Sampler dla Korg TR - w czym mi pomoże?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
evolver
Re: Sampler dla Korg TR - w czym mi pomoże?

Post autor: evolver » wtorek 06 lut 2007, 07:50

Witam , zależy o której wersji Virusa mówisz. Jeśli o powercore to potrzebna jest do tego karta T.C.Powercore która jest dość drogim urządzeniem . Jeśli natomiast mówisz o najnowszysm modelu Vitusa nie ma i raczej nie będzie go w wersji soft. ...
Witam,
miałem na mysli Digidesign Pro Tools Access Virus Indigo
Platforma dziś w wersji M-Audio jest dość tania, a i mozliwości jak na potrzeby domowego studia i nie tylko zdecydowanie wystarczające.

Awatar użytkownika
Artysta

Post autor: Artysta » wtorek 06 lut 2007, 13:39

...
Witam , zależy o której wersji Virusa mówisz. Jeśli o powercore to potrzebna jest do tego karta T.C.Powercore która jest dość drogim urządzeniem . Jeśli natomiast mówisz o najnowszysm modelu Vitusa nie ma i raczej nie będzie go w wersji soft. ...
Witam,
miałem na mysli Digidesign Pro Tools Access Virus Indigo
Platforma dziś w wersji M-Audio jest dość tania, a i mozliwości jak na potrzeby domowego studia i nie tylko zdecydowanie wystarczające....

Pamiętaj, że wraz z kartą samplera zyskujesz złącze SCSI, którym po podłączeniu do jakiegoś CD Rom'u możesz ładowac sample AKAI, Kurzweil itp. Moja rada jest taka: jeśli grasz poza domem - zainwestuj w ten sampler. To naprawdę nie jest jakiś mega wydatek w porównaniu z tym, który już dokonałeś Dogadaj się może z jakimś sklepem - może będziesz kupowac coś innego a przy okazji kartę policzą Ci po jakies bonusowej cenie.
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...

m-arian

Post autor: m-arian » piątek 23 lut 2007, 09:00

Pamiętaj, że wraz z kartą samplera zyskujesz złącze SCSI, którym po podłączeniu do jakiegoś CD Rom'u możesz ładowac sample AKAI, Kurzweil itp. Moja rada jest taka: jeśli grasz poza domem - zainwestuj w ten sampler. To naprawdę nie jest jakiś mega wydatek w porównaniu z tym, który już dokonałeś Dogadaj się może z jakimś sklepem - może będziesz kupowac coś innego a przy okazji kartę policzą Ci po jakies bonusowej cenie....

Powracam do tematu. Trochę opszperałem i poczytałem nt samplerów (codziennie się czegoś uczę ). Moja wiedza nie jest duża, ale przychylam się do ostatniej wypowiedzi "Artysty".
Ja nie potrzebuję dodatkowej klawiatury, bo już mam. Potrzebuję tylko dużo więcej ciekawych brzmień i tu przede wszystkim syntetycznych. Rozumiem, to tak, że mając sampler i kupując sample, mogę je załadować do swojego TR'a i grać sobie nowymi barwami, o jakich tylko pomyślę (i jakie "wykręcę" w miarę możliwości). jak tego nie zrobię na TR, to w komputerze, a potoem wczytam do TR'a, czy to dobra konkluzja, czy mam wrócić do literatury w tym temacie?

Awatar użytkownika
Murfel

Post autor: Murfel » piątek 23 lut 2007, 11:52

Jako posiadacz Korga TR76 wtrące swoje-mam nadzieje przydatne- 3 grosze... :)

Najważniejsza sprawa: aby Korg TR mógł ładować dodatkowe sample/multisample (w formacie AKAI lub Korga) NIE TRZEBA MIEĆ ROZSZERZENIA - KARTY SAMPLERA ! Wystarczy zainstalować w instrumencie RAM (2*32 MB; nabyłem za ok. 30 zł ) oraz wyposażyć go w kartę SD ; z poziomu PC kopiujemy multisample na kartę SD, wkładamy kartę do Korga, w funkcji MEDIA importujemy do RAM...i już możemy korzystać z importowanych próbek (RAM), tak jak z próbek wewnętrznych instrumentu (INT). Minusem niestety jest to, że operację wczytywania prónek z karty SD trzeba powtórzyć po każdorazowym włączeniu zasilania instrumentu - zawartość RAM'u nie jest podtrzymywana :(

m-arian

Post autor: m-arian » piątek 23 lut 2007, 16:07

...Jako posiadacz Korga TR76 wtrące swoje-mam nadzieje przydatne- 3 grosze... :)

Najważniejsza sprawa: aby Korg TR mógł ładować dodatkowe sample/multisample (w formacie AKAI lub Korga) NIE TRZEBA MIEĆ ROZSZERZENIA - KARTY SAMPLERA ! Wystarczy zainstalować w instrumencie RAM (2*32 MB; nabyłem za ok. 30 zł ) oraz wyposażyć go w kartę SD ; z poziomu PC kopiujemy multisample na kartę SD, wkładamy kartę do Korga, w funkcji MEDIA importujemy do RAM...i już możemy korzystać z importowanych próbek (RAM), tak jak z próbek wewnętrznych instrumentu (INT). Minusem niestety jest to, że operację wczytywania prónek z karty SD trzeba powtórzyć po każdorazowym włączeniu zasilania instrumentu - zawartość RAM'u nie jest podtrzymywana :(
...

Fajny pomysł, tylko z tym przeładowywaniem przy każdym włączeniu to kiepawo
Sam ti zamontuję i zainstaluję? Jest gdzieś do tego manualka?

Awatar użytkownika
jarcyn

Post autor: jarcyn » poniedziałek 01 gru 2008, 21:27

......Jako posiadacz Korga TR76 wtrące swoje-mam nadzieje przydatne- 3 grosze... :)

...

Fajny pomysł, tylko z tym przeładowywaniem przy każdym włączeniu to kiepawo
Sam ti zamontuję i zainstaluję? Jest gdzieś do tego manualka?...

Witam

Wobec tego proszę o konkretny przykład! Bo próbowałem na wszelkie sposoby dokonać tego cudu i niestety bez skutku.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 01 gru 2008, 21:59

O zmaganiach z Korgiem TR już tu pisaliśmy, całkiem sporo i konkretnie.
Jedno jest pewne: jeśli możesz go rozszerzyć w prosty dla siebie sposób o moduł samplera to zrób to! Na bank nie pożałujesz.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
jarcyn

Post autor: jarcyn