak to brzmi w konkretnych przypadkach.w 3 słowach,Nie wiem jak brzmi chandler avalon lub neve,wiem jak brzmi goldmike,isa,portico,mackie 8 bus czy Behringer ada.tak samo jezeli chodzi o kompresor,znam bo mam duende,psp,sonnox ale nie miałem ua 2-1176 ani smart c1,a z testami ciezko szczególnie teraz kiedy jest bardzo mało sprzetu w sklepach pod koniec roku.trzeba sciagac na zamowienie.sorry za długi post i jeszcze raz za ten poprzedni.pozdrawiam
www.studiosquat.pl