TL Audio 5021MK2 czy JOEMEEK TWINQ

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
R.B.
Re: TL Audio 5021MK2 czy JOEMEEK TWINQ

Post autor: R.B. » wtorek 20 mar 2007, 10:52

...Oł je, jak fajnie. To najlepsza nagroda za moją prace. Dobre opinie. Dziękuję ...
Gdzie mozna sprawdzic cennik Twoich produktow IGS?
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Pine

Post autor: Pine » wtorek 20 mar 2007, 11:17

...Maiłem Joemeeka C2. miałem TFPRO P1, miałem TLA C1. Wszystko poszło do lamusa po odsłuchaniu i testach IGS. Zostałem przy IGS i stwierdzam, że jest to Klasa Światowa. Oczywiście jest to moja subiektywna ocena i nie narzucam nikomu swojego zdania. Mozna wypozyczyc za kaucją do testu. ...
No własnie fajnie by było przetestować takiego SSL z tlaudio 5021MK2
na tej samej probce a charakter kompresji dla jedengo bedzie lepszy z TL a dla innego z SSL, nie mniej jednak klient powinien miec możliwość zapoznania sie z towarem jaki zakupuje. Dlaczego wierze w TL audio ,bo widziałem w wielu studiach taki kompresor i wielu znaczacych producentów w muzyce elektroniczej go używa. ( Nie mniej jednak nie słyszałem go ,wieć moze sie okazać że po zakupie wystawiłbym go zaraz na allegro.)

IGS kiedy wystawiasz sie na jakis targach muzycznych?
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » wtorek 20 mar 2007, 11:44

Oficjalnym dystrybutorem sprzętu Imbir w Europie jest MusicToolz, www.musictoolz.pl. Jeżeli chodzi o ceny to proszę kierować pytania do nich.
Odnośnie możliwości brzmieniowych sprzętu Imbir zachęcam do posłuchania testu tych urządzeń na stronie http://www.imbir.com/test.html. W teście wystąpiły:
Imbir Mic Preamp Double Triode,
Imbir SSL 4k,
Imbir 2-1176,
Imbir Terminator oraz
Manley Variable Mu.
Wyników nie komentuję, natomiast zachęcam do posłuchania.
Co do porównanie SSL vs TLAudio, no to niestety, nie ma porównania. Nie ta klasa. Ja z TLA zrezygnowałem już kilka lat temu. A jeżeli ktoś widział w studiach nagraniowych kompresory TLA a nie widział konsolet SSL to niech spojrzy nieco szerzej na temat, może niekoniecznie w Polsce.
Pozdrawiam,
www.igsaudio.pl
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » wtorek 20 mar 2007, 11:48

www. imbir.com
możesz sobie posłuchać próbek. Akurat SSl-IGS jest bus kompresorem do masteringu jak i grup. Nie do tracingu jak TL. I zasadznicza kwestia, urządzenia IGS pracują w klasie A :).
Mam w studio Uad-1 w pełnej opcji i powercore. Symulacja 1176 LN z Uad -1 jest nijaka i bardzo daleka do UA 1176 IGS. Wszystko brzmi z Uad-1 pięknie, dopóki nie zapnie się hardware. To zpupełnie inny wymiar.

Awatar użytkownika
Piotruś

Post autor: Piotruś » wtorek 20 mar 2007, 12:09

a ja rozglądając sę w temacie tego tupu urządzeń trafiłem na SPL (Channel One i Track One). Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby się na ich temat ustosunkować? Wydaje mi się, że to lepsza opcja niż TLAudio...
www.myspace.com/piotrbanaszek

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » wtorek 20 mar 2007, 12:34

...a ja rozglądając sę w temacie tego tupu urządzeń trafiłem na SPL (Channel One i Track One). Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby się na ich temat ustosunkować? Wydaje mi się, że to lepsza opcja niż TLAudio... ...
Co w/g Ciebie znaczy lepsza opcja??? Obydwie firmy prezentują bardzo dobre produkty ale o zupełnie innych walorach brzmieniowych, których w żaden sposób nie można zestawić. Tak jak serie TLA Ivory do TLA C1 a co dopiero do SPl-a. Zupełnie nie precyzyjne pytanie. Co lepsze nowa S-klasa, czy nowy Lexus? i Do tego dodaj własne preferencje, do czego te kompresory chcesz wykorzystać?

Awatar użytkownika
Piotruś

Post autor: Piotruś » wtorek 20 mar 2007, 15:50

......a ja rozglądając sę w temacie tego tupu urządzeń trafiłem na SPL (Channel One i Track One). Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby się na ich temat ustosunkować? Wydaje mi się, że to lepsza opcja niż TLAudio... ...
Co w/g Ciebie znaczy lepsza opcja??? Obydwie firmy prezentują bardzo dobre produkty ale o zupełnie innych walorach brzmieniowych, których w żaden sposób nie można zestawić. Tak jak serie TLA Ivory do TLA C1 a co dopiero do SPl-a. Zupełnie nie precyzyjne pytanie. Co lepsze nowa S-klasa, czy nowy Lexus? i Do tego dodaj własne preferencje, do czego te kompresory chcesz wykorzystać?...
w sumie moze i niezbyt precyzyjne... to inaczej:
miałem do czynienia z urządzeniami TLAudio z serii Ivory i niezbyt mi przypadły do gustu. I SPL to jest dla nich jakas al;ternatywa, ktora, z tego co czytałem, jest atrakcyjna. I dlatego ciekaw jestm opinii róznych osob na temat tych urzadzen. Do trakingu to mam zamiar uzywac. Wokale, gitary, i inne pierdoły.
PS
wole Lexusa...bo mi sie bardziej podoba, kształt ma ładniejszy...:D
www.myspace.com/piotrbanaszek

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » wtorek 20 mar 2007, 20:20

.........a ja rozglądając sę w temacie tego tupu urządzeń trafiłem na SPL (Channel One i Track One). Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby się na ich temat ustosunkować? Wydaje mi się, że to lepsza opcja niż TLAudio... ...
Co w/g Ciebie znaczy lepsza opcja??? Obydwie firmy prezentują bardzo dobre produkty ale o zupełnie innych walorach brzmieniowych, których w żaden sposób nie można zestawić. Tak jak serie TLA Ivory do TLA C1 a co dopiero do SPl-a. Zupełnie nie precyzyjne pytanie. Co lepsze nowa S-klasa, czy nowy Lexus? i Do tego dodaj własne preferencje, do czego te kompresory chcesz wykorzystać?...
w sumie moze i niezbyt precyzyjne... to inaczej:
miałem do czynienia z urządzeniami TLAudio z serii Ivory i niezbyt mi przypadły do gustu. I SPL to jest dla nich jakas al;ternatywa, ktora, z tego co czytałem, jest atrakcyjna. I dlatego ciekaw jestm opinii róznych osob na temat tych urzadzen. Do trakingu to mam zamiar uzywac. Wokale, gitary, i inne pierdoły.
PS
wole Lexusa...bo mi sie bardziej podoba, kształt ma ładniejszy...:D
...
No więc właśnie, z uporem maniaka wskazuję ponownie na produkcje IGS. Ale wybór nalezy do Ciebie.

Wracając do meritum zagadnienia , jakie postawiłeś na samym początku, jeżeli chcesz kupić koniecznie TLA to osobiście bym celował z rynku wtórnego w C1, tylko wersja w szarym kolorze(nie niebieska kosztuje krocie). Brzmi naprawdę fajnie, czuć saturację lamp, miekka kopresja. Fajne ciemne brzmienie, jest to już klasa. Jeśli chodzi o SPl, bardzo szanuję Tę firmę, lecz inwestycję jakie miałbym poniesc to raczej w kierunku psychoakustyków, np Vitalizer Tube. Kompresory brzmia ciekaie, aczkolwiek mnie nie powalaja. I znów wraca temat z akceptacji z oczekiwaniem na brzmienie, z którego ma byś się zadowolonym.

Ten C1 TLa o którym pisałem, jest to urządzenie stereo + preamp + opcja linkowania kanałów (uważam to za warte wzięcia pod uwagę)

Najlepszym wariantem jest opcja zapoznania się z urządzeniem.

Szef firmy Musictoolz P. Kondrad Żywiecki, ma nietuzinkowe podejście do klienta. Udostępnia do testów klocki, bez problemu. Bardzo wysoka kultura osobista, super obsługa. Ciężej będzie z szarym TLA bo tego nie produkują. Powinien niebieskiego C1 mieć Jacek Domański z TLA, firma tubetechpro.

Odsyłam też do portalu e-muzyk.pl, jest tam multitest kompresorów takich, których jeszcze nie wymieniłeś (pliki mp3), a byc może znajdziesz jeszcze coś innego co spełni Twoje oczekiwania.
Życzę owocnych poszukiwań:))

ODPOWIEDZ