Miernik korelacji

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
preceli
Re: Miernik korelacji

Post autor: preceli » środa 11 cze 2008, 13:33

...Włącz goniometr i popatrz co się dzieje uważnie słuchając. Pół godziny i będziesz doskonale wiedział o co w tym biega....

Obawiam się, że nie bardzo. Jeśli miedzy czasie nie będziesz przełączał się na tryby mono/stereo, to tylko obejrzysz sobie obrazki.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 11 cze 2008, 13:39

Obawiam się, że nie bardzo. Jeśli miedzy czasie nie będziesz przełączał się na tryby mono/stereo, to tylko obejrzysz sobie obrazki[...]

...lub zawezal obraz stereo i przesuwal go na lewo i prawo...

[...]to tylko obejrzysz sobie obrazki.

Wlasnie!
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

richtig

Post autor: richtig » środa 11 cze 2008, 13:52

To skąd pomysł na stosowanie goniometru oraz miernika korelacji, jeżeli praktycznie pokazują to samo (a właściwie to ten pierwszy więcej)?
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 11 cze 2008, 14:32

...To skąd pomysł na stosowanie goniometru oraz miernika korelacji, jeżeli praktycznie pokazują to samo (a właściwie to ten pierwszy więcej)?
...

Nekoniecznie wskazania kazdego musza byc podobne. Goniometr to oscyloskop, w ktorym wylaczono tzw. generator podstawy czasu, a wzmacniacz odchylania poziomego i ponowego jest wysterowany z odpowiednio lewego i prawego kanalu audio (cos podobne, jak dla obserwacji na oscyloskopie tzw. figur Lissajou)

Bardzo czesto nawet w starych lampowych goniometrach oba wskazniki byly stosowane i pokazywane w jednej lampie

Awatar użytkownika
inlovewiththedj

Post autor: inlovewiththedj » środa 11 cze 2008, 17:59

......To skąd pomysł na stosowanie goniometru oraz miernika korelacji, jeżeli praktycznie pokazują to samo (a właściwie to ten pierwszy więcej)?
...

Nekoniecznie wskazania kazdego musza byc podobne. Goniometr to oscyloskop, w ktorym wylaczono tzw. generator podstawy czasu, a wzmacniacz odchylania poziomego i ponowego jest wysterowany z odpowiednio lewego i prawego kanalu audio (cos podobne, jak dla obserwacji na oscyloskopie tzw. figur Lissajou)

Bardzo czesto nawet w starych lampowych goniometrach oba wskazniki byly stosowane i pokazywane w jednej lampie...
Ska ty kolego tyle wiesz :D ?

Nasuwają mi się dwa rozwiązania.

Albo masz już z 40 lat i kilka tysięcy książek i artykułów przeczytanych a do tego świetną pamięć
albo jesteś geniuszem który sam do wszystkiego poprzez badania, sprawdzanie itp dochodzi.
wiec jak jest ? :D :)
Po prostu ja....

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 11 cze 2008, 18:55

Ska ty kolego tyle wiesz :D ?

Nasuwają mi się dwa rozwiązania.

Albo masz już z 40 lat i kilka tysięcy książek i artykułów przeczytanych a do tego świetną pamięć
albo jesteś geniuszem który sam do wszystkiego poprzez badania, sprawdzanie itp dochodzi.
wiec jak jest ? :D :)...

Mam (niestety juz) 37 lat, (o czym sie mozna zreszta dowiedziec w prosty sposob)

geniuszem nie jestem, tu jest na tym forum pare osob, przed ktorymi sie klaniam i to nisko

A wiem, bo szperam gdzie sie da i cwicze na sobie empirycznie. Nie mam szkoly realizacji dzwieku, zaczynalem w domu kultury ponad 20 lat temu (a wiec w czasach, gdy co najwyzej pare osob w tym kraju mialo Atari ST a pojecie 'internet' istnialo w paru uczelniach i armii USA) od eksperymentow typu "budowa wielopasmowego kompresora z konsolety, crossovera, korektorow, miksera i paru kabli", nie wiedzac, jak takie urzadzenie brzmi - bo niby skad, jak na oczy nie widzialem nawet domowego studia nagran - bo niby gdzie i u kogo?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 11 cze 2008, 19:34

i kilka tysięcy książek i artykułów przeczytanych

E tam przeczytanych - napisanych, NAPISANYCH

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 11 cze 2008, 19:38

...Wrzuć do swojego DAW kilka znanych sobie kawałków z różnych gatunków muzycznych. Włącz goniometr i popatrz co się dzieje uważnie słuchając. Pół godziny i będziesz doskonale wiedział o co w tym biega....

Proponuje inny eksperyment - dwa slady mono z tym samym plikiem w przeciwfazie, a na sumie goniometr. Krecimy sobie poziomem i panorama tych dwoch sladow (np. po bokach z rownym poziomem), ogladamy goniomentr i sluchamy raz stereo raz mono. Sluchamy mono, sumy dwoch kanalow, a nie mono jednego kanalu. Sa darmowe wtyczki monofonizujace, jakby co.

Zwolennikom poszerzania sterefonii za pomoca delaya lub przesuniecia sladu o ilestam milisekund (szczegolnie na gitarach) rowniez polecam obserwacje goniometru przy rownoczesnym odsluchu mono i stereo na zmiane.

Sluchanie i ogladanie calych utworow mija sie z celem, za duzo jest"w srodku", zeby cos sensownego uslyszec...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 11 cze 2008, 20:45

E tam przeczytanych - napisanych, NAPISANYCH ...

i wzajemnie :D

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 30 gru 2008, 21:01

Mam (niestety juz) 37 lat
To Ty jestes mlodszy ode mnie?????
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