Najlepszy plugin do zmiany tempa?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
tigergold
Re: Najlepszy plugin do zmiany tempa?

Post autor: tigergold » piątek 16 lut 2007, 01:12

A to widział

SoundShifter...

Właśnie przed chwilą widział

Unique, musimy się nawrócić na SoundShifter'a

W Time Factory zawsze niepokoiło mnie to co działo się z basem. Inne partie typu skrzypce, gitary, wokale brzmiały dobrze (ale nie idealnie ze względu na oczywiste drobne zniekształcenia które program musi wprowadzić). Gdy potrzebowałem podwyższyć albo obniżyć cały miks też było dobrze bo ten efekt uboczny obrobienia niskich częstotliwości się gubił, nie rzucał się w ucho. Ale o basie solo mogłem zapomnieć. Testowałem do tej pory różniste wynalazki i TF jak dla mnie (i nie tylko) robił to ogólnie najlepiej. Wrzuciłem gitarkę basową solo na rożno SoundShifter'a, zmieniałem tempo i tonację w górę i w dół i jestem w szoku. O takich zniekształceniach nie ma mowy. Po prostu niebo a ziemia. Dla porównania zrobiłem jeszcze raz ten bas w TF - 35 sekundowy kawałek robił dłużej niż 2 minuty i efektu już się nie chce nawet słuchać. Poza tym SoundShifter jest elastyczniejszy i działa jako plugin. Jednym słowem: odszczekuję

Jeśli chcecie posłuchajcie sami: teścik (3177 KB)
W środku są 3 pliczki mp3 - bas żródłowy w tempie 118 i przyspieszone przez TF i SS do 125. Dla jasności - ustawienia były dla uzyskania najlepszej jakości.
To jest przykład przyspieszenia ale podobnie sprawa ma się ze zwalnianiem i zmianą tonacji...
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » piątek 16 lut 2007, 01:21

...A to widział

SoundShifter...

Właśnie przed chwilą widział

Unique, musimy się nawrócić na SoundShifter'a

W Time Factory zawsze niepokoiło mnie to co działo się z basem. Inne partie typu skrzypce, gitary, wokale brzmiały dobrze (ale nie idealnie ze względu na oczywiste drobne zniekształcenia które program musi wprowadzić). Gdy potrzebowałem podwyższyć albo obniżyć cały miks też było dobrze bo ten efekt uboczny obrobienia niskich częstotliwości się gubił, nie rzucał się w ucho. Ale o basie solo mogłem zapomnieć. Testowałem do tej pory różniste wynalazki i TF jak dla mnie (i nie tylko) robił to ogólnie najlepiej. Wrzuciłem gitarkę basową solo na rożno SoundShifter'a, zmieniałem tempo i tonację w górę i w dół i jestem w szoku. O takich zniekształceniach nie ma mowy. Po prostu niebo a ziemia. Dla porównania zrobiłem jeszcze raz ten bas w TF - 35 sekundowy kawałek robił dłużej niż 2 minuty i efektu już się nie chce nawet słuchać. Poza tym SoundShifter jest elastyczniejszy i działa jako plugin. Jednym słowem: odszczekuję

Jeśli chcecie posłuchajcie sami: teścik (3177 KB)
W środku są 3 pliczki mp3 - bas żródłowy w tempie 118 i przyspieszone przez TF i SS do 125. Dla jasności - ustawienia były dla uzyskania najlepszej jakości.
To jest przykład przyspieszenia ale podobnie sprawa ma się ze zwalnianiem i zmianą tonacji...
...
No tak tylko, że z tego co mi wiadomo Cubase korzysta z timestrechingu własnie firmy prosoniq no bo w końcu oni pierwsi wydumali ten patent (jeżeli się nie mylę oczywiśćie). Time Factory nie znam, ale pewne jest to że i ten z cubase i ten z time factory stworzyła ta sama firma.

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » piątek 16 lut 2007, 11:00

No tak tylko, że z tego co mi wiadomo Cubase korzysta z timestrechingu własnie firmy prosoniq no bo w końcu oni pierwsi wydumali ten patent (jeżeli się nie mylę oczywiśćie). Time Factory nie znam, ale pewne jest to że i ten z cubase i ten z time factory stworzyła ta sama firma....

