Płyta główna + karta muzyczna

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
skapiozza
Re: Płyta główna + karta muzyczna

Post autor: skapiozza » poniedziałek 17 wrz 2007, 18:02

W sprawie płyt głównych, to każdy poleca to co ma u siebie i działa mu poprawnie ...

Pisales, ze dales zlecenie zlozenia swojego kompa jakiejs firmie. Moglbys podzielic sie jaka to firma? Moze byc priv.

PS: A w kwestii rzeczonych EMU i nowych kart asusa, ma ktos moze jakas sprawdzona konfiguracje?

pzdr.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 17 wrz 2007, 18:24

...Znalazła się pod skrzydłami Creativa z powodów finansowych...

Tylko to akurat się zgadza.

...Szkoda że wiele osób zapomina o tym, ze gdyby nie seria Sound Blaster to znakomita większość z nas, nie weszła by w świat dźwięku komputerowego...

Tu się akurat mylisz, bo gdyby nie podkupiona, doskonała na tamte czasy E-mu APS, a która to została z pełną premedytacją pozostawiona przez rzeczoną Crea-cośtam na długo bez sterów pod Win XP (na konto Audigy), to śmiem wątpić czy rzeczona SB w wykonaniu stricte Creative miałaby cokolwiek (pewnie do dziś) do powiedzenia na tym rynku.

...W sprawie płyt głównych, to każdy poleca to co ma u siebie i działa mu poprawnie ...

Właśnie, i szkoda, że tak trudno załapać to co niektórym kolegom śmieciarzom (sorry, ale inaczej nie da się "takich akcji" wytłumaczyć).
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 17 wrz 2007, 19:16

ale widzisz - ze stabilnoscia bywa bardzo różnie - jednemu działa innemu nie - zmieniłem tylko ram i xp jak chodził tak chodzi i stabilnie jak skała...za to vista ma w kółko bluscreeny.....i każdy element mojego komputera jest w 100% sprawny i przechodzi wszystkie wielogodzinne testy...a vista się sypie
niestety czasem nie dojdziesz co jest problemem.......

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 17 wrz 2007, 19:53

......Znalazła się pod skrzydłami Creativa z powodów finansowych...

Tylko to akurat się zgadza.
Nie rozumiem. Twoim zdaniem, tylko to się zgadza z tego co napisałem odnośnie EMU ?

Tu się akurat mylisz, bo gdyby nie podkupiona, doskonała na tamte czasy E-mu APS, a która to została z pełną premedytacją pozostawiona przez rzeczoną Crea-cośtam na długo bez sterów pod Win XP (na konto Audigy), to śmiem wątpić czy rzeczona SB w wykonaniu stricte Creative miałaby cokolwiek (pewnie do dziś) do powiedzenia na tym rynku.
Pragnę przypomnieć że Audigy i APS to nowsze twory, niż czasy o których wspominałem. Pierw Creative wydawało karty z serii SB do których procesory "produkowało" EMU. A ich współpraca zaczęła sie od modelu SB AWE 32. W niej to właśnie zamontowano procesor EMU8000. W tedy zaczęła sie zabawa w soundfonty.
Samo SB to były zapewne pierwsze karty dźwiękowe, które gościły u znakomitej większości z dzisiejszych DAW-owców. Mówimy o czasach 386-486DX (II)

Właśnie, i szkoda, że tak trudno załapać to co niektórym kolegom śmieciarzom (sorry, ale inaczej nie da się "takich akcji" wytłumaczyć).
nie rozumiem
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 17 wrz 2007, 20:32

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:22 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 17 wrz 2007, 21:01

i to jest klasa - plyta na lata - tylko kto z was ma podzespoly dluzej niz 3 lata w jednym kompie??raz mi sie to tylko zdazylo - a tak spzedaje poki cos warte i dodajac kilka naprawde malych groszy kupuje nowosc
plusy: tanio i w miare wciaz na gwarancji :)

poziom tej plyty widac przedewszystkim podczas podkrecania

do zwyklego zastosowania w domu zwykly kondek wystarczy(jak ktos nie podkreca) bo dwa lata podziala - no chyba ze ktos wsadzi zajechany niewydalajacy pradowo zasilacz

ze stabilnoscia nie ma poblemow na zadnym etapie - owszem sa podzespoly ktore potrafia sie pogryźć - ale tu nic na to nie poradzisz procz dobierania elementow(oczywiscie caly czas bez podkrecania)

i mozna najezdzac na asrocka ecs czy behringera - ale sprzet dziala jak nalezy i klopotow nie sprawia - defaultowo

niestety elektronika ma to do siebie ze trafiaja sie buble - pierwsze pentium zle liczyly,kontrolery FW nie dzialaja poprawnie(niktore) to samo z usb.....bywa ze i sata i mostki polnocne wala bledy ze szok(tez chyba mostek na nvidii zle czytal i zapisywal na sata - bledy w danych ups...)

ale to klopot producenta podzespolu skladowego i na nic to ze firma powiedzmy asus dolozyla wszelkich staran a kondki im puchly za celerona i tylko z firmowym ramem byl kompatybilny...........

niestety w tym wypadku trzeba sie zdac na opinie uzytkownikow i nie na poziomie co masz tylko czesto jakiej rewizji i na jakim sofcie...z jakim biosem itp
podobnie faq techniczne producentow

bo nigdy nic nie wiadomo

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » poniedziałek 17 wrz 2007, 21:24

http://pl.asus.com/1

Podobne parametry ma Asus p5k premium (tylko ta wcześniejsza jest pod DDR3)

Przetestowałam wiele płyt…i jestem tego pewna, że Asus P5K Premium będzie ciekawszym rozwiązaniem od przedstawianego wcześniej Gigabyte…

bo nigdy nic nie wiadomo...

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 17 wrz 2007, 22:47

Ja mam Gigabyte GA-945P-S3 i jestem zadowolony z wydajności i stabilności tego sprzętu.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

skapiozza

Post autor: skapiozza » wtorek 18 wrz 2007, 12:55

...Ja mam Gigabyte GA-945P-S3 i jestem zadowolony z wydajności i stabilności tego sprzętu....

Dzieki za typy. Osobiscie do tej pory tez pracowalem na plytach Gigabyta (stare modele nie warto wymieniac) i w zestawieniu z EMU dzialalo wszystko stabilnie, niemniej czas pedzi i zamierzam zmienic sprzet. Faktycznie na forach kazdy poleca cos na czym sam pracuje i co u niego sie sprawdza, ale inwestujac w nowy sprzet warto wymieniac sie opiniami, gdyz czasem, z nie do konca zrozumialych powodow, niektore zestawy daja gorsze efekty, a i pojawiaja sie liczne glosy, ze cos z czyms nie dziala – vide post INES... Osobiscie nie da sie wszystkiego przetestowac, a szkoda wydac duze pieniadze na nowy sprzet komp. i rozczarowac sie, ze w aplikacjach muzycznych jest gorzej niz bylo, zwlaszcza, jezeli do tego przede wszystkim uzywa sie komputera...

Fakt, ze temat konfiguracji powraca jak bumerang i moze byc uciazliwy dla stalych forumowiczow, jednak jak zostalo wspomniane dzis konfigurowanie sprzetu, zwlaszcza przy niezbyt szeroko zakrojonym budzecie przysparza nie lada klopotow ze wzgledu na mnogosc odmian i konfiguracji sprzetowych. Fajnie by bylo, gdyby ktos prowadzil uaktualniane testy konfiguracji sprzetowych stricte pod zastosowania muzyczne i udostepnial je szerokiemu gronu zainteresowanych.

pzdr.

Awatar użytkownika
lukassino

Post autor: lukassino » wtorek 02 paź 2007, 00:24

Witam
Przygotowuje się do złożenia komputera PC zamiast zakupu laptopa no i po długiej lekturze na forum jestem w kropce, a mianowcie…

Genaralnie to ma on służyć w połączeniu z Presonus Firepodem, z wykorzystaniem wszystkich wejść jednocześnie przy nagrywaniu (Adobe Audition 2.0, Cubase LE)

- procesor myslę że będzie ok. a mowa o - Intel Core 2 Duo E6750 2.66GHz
- co do ramu to DDR2 – mysle o 3 GB (3 x 1 GB)
- największe problem mam z doborem płyty głównej, najważniejsze żeby chłodzenie że tak powiem było niesłyszalne, myślałem coś o małej obuowie ATX micro, no ale o tym za chwile…
- jeśli chodzi o firme płyty głównej to pomimo różnego zdania na ten temat wybrał bym na chwile obecną Asusa
- jeśli chodzi o chipset Firewire Texas Instrument to pytanie czy wybierać taką płyte główną która posiadała by port Firewire z w/w chipsetem (co nie jest łatwe), czy rozwiązanie wbudowania mostku PCMCIA w płytę główna razem z katrą PCMCIA Firewire z chipsetem TI ma sens?
- natomiast wracając do małego wymiaru obudowy z serii micro sam nie wiem czy wybrac cos tego typu, tym bardziej że (tak jak zauważyłem) wybór płyt jest troche mniejszy niż wybór płyt głównych pod standardową obudowe, jednak jak najmniejszy wymiar obudowy wpływał by pozytywnie jeśli chodzi o mobilność.
- oczywiście grafika w tym przypadku stanowiła by rzecz podrzędną, żadnych gier itp. więc wybrał bym coś za mała kase
- dysk 80 GB 7200 RPM z 8 megowym keszem
- nagrywarka DVD

- co wstępnie myślicie o tym?
- jeśli chodzi o płytę główna to co możecie doradzić?

dzieki za jakakolwiek odpowiedz
pozdrawiam
Lukasz

ODPOWIEDZ