Najlepszy sampler?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
panciastko
Re: Najlepszy sampler?

Post autor: panciastko » poniedziałek 12 lis 2007, 15:58

Hmmm Roland Sp 555 to uboższa wersja SP 606, mam ten drugi, wady do zbyt mała polifonia (8 głosów) poza tym bardzo dobry instrument
---------------------------------------------------------------------------------------
Odnośnie rolanda 606 jest tam pewnie efekt o nazwie octave nie wiem czy dobrze myślę, ale ten efekt rozkłada dany sampel w oktawach na pady pytam bo często tego używam w FL'u a nie znam żadnego posiadacza samplera z rodziny sp. Poza tym widziałem że wiele osób wiesza psy na tych samplerach bo są rzekomo fajne ale do grania na żywca;/ aha i co że ma tylko 8 polifonii ten roland sorry ale nie wiem za bardzo o co cho z tą polifonią:P taki techniczny dyletant ze mnie:P

Zdaje sobie sprawę że na kompie można zdecydowanie wiele więcej niż na hardware'ach, ale ja po prostu dostaje spazmów jak mam sie bawić klockami we Fruity Loopsie po raz wtóry:P potrzebuje integracji z instrumentem ;) na zasadzie wchodze sobie do domu odpalam sampler zgrywam coś z wosku, tnę edytuje i robię (tylko ja i muzyka;). Niestety kompa dzielę z bratem i nie zawsze mam okazję do porobienia muzyki, a jeśli już to rozprasza mnie skutecznie net i zniechęca widok Fruity Loops'a;/ a tak odpalam sampler i jadę:D.

Co do tematu: ja bym też raczej pozostał w środowisku i (ale to tylko moje plany) kupił bym Padkontrol Korga (solidny sprzęcik+dużo softu) i Battery lub Kontakt od NI.
----------------------------------------------------------------------------------------

O Pad kontrolu Korga myślałem bo ciekawie się zapowiada z tym touchpadem;) plus midi korga k49 i by było git, ale mnie to nie uwolni od kompa w sferze produkcji;/ czyli patrzenia w monitor, a to mnie dobija najbardziej.

PS: Arab możesz dać meila albo gg, coś żeby można było pogadać odnośnie sp 606 byłbym wdzięczny.

Awatar użytkownika
panciastko

Post autor: panciastko » poniedziałek 12 lis 2007, 16:02

"Ensoniq ASR-10" Legenda chciałem to kupić;) ale ciężko znaleźć i niewiem czy bym podołał obsłudze;/ poza tym używany bym musiał kupić a sceptycznie podchodzę do używanego sprzętu;/

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 12 lis 2007, 16:12

Żeby nie było ja rowniez uzywam sprzetowca w postaci k2500x laczac z jego synteza i z samplera sprzetowego nie zrezygnuje ,a gdybym mial sie zastanawiac nad tym czy komputer czy sprzetowy to wybral bym komputer :)
Moim zdaniem szybciej sie pracuje na komputerze i nawet to co zaladuje do kurzweila to laduje potem i tak w cubase i nie wyobrazam sobie bym dłubał w sekwencerze jakiegos samplera, a wiem ze i tacy są, za co szacun.
Kazdy ma jakis swoj określony tryb pracy lecz komp wydaje sie najwygodniejszy.

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » poniedziałek 12 lis 2007, 17:18

Odnośnie rolanda 606 jest tam pewnie efekt o nazwie octave nie wiem czy dobrze myślę, ale ten efekt rozkłada dany sampel w oktawach na pady pytam bo często tego używam w FL'u a nie znam żadnego posiadacza samplera z rodziny sp. Poza tym widziałem że wiele osób wiesza psy na tych samplerach bo są rzekomo fajne ale do grania na żywca;/ aha i co że ma tylko 8 polifonii ten roland sorry ale nie wiem za bardzo o co cho z tą polifonią:P taki techniczny dyletant ze mnie:P

1. Polifonia to ilość głosów jakie jednocześnie może wydobyć z siebie instrument (to tak w dużym skrócie). W Praktyce oznacza to ile dźwięków, może wydobyć się z niego w tym samy czasie, w SP 606 są 4 ścieżki sekwencera z mojego doświadczenia to wszystko jest ok jeśli grają stopa, werbel, hihat, lead i bass (na jednym tracku) kiedy dodasz coś do tego jedne z poprzednich instrumentów milknie .

2. Efekt Octave to efekt modelowany za pomocą COSM ( tak tak nie tylko w MV 8800 jest ta technologia ) posiadający trzy parametry do kontroli -20 OCT, -10OCT, Depth Level - jest to efekt wzorowany na podłogowym efekcie boss'a o podobnej nazwie, najlepiej sprawdza się do gitar. Przepuszczałem przez to bas - miodzio

Starty, wiem że ludzie odradzają ci hardware i polecają pozostanie przy kompie ale uwierz mi że znam parę osób które tak przez pare ładnych lat bawiły się tylko softem, prędzej czy później zapragniesz kontaktu z instrumentem.

