Ustawianie wokalu w panoramie

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Sempoo
Re: Ustawianie wokalu w panoramie

Post autor: Sempoo » piątek 10 paź 2008, 22:16

......Czy jest ktoś w stanie uzasadnić, dlaczego tak bardzo powinniśmy dbać o brzmienie w trybie mono?

w wyniku znoszenia sie faz sygnalow lewego i prawego w trybie mono moga zniknac niektore elementy miksu
...
Nie o to pytam, bo o tym doskonale wiem. Pytanie tylko kto i po co ma odsłuchiwać muzykę w mono?
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

j.bravo

Post autor: j.bravo » piątek 10 paź 2008, 22:21

...A wracając do tematu: najlepiej będzie, jesli zrobisz tak, jak koledzy powyżej radzą, czyli np. nagrasz 4 ścieżki tego samego wokalu i rówo rozstawisz je w panoramie (np. -100, -35, +35, +100). To znacznie lepsze od efektów typu chorus....
Cztery razy? Przecież to już jest chórek!
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » piątek 10 paź 2008, 22:27

......A wracając do tematu: najlepiej będzie, jesli zrobisz tak, jak koledzy powyżej radzą, czyli np. nagrasz 4 ścieżki tego samego wokalu i rówo rozstawisz je w panoramie (np. -100, -35, +35, +100). To znacznie lepsze od efektów typu chorus....
Cztery razy? Przecież to już jest chórek!...
Tym lepiej będzie to brzmiało, im bardziej do siebie zbliżone będą nagrane ścieżki, a ponieważ idealnie identyczne nie będą - w tym cała moc tego efektu.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Rayno

Post autor: Rayno » piątek 10 paź 2008, 23:45

Nie uwazam tego pomyslu z kilkoma zciezkami zmiksowanymi . Jako wstawki i ozdobnieki to owszem ale nie jako glowny slad. Poza tym moze to brzmiec jak disco-polo , a ja uciekam od takich rozwiazan . Wiem tej z doswiadczenia ze nawet jezeli vokalista zaspiewa naprawde czysto , to i tak nie przyniesie to oczekiwanego efektu. Kiedy slucham inne profesj produkcje to wyraznie jest to jeden glos ale tak pieknie rozbity na kanaly ze >>>> ? no wlasnie co to robi ? Czekam na podpowiedzi . Dzieki - Rayno.

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » sobota 11 paź 2008, 01:02

...Czy jest ktoś w stanie uzasadnić, dlaczego tak bardzo powinniśmy dbać o brzmienie w trybie mono?

w wyniku znoszenia sie faz sygnalow lewego i prawego w trybie mono moga zniknac niektore elementy miksu
Wybacz Joahimie ale czasy zasuwają bardzo szybko i jak kiedyś myślałem że to bardzo ważne tak dzisiaj uważam że poprawność w mono to jedynie wymowny podpis pod dziełem realizatora świadczącym o jego wysoko ponadprzeciętnym kunszcie.

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » sobota 11 paź 2008, 01:06

niestety brak możliwości edycji postów....

A co powiedziałbyś na taką tezę że dzisiaj w użyciu więcej jest systemów wielokanałowych niż odbiorników mono (odnośnie tematu)?

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 11 paź 2008, 01:22

...niestety brak możliwości edycji postów....

A co powiedziałbyś na taką tezę że dzisiaj w użyciu więcej jest systemów wielokanałowych niż odbiorników mono (odnośnie tematu)?...
Niby pytanie nie do mnie, ale odpowiedziałbym że jakby policzyć wszystkie radia kuchenne, to mógłbyś być zaskoczony.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 11 paź 2008, 01:28

...niestety brak możliwości edycji postów....

A co powiedziałbyś na taką tezę że dzisiaj w użyciu więcej jest systemów wielokanałowych niż odbiorników mono (odnośnie tematu)?...

Ale kto powiedzial, ze to wymog jakis? Robcie jak chcecie. Ja wole robic tak, zeby i na mono i w stereo bylo podobnie, jesli chodzi o proporcje.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 11 paź 2008, 01:34

Niby pytanie nie do mnie, ale odpowiedziałbym że jakby policzyć wszystkie radia kuchenne, to mógłbyś być zaskoczony. ...

...ze o odbiornikach samochodowych w trasie nie wspomne (jak spada sygnal to i stereo sie wylaczy, a jak pod tym wzgledem wypada czulosc radyjka w telefonie komorkowym, to juz pomine zupelnie...)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

j.bravo

Post autor: j.bravo » sobota 11 paź 2008, 01:43

Kuchnie, biura, restauracje, centra handlowe. Do tego komórki, większość programów i odbiorników TV ...
Jestem przystojny i młody

ODPOWIEDZ