Słuchawki do rejestracji wokalu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Miłaszewski
Re: Słuchawki do rejestracji wokalu

Post autor: Miłaszewski » sobota 06 paź 2007, 15:36

... AKG 240 nie spotkalem jeszcze w studio...
Bez komentarza...
mowie calkiem powaznie... nie bylem w zbyt wielu studiach, wiec nie jestem reprezentatywny w tym wzgledzie, ale fakt jest taki ze nigdy sie nie spotkalem :)
[addsig]

keyzone

Post autor: keyzone » sobota 06 paź 2007, 19:23

Witam,
dziękuję za odzew. Bardzo dużo cennych informacji. Chciałbym dodać, że oprócz dobrego brzmienia ważną sprawą jest zniwelowaniwe przesłuchów wydobywających się ze słuchawek podczas nagrania. Zatem wydaje mi się, że w rachubę wchodzą słuchawki zamknięte.
Szczerze mówiąc, to nie bardzo wiem czy słuchawki otwarte lub półotwarte generują duże przesłuchy (logika na to wskazuje). Jeśli zaś chodzi o słuchawki zamknięte, to czy stanowią one separację osoby słuchającej od otoczenia(np. DJ w klubie), czy niwelują to, co się z nich wydobywa podczas nagrywania (wokalista w studio)? Znowu logika wskazuje, że jedno i drugie.
Proszę o rade jeśli myślę błędnie.
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » środa 07 paź 2015, 21:05

Czy słuchawki półotwarte to na pewno dobry pomysł do nagrań wokalnych? Pomyślałem , że
jeśli wokalista słyszy siebie za dużo z zewnątrz to może gubić intonację - z zewnątrz
będzie słyszał się "niżej", przez co w efekcie będzie śpiewał "nad dźwiękiem". Tak
przynajmniej teoretycznie dzieje się w słuchawkach zamkniętych, gdy odsłuch jest zbyt
cichy.
Z drugiej strony słuchawki półotwarte/otwarte naturalniej oddają niższe pasmo, co ma
również wpływ na poprawną intonację.

Proszę o poradę i podzielenie się swoimi doświadczeniami :)
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » środa 07 paź 2015, 23:11

@keyzone w zasadzie to zależy do czego Ci potrzebne - jeśli wokalista sie nagrywa do podkładu, który zostaje to potencjalne przesłuchy nie psują efektu, gorzej jeśli np. masz mieć tylko wokal, a potrzeba do jego nagrania podkładu - wtedy trzeba poświęcić czasem komfort wokalisty... tak normalnie to np. AKG K-77 dają radę

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

ODPOWIEDZ