Winyl a VSTi

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
wishmaster
Re: Winyl a VSTi

Post autor: wishmaster » piątek 25 kwie 2008, 23:06

O "samo brzmienie smykow" - czy o "brzmienienie samych smykow" - bo to kolosalna roznica . Pewnych rzeczy z samplami zwyczajnie nie da rady zrobic.
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » piątek 25 kwie 2008, 23:07

albo poszukac innej biblioteke...
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 26 kwie 2008, 11:20

hmm...wiesz jak np. są stare utwory orkiestrowe gdzie gra cała symfonia. Wiem że muszę coś takiego zrobić ale co dalej z tym aby odpowiednio to zmodyfikować??

Awatar użytkownika
KazZ

Post autor: KazZ » sobota 26 kwie 2008, 19:57

podbijanie srodka to taki troche kit z tym osiagnieciem tego efektu , faktycznie jest to najblizsza metoda ale to niedziala na tej zasadzie . Dzwiek winyla wcale niema obcietej gory , przedzej bym zekl ze cyfrowe nosniki maja ja podbita . Tu chodzi jak ktos wczesniej napisal o dynamike zapisu .
Duze zmiany tez wprowadza reverb , jako ze jedziesz z vst , pewnie ma ona ponakladane efekty na probki , pobaw sie reverbem , zmniejsz go , bardziej stlum , niechcesz efektu symfonii .
EQ na calosci sprawdzi sie jezeli bedziesz go dostrajal porownujac prawdziwe brzmienie analoga. Choc watpie zeby bylo to do osiagniecia , mozna zblizyc brzmienie ale jak sie pracuje na cyfrowym sprzecie dziek niejest generowany analogowo, nawet na emulatorach analogowych instrumentow czy equalizerow... tak mi sie wydaje choc moge sie mylic

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 26 kwie 2008, 23:28

nie pamietam nazw ale jest kilka wtyczek ladnie degradujacych brzmienie - musialbys pokombinowac a noz widelec cos z tego wyjdzie
tylko najlepiej naloz na sampla by bylo bardziej realistycznie

daniel855

Post autor: daniel855 » poniedziałek 28 kwie 2008, 12:20

...Witam.

Czy jest możliwość utworzenia (posiadając np. VSTi Miroslav Philharmonik) takiego brzmienia jak stare oldschoolowe brzmienia z winyla. Zanim zacząłem sie zastanawiać nad tym słuchałem dużo Kanye West'a i Commona gdzie po prostu takie smyki tworzą ten klimat.

Czy są jakieś wtyczki efektowe które potrafią taki "zniszczyć" dźwięk by był on taki jak chce osiągnąć??

pozdrawiam

...
Izotop Vinyl - ta wtyczka jest w miarę dobra

daniel855

Post autor: daniel855 » poniedziałek 28 kwie 2008, 12:21

...Witam.

Czy jest możliwość utworzenia (posiadając np. VSTi Miroslav Philharmonik) takiego brzmienia jak stare oldschoolowe brzmienia z winyla. Zanim zacząłem sie zastanawiać nad tym słuchałem dużo Kanye West'a i Commona gdzie po prostu takie smyki tworzą ten klimat.

Czy są jakieś wtyczki efektowe które potrafią taki "zniszczyć" dźwięk by był on taki jak chce osiągnąć??

pozdrawiam

...
http://www.toutpourlamusique.com/fiches/2038.htm
przetestuj

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » poniedziałek 28 kwie 2008, 13:23

powiedz dokladnie o jaki kawalek ci chodzi z tymi smykami,
a jezeli chcesz miec takie brzmienie to tnij sampelki ze starych kawaleczkow, mozesz sie tez pobawic kompresja jezeli papracujesz to bedzie ciekawy efekt

ODPOWIEDZ