Zmniejszenie obciążenia procesora

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
macandroll
Re: Zmniejszenie obciążenia procesora

Post autor: macandroll » sobota 14 kwie 2007, 14:55

...witam,

czy ktoś mógłby mi poradzić, jak zmniejszyć obciążenie laptopa
(zwiększyć wydajność)?

Mam w edytorze (sonar 3) odpalone tylko 2 ścieżki (bez plaginów),
a w menadżerze urządzeń zużycie procesora wynosi ponad 50%.

Mam wyłączone wszystkie dźwięki w windowsie, wszelkie grafiki, wygaszacze i podobne bajery.

Moja karta to Multiface II, laptop 1,73Gb, 256 Ramu (może tu leży przyczyna...choć przy poprzedniej karcie HDSP 9632 w komputerze stacjonarnym też miałem tylko 256 Ramu, a obciążenie wynosiło kilka procent.

Proszę o podpowiedzi, co jeszcze tu można (i gdzie?) powyłączać, żeby zmniejszyć maksymalnie obciążenie procesora?

Może ktoś może przesłać jakiś link (artykuł), gdzie są wyszczególnione wszystkie operacje w windowsie, które można wykonać w celu poprawy wydajności,

z góry dziękuję,

pozdrawiam...
A jaki masz schemat zasilania?
Panel sterowania/opcje zasialania/- w schematach zasialania? Domyślnie jest przenośny / laptop.
Zmień na stacjonarny w domu/biurze.
Co prawda wiatraki będą głośniej pracować, ale skok mocy jest odczuwalny. Tzn. komputer nie zmienia taktowania, więc pracuje o wiele stabilniej.
W centrino są schematy oszczędzania energii i jak komp uważa że nie potrzeba więcej, to działa na 1/3 mocy. Gdy przestawisz na stacjonarny, to w menagerze zadań windowsa widać mocny spadek obciążenia.

P.s.- mój laptop chodzi nie gorzej niż mój stacjonarny o porównywalnych parametrach. A nawet lepiej, bo mam w nim więcej ramu :) Poza tym lepiej sobie radzi w pracy z kilkoma programami naraz.

Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
jessman

Post autor: jessman » niedziela 15 kwie 2007, 14:20

witam,

czy ktoś mógłby mi poradzić, jak zmniejszyć obciążenie laptopa
(zwiększyć wydajność)?

....................

chodzi o to, że nie ma specjalnego znaczenia, czy odtwarzam w Sonarze 2 ślady, czy 10...po prostu przy sprawdzeniu "menadżerem zadań"
użycie procesora wskazuje ok. 50%....Jak dokladam np 10 trackow audio
zużycie procesora zwiększa się może o 2%.

Tak jakbym na wstępie miał to obciążenie rzędu 50%, a potem kolejne dodawane ślady praktycznie nie obciążają już procesora.

mam multiface II z cardbusem,

może teraz podpowiecie?

Ps. bałaganu w kompie nie mam...nie mam w zasadzie nic wgranego oprócz 3 programów...nie wiem, co jeszcze może obciążać procesor...
może jakaś opcja w Sonarze, o której nie wiem? może jakies przepełnione foldery?

będę wdzieczny za podpowiedzi,

pozdrawiam

Awatar użytkownika
jessman

Post autor: jessman » niedziela 15 kwie 2007, 14:32

A jaki masz schemat zasilania?
Panel sterowania/opcje zasialania/- w schematach zasialania? Domyślnie jest przenośny / laptop.
Zmień na stacjonarny w domu/biurze.
Co prawda wiatraki będą głośniej pracować, ale skok mocy jest odczuwalny. Tzn. komputer nie zmienia taktowania, więc pracuje o wiele stabilniej.
W centrino są schematy oszczędzania energii i jak komp uważa że nie potrzeba więcej, to działa na 1/3 mocy. Gdy przestawisz na stacjonarny, to w menagerze zadań windowsa widać mocny spadek obciążenia.
......................

macandroll.........jeśli chodzi o schemat zasilania - mam ustawioną
największą wydajność

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 15 kwie 2007, 16:34

może jakaś opcja w Sonarze, o której nie wiem?

No kurcze, ewidentnie problem z obsluga dwoch procesorow - nie chcesz tego przyjac do wiadopmosci, czy jak?

Awatar użytkownika
marecky

Post autor: marecky » poniedziałek 16 kwie 2007, 09:46

Myślę, że to nie wina 2procesorów. XP pracuje na 2 i jakoś to sobie dzieli. Zresztą w BIOSie (przynajmniej u mnie:) ) można wyłączyć multiprocesor i winda widzi 1procek.
Też mam laptopa toshiba coreduo 1.66 1Gb RAM i przy 10 trackach z instrumentami VST plus 5 z audio mam obciążenie 30-35%
Może być coś z Windowsem, ewentualnie ze sterownikami, lub z Sonarem.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 16 kwie 2007, 09:58

Myślę, że to nie wina 2procesorów.

Pewno, ze nie wina dwoch procesorow, tylko:

Może być coś z Windowsem, ewentualnie ze sterownikami, lub z Sonarem.

Jak sam piszesz, archaiczny Sonar

Ja nie rozumiem problemu - warszawa czy maluch z 1973 nie pojedzie na benzynie bezolowiowej i jakos nikt sie nie dziwi.

ODPOWIEDZ