Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
preceli
Re: Cubase - niechciane dwudźwięki
autor: preceli » czwartek 06 gru 2007, 16:21
...Zwróć uwagę, że kolega ma PODWÓJNE komunikaty zapisane już na śladzie, a więc pojawiają się one podczas zapisu a nie odtwarzania. Mnie to wygląda na to że na ślad MIDI trafiają komunikaty DWOMA drogami. Ja miałem coś takiego gdy klawiatura była podłączona do komputera dwiema drogami: via USB i klasycznie MIDI IN, a wejście na śladzie MIDI było OMNI. Rozwiązanim było zadeklarowanie KONKRETNEGO wejścia MIDI na ślad...

I to jest chyba prawdziwy trop, drugim jest ewentualność, iż klawiatura pracuje w trybie Dual (wysyła dwoma kanałami MIDI naraz) lub Split (gdy strefy podziału klawiatury zachodzą na siebie). W każdym innym przypadku mielibyśmy do czynienia standardowo z kilkoma trackami MIDI. Tu oczywiście kolega Balsenior raczył zapomnieć napisać, czy double są na tym samym kanale MIDI
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
JM
Spiker, chyba masz rację. Przegapiłem ten fragment: "po przesunięciu dźwięku na inną wartość nuty zostawał jeszcze jeden dźwięk." To rzeczywiście świadczy o dublowaniu zapisu komunikatów, a nie odtwarzania dźwięków.
Oczywiście w Cubase (i nie tylko) można łatwo usunąć zdublowanie komunikaty i inne doubles, lecz jest to "dodatkowa robota".
-
Balsenior
autor: Balsenior » czwartek 06 gru 2007, 19:48
...Przy wejsciu midi zmien na sb. live to po lewej stronie przy sciezce :). Bo pewnie masz all midi ... nie pamietam :P
Na bank to jest to....
Dokłądnie strzał w 10siątkę. Dzięki wielkie:)
Może kiedy indziej
-
Balsenior
autor: Balsenior » czwartek 06 gru 2007, 19:49
............Wybaczcie za nieszczęśliwy temat ale sam nie wiem jakby można poniższy problem opisać w dwóch trzech wyrazach.
Kumpel posiada Audity Xfi i SB LIVE 5.1. Złącze MIDI ma tylko na SB LIVE 5.1 więc ta odbiera komunikaty a Xfi generuje dźwięk. Z latencją w praktyce nie ma problemu...
A na cholerę mu dwie karty, i to akurat takie?
Co znaczy że "Xfi" generuje dźwięk?
Jakim cudem ktoś wychwycił, że to dwudźwięk skoro ponoć to pryma, chodzi o dwa takie same dźwięki w pewnym odstępie czasowym?
...
Na Xfi nie ma wyjścia midi. Konwerter był dla niego za drogi a SB kosztowała 30zl. Więc dlatego. A że to dwudźwięki wiemy stąd, że grając np dźwięk werbla słychać bylo jak zmienia się, a w key editor (w cubase) po przesunięciu dźwięku na inną wartośc nuty zostawał jeszcze jeden dźwięk.
Sądzimy, że Xfi generuje dzwięk bo ona jest podłączona do wzmacniacza....
BALSENIOR, a jaką masz klawiaturę ? tak poza tym, to możesz wywalić tego SB X-FI, bo SB LIVE spokojnie uciągnie, mniej problemów będziesz miał...
To kumpel:) Ma Comandor :) nie znadziecie tego qw internecie nawet. Dziwna klawa ale u mnie grała bez problemu tyle że nikomu jej nie polecam
Może kiedy indziej
-
Balsenior
autor: Balsenior » czwartek 06 gru 2007, 19:52
Dziekuje wszystkim za pomoc i jeszcze tylko uzupełnię że miało to wszystko miejsce na jednym kanale. Sprawa rozwiązana Jeszcze raz dzieki
Może kiedy indziej