A swoja droga czy jest jakis sposob aby USLYSZEC harmoniczne danego dzwieku jesli nie mam fortepianu
Trick pozwalający na usłyszenie harmonicznych polega na wyciszeniu fragmentów danej harmonicznej tak, żeby ona (i tylko ona) "pikała" włączając się i wyłączając. Wtedy zaczyna ją być słychać
Przykład:
http://www.yourfilehost.com/media.php?cat=audio&file=harmoniczne.wav
To jest jedna nuta na skrzypcach powtórzona 5 razy. Piewrszy raz jest normalnie, w kolejnych odpowiednio pierwsza, druga, trzecia i czwarta harmoniczna jest "pikająca"
Częstotliwości dźwięków na klawiaturze
Re: Częstotliwości dźwięków na klawiaturze
kolejne harmoniczne są po prostu wielokrotnościami podstawowej:)...
Tak, ale ja zrozumiałem że będą rozpisane harmoniczne charakterystyczne dla danego instrumentu, a nie samych tonów
Tak, ale ja zrozumiałem że będą rozpisane harmoniczne charakterystyczne dla danego instrumentu, a nie samych tonów
drummer
Making Music, brzmi ciekawie :) Bylbym niezmiernie wdzieczny za wszelkie przydatne skany :)
A co do harmonicznych to przeanalizowalem to i rozumiem ze pierwsza harmoniczna jest oktawe wyzsza od podstawowej, druga jest kwinte wyzsza od pierwszej, a trzecia jest tercje wielka wyzsza od drugiej itd.... Dobrze rozumiem :)?
A co do harmonicznych to przeanalizowalem to i rozumiem ze pierwsza harmoniczna jest oktawe wyzsza od podstawowej, druga jest kwinte wyzsza od pierwszej, a trzecia jest tercje wielka wyzsza od drugiej itd.... Dobrze rozumiem :)?
...Making Music, brzmi ciekawie :) Bylbym niezmiernie wdzieczny za wszelkie przydatne skany :)
A co do harmonicznych to przeanalizowalem to i rozumiem ze pierwsza harmoniczna jest oktawe wyzsza od podstawowej, druga jest kwinte wyzsza od pierwszej, a trzecia jest tercje wielka wyzsza od drugiej itd.... Dobrze rozumiem :)?...
..."Ton jest najprostszym, sinusoidalnym przebiegiem wyrażony wzorem: a(t) = amaxsin ωt
amax - amplituda drgań
ω = 2πf - pulsacja
f - częstotliwość
t - czas
Dźwięki głosu i muzyki mają na ogół przebieg złożony.
Są wielotonami harmonicznymi lub nieharmonicznymi. Po rozłożeniu na tony składowe mamy ton podstawowy f1 będący pierwszą harmoniczną tego dźwięku, oraz alikwoty (składowe harmoniczne tonu podstawowego).
W wielotonie harmonicznym alikwoty są wielokrotnością tonu podstawowego (2f1, 3f1, 4f1 itd.) i są odpowiednio drugą harmoniczną, trzecią harmoniczną, czwartą harmoniczną itd...."
A co do harmonicznych to przeanalizowalem to i rozumiem ze pierwsza harmoniczna jest oktawe wyzsza od podstawowej, druga jest kwinte wyzsza od pierwszej, a trzecia jest tercje wielka wyzsza od drugiej itd.... Dobrze rozumiem :)?...
..."Ton jest najprostszym, sinusoidalnym przebiegiem wyrażony wzorem: a(t) = amaxsin ωt
amax - amplituda drgań
ω = 2πf - pulsacja
f - częstotliwość
t - czas
Dźwięki głosu i muzyki mają na ogół przebieg złożony.
Są wielotonami harmonicznymi lub nieharmonicznymi. Po rozłożeniu na tony składowe mamy ton podstawowy f1 będący pierwszą harmoniczną tego dźwięku, oraz alikwoty (składowe harmoniczne tonu podstawowego).
W wielotonie harmonicznym alikwoty są wielokrotnością tonu podstawowego (2f1, 3f1, 4f1 itd.) i są odpowiednio drugą harmoniczną, trzecią harmoniczną, czwartą harmoniczną itd...."
drummer