Jeśli nawet to i tak w świetle w jakim teraz to widzę dzięki WG Prosoniq powinien odejść do lamusa. Na programowaniu się nie znam ale ciekawi mnie to jak to jest, innowacyjne algorytmy jakieś? Przebić SoundShifter'a będzie już trudno bo efekt zbliżony do ideału... choć kto wie co będzie za parę lat;)
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 16 lut 2007, 13:28

Jeśli nawet to i tak w świetle w jakim teraz to widzę dzięki WG Prosoniq powinien odejść do lamusa. Na programowaniu się nie znam ale ciekawi mnie to jak to jest, innowacyjne algorytmy jakieś? Przebić SoundShifter'a będzie już trudno bo efekt zbliżony do ideału... choć kto wie co będzie za parę lat;)
...
Takich porzadnych algorytmow jest kilka od roznych firm (w tym niektore tylko dla ProTools), a trzeba Ci wiedziec, ze Waves zrobil ten pakiet wtyczek juz dosc dawno. Prosoniq wyskoczyl ze swoim pakietem pozniej.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

WG

Post autor: WG » piątek 16 lut 2007, 13:44

Takich porzadnych algorytmow jest kilka od roznych firm (w tym niektore tylko dla ProTools), a trzeba Ci wiedziec, ze Waves zrobil ten pakiet wtyczek juz dosc dawno. Prosoniq wyskoczyl ze swoim pakietem pozniej....
Ale SoundShifter pokazał się chyba dosyć niedawno. Szczena opadła i mi na to co firma Waves pokazała w tej dziedzinie.

Do pewnego czasu również myślałem, że Prosoniq ze swoim algorytmem MPEX (apropos używanych w Cubase i Nuendo) to już max możliwości, a tu proszę. Wystarczyło aby tym zajął się Waves i wszystko co do tej pory wymyślono na ten temat można już sobie schować w buty

Nie wiem jak oni to robią i skąd mają taką wiedzę o DSP

Leff

Post autor: Leff » piątek 16 lut 2007, 18:04

Do pewnego czasu również myślałem, że Prosoniq ze swoim algorytmem MPEX (apropos używanych w Cubase i Nuendo) to już max możliwości, a tu proszę. Wystarczyło aby tym zajął się Waves i wszystko co do tej pory wymyślono na ten temat można już sobie schować w buty

Nie wiem jak oni to robią i skąd mają taką wiedzę o DSP ...
Dość fajnie działa też time streching w module V-Vocal z Sonara. Zdecydowanie lepiej od Steinbergowych, czy to z Cubase, czy WaveLab. Ale baardzo dużo zależy też od rodzaju materiału. Ostatnio nagrywałem organy - współczesny utwór, instrument to elektroniczny Johannus. Ponieważ jedna z części była karkołomna, wykonawca postanowił zagrać ją nieco wolniej, bo przecież można programowo przyspieszyć. I co ? I tyłek. Nawet najmniejsze zmiany tempa powodowały taki efekt, jakby przepuszczono materiał przez jakiś vocoder, czy inne cudo. I co ciekawe, nie wszędzie, a tylko chwilami. Tak czy inaczej operacja nie powiodła się, a spędziłem nad tym z pół nocy próbując różnych algorytmów i różnych ustawień. V-Vocal wprowadzał z nich wszystkich najmniejsze zniekształcenia. Sądzę, że pies jest pogrzebany w sinusoidalnym charakterze brzmienia organów. Co o tym sądzicie?
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » piątek 16 lut 2007, 18:16

Co o tym sądzicie?
Pozdrówka - Leff...

Podeślij kawałek tych organ bez zmian to powiem Ci co o tym sądzę
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 16 lut 2007, 23:48

Ale SoundShifter pokazał się chyba dosyć niedawno. Szczena opadła i mi na to co firma Waves pokazała w tej dziedzinie.

zalezy, co rozumiemy przez 'dosyc niedawno'
pierwszy raz uzylem SoundShiftera chyba ze dwa, jesli nie trzy lata temu

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 16 lut 2007, 23:57

zalezy, co rozumiemy przez 'dosyc niedawno'
pierwszy raz uzylem SoundShiftera chyba ze dwa, jesli nie trzy lata temu
...
raczej jednak trzy lata temu, zwazywszy, ze na KVR dyskusje na temat SounShiftera siegaja drugiej polowy 2003r. - wiec jednak nie jest to taki nowy zestaw wtyczek

Leff

Post autor: Leff » sobota 17 lut 2007, 00:13

Podeślij kawałek tych organ bez zmian to powiem Ci co o tym sądzę
...
Niestety mam koszmarnie wolny internet... teraz jadę w trasę na dni parę, a jak wrócę, spróbuję to przesłać od kumpla. Dzięki i pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