Acha jeśli myślisz że SP 606 potrafi rozkładać sampla na octavy to się mylisz, to groove sampler, wczytujesz albo sampleujesz poszczególny dźwięk, takie rzeczy to robi AKAI ale o tym lepiej opiwe ci zbynia.

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » poniedziałek 12 lis 2007, 17:23

Tak poza nawiasem to ja używam (od wczoraj ) Samplelord'a , DS 404, SR 202 i SP 606 każdy służy mi do czegoś innego ale to wszytko sie super się uzupełnia

Awatar użytkownika
panciastko

Post autor: panciastko » poniedziałek 12 lis 2007, 18:14

No to lipa;/ jeśli Roland 606 nie rozkłada na Octavy to sp 555 tez tego pewnie nie robi;/ może w takim razie:
- Mpc
- nowy mały chaos pad KORG'A
miałbym sampler z rozłożeniem na oktawy plus dużo efektów ponoć koło 100 ;) tyle że to drożej wyjdzie o wiele, ale pewnie taniej niż:
- sekwencer
- akai s950
- efektor;)
co o tym myślicie? sorry za upierdliwość, ale nie stać mnie na kupowanie czego popadnie i sprawdzanie czy sie nada:P to co już kupię musi starczyć na kilka lat;) a mało wiem od strony technicznej;/. Pozdrawiam i dzięki za zaangażowanie w problem pozdro.

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » poniedziałek 12 lis 2007, 18:31

...No to lipa;/ jeśli Roland 606 nie rozkłada na Octavy to sp 555 tez tego pewnie nie robi;/ może w takim razie:
- Mpc
- nowy mały chaos pad KORG'A
miałbym sampler z rozłożeniem na oktawy plus dużo efektów ponoć koło 100 ;) tyle że to drożej wyjdzie o wiele, ale pewnie taniej niż:
- sekwencer
- akai s950
- efektor;)
co o tym myślicie? sorry za upierdliwość, ale nie stać mnie na kupowanie czego popadnie i sprawdzanie czy sie nada:P to co już kupię musi starczyć na kilka lat;) a mało wiem od strony technicznej;/. Pozdrawiam i dzięki za zaangażowanie w problem pozdro....
A ja bym na twoim miejscu zrobił tak:

Kupił używany sampler E-MU (za jakieś 1000-1200 zł) i do tego kontroler typu 4x4 (np m-audio tigger finger). Masz sampler który rozkłada na oktavy? masz! masz maszynę do robienia bitów Też!!

Awatar użytkownika
panciastko

Post autor: panciastko » poniedziałek 12 lis 2007, 18:56

Kupił używany sampler E-MU (za jakieś 1000-1200 zł) i do tego kontroler typu 4x4 (np m-audio tigger finger). Masz sampler który rozkłada na oktavy? masz! masz maszynę do robienia bitów Też!!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Tak? No właśnie ja nie byłem pewny czy tak można;) jak pisałem wyżej nie jestem obeznany w technicznych aspektach co do hardware'u, ale skoro sie da hmm padkontrol korga plus Sampler Emu i mogę sobie robić biciwo teraz tylko który sampler musze wybrać ten co ma dużo efektów;) a najlepiej chyba by było kupić asr 10 rack'a heh teraz sam już niewiem póki nie napisałeś tego posta to rozkminiałem MPC 500 plus mini Kaoss pad i pełnia szczęścia;). Teraz mam wiele opcji;) dzięki może jeszcze jakiś sampler e-mu polecisz:P?

Awatar użytkownika
panciastko

Post autor: panciastko » poniedziałek 12 lis 2007, 19:20

wyczaiłem taki E-MU E6400 Ultra Sampler ;) ale nie wiem czy widac tam na ekraniku lcd sampla np tak jak w Akai'ach;/.
A co do MPC 500 plus Kaoss pad to uswiadomilem sobie ze po zgraniu sampli do mpc musialbym je przepuścić przez Kaossa i z powrotem do mpc już z efektami;/ czasochłonne hehe i droższe niż Np sampler Emu plus kontroler Midi;D

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 13 lis 2007, 13:28

Niestety sam sampler (EMU) plus pady nie wystarczy ponieważ sampler nie posiada sekwencera i będziesz musiał robić sekwencje w kompie

Proponuję Ci sampler z sekwencerem czyli to co pisałem na początku tematu... Yamaha su700 rozkłada na oktawy+efekty+sekwencer
Yamaha RS7000 -zrobi wsystko co mu każesz, nawet l..a+ przepyszne efekty
MPC świetny sound + mało efektów ale b.dobre
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

ODPOWIEDZ