RME Fireface 400 czy TC Electronic Konnekt 24 D

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
stevelukather
Re: RME Fireface 400 czy TC Electronic Konnekt 24 D

Post autor: stevelukather » poniedziałek 21 sty 2008, 09:43

Słuchaj własnie w tym problem ,że przesiadam sie na macbooka ( nie PRO) i nie mam w nim żadnego PCIMCIA i żadnego ęxpress card. Tylko fire wire.
Co do multiface to naprawde przy stacjonarnym kompie RME chyba zrobiło najbardziej stabilny produkt. Musze sie zastanowić dobrze w którą stronę iść , a co do TC electronic to panowie mnie wystraszyli z ta aktualizacją oprogramowania.
Chyba bede musiał sprzedać mojego multiface i dozbierać na FF400.

Szkoda,bo Multiface to wzor stabilnosci rowniez na laptopie,PCMCIA to nic innego jak laptopowy PCI,dlatego to chodzi,kurcze mam nadzieje,ze poprawili w FF400 te jaja.Poza tym to dobrze brzmiacy interfejs.
[addsig]

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 21 sty 2008, 10:56

Nie potrzebuje dużej ilości wejść wyglada to następująco

LINE IN STEREO - sampler ( zgrywanie perkusji)
LINE IN STEREO - syntezator
+ wysyłka analogowym wyjsciem z karty na EQ i kompresor powrót do karty przez ADAT 12 i nagrywanie dzwięków z samplera czy syntezatora juz po kompresji.

I właściwie wykorzystujesz wszystkie I/O 24D (zakładam, że masz odsłuch...). To wg mnie jest wada TC 24D że powinno być o jedna parę wejść / wyjść więcej.
Pytanie czy Ci sie przyda sie wewnętrzy channel strip i reverb. Jeżeli nie to na Twoim miejscu bym się w 24D nie pakował.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 21 sty 2008, 11:18

Moj Saffire - tak raz na pare dni sie rozlacza (tzn. na chwile wlacza i wylacza) - mysalem ze to taka specyfika.

Poza tym czasem sie nie inicjalizuje do konca (zawiesza sie na ktoryms etpaie i trzeba resteowac), czasem nie odpala zasilanie phantom.

Jako ze jestem beta-testerme , to udzielalaja mi bardziej szczegolowych informacji.

Po pierwsze to sie dzieje tylko gdy saffire 26 jest zasilany z port Firewire, gdy idzie na wlasnym zasilaczu wszystkie problemy znikaja Czyli wina takich sytuacji, moze byc :
- zarzadzanie zasilaniem firewire
- jakies dziwne ACPI w XP
- zle dobrany chipset (cokolwiek to znaczy)
- jakis durny blad w firmware.

Z tym ze dzialanie w standalone daje dodatkowe 8db headroom - i latem "nieco" grzeja sie przetworniki - a mam stracha, bo nie sadze by Saffire byl tak madry zeby sam sie wylaczyl, gdy dojdzie do temp kryt.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 21 sty 2008, 11:43

nie wiem czy w TC mozna tak jak w RME sygnał z LINE IN przekierować odrazu na line OUT i nagrać w czasie rzeczywistym już po kompresji.

Mozna
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
panduberman

Post autor: panduberman » poniedziałek 21 sty 2008, 11:45

Podłączam sie pod pytanie bo stoję przed tym samym problemem,u mnie w gre wchodzi jeszcze Tc Electronic Konnekt 8....
to weź pod uwagę jakiego masz laptopa.ja kupiłem sobie takiego konnekta8 i na toshiba satellite p-200 14H nie idzie, tnie się, strzela , przerywa.podobno to wada tych laptopów (jakiś związek pom. wiatraczkiem a prądem w firewire).nie wiem jak z innymi laptopami.czekam w tej chwili na karte FW na złączu express card 34 - zobaczę czy to coś zmienia.

SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)

Pine

Post autor: Pine » poniedziałek 21 sty 2008, 11:45

abproject jak rozwiązałeś problem ze sterami do TC ?

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 21 sty 2008, 11:46

Po kilku probach ide w google... i jak na dloni pojawily sie posty z anglojezycznych serwisow z ta sama przypadloscia co u mnie... firmware wywala sie na 70 % postepu, crash itd...

Z ciekawosci - czy jestes w stanie okreslic, jaki pakiet wykorzystano do stoworzenia instalatora? Czy mogl byc to InstallShield?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 21 sty 2008, 13:40

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:58 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

abproject

Post autor: abproject » poniedziałek 21 sty 2008, 13:55

... abproject jak rozwiązałeś problem ze sterami do TC ?

...

"Dokopalem" sie do linka z poprawionymi sterami, znajdziesz go na oficjalnym forum TC - co dziwne ... na glownej dalej jest wadliwy driver.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

paradox77

Post autor: paradox77 » poniedziałek 21 sty 2008, 15:14

...
Podłączam sie pod pytanie bo stoję przed tym samym problemem,u mnie w gre wchodzi jeszcze Tc Electronic Konnekt 8....
to weź pod uwagę jakiego masz laptopa.ja kupiłem sobie takiego konnekta8 i na toshiba satellite p-200 14H nie idzie, tnie się, strzela , przerywa.podobno to wada tych laptopów (jakiś związek pom. wiatraczkiem a prądem w firewire).nie wiem jak z innymi laptopami.czekam w tej chwili na karte FW na złączu express card 34 - zobaczę czy to coś zmienia.

...
W tym tygodniu będę miał miał Dell'a i z nim wybieram sie do sklepu i jak podłączymy i będzie działać to kupie.

ODPOWIEDZ