Witam, pozwalam sobie odświeżyć ten wątek.
Używam z powodzeniem PCR-800 (jeszcze raz dziękuję za rady), ale sytuacja się zmieniła, a właściwie potrzeby zwiększyły, na szczęście budżet też

i jednak muszę dokupić instrument. No i wracam do koncepcji X50, aczkolwiek podoba mi się też Juno-G i w sumie się zastanawiam, dlaczego nie Roland...
Z lektury wielu postów na forum (szczególne podziękowania dla pana Preceli za mnóstwo informacji o X50) rozumiem jednak, że brzmieniowo Korg będzie lepszy (moja muzyka to klimaty progresywne, spokojna elektronika, pejzaże muzyczne itp.). Z drugiej strony nie ma żadnego sekwencera, więc jak pójdę do przysłowiowego drugiego pokoju (w moim przypadku - jak mi się nie będzie chciało uruchamiać blaszaka), to żadnych pomysłów sobie nie zarejestruję, gdyby akurat się pojawiły (a w Juno-G jest to możliwe)... No nic, to muszę sam rozważyć, czy jest mi to niezbędne. Do Was mam jednak prośbę o odpowiedź na konkretne pytania które mnie nurtują:
1. Czy do X50 mogę podłączyć przez MIDI klawiaturę sterującą (w tym przypadku PCR-800) tak, aby z klawiatury Korga grać jednym brzmieniem, a jednocześnie z Edirola grać innym brzmieniem?
2. Czy w przypadku jednoczesnego podłączenia X50 i PCR-800 do kompa po USB mogę się spodziewać jakichś problemów? Chciałbym ich używać w dwóch konfiguracjach: oba jako klawiatury sterujące dla VSTi, albo Edirol jako klawiatura sterująca, Korg jako moduł brzmieniowy. Z tego co się dowiedziałem, w teorii jest to wszystko możliwe, ale jak mówi znane powiedzenie: "w teorii nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest".
Wszystkich serdecznie pozdrawiam!
Amator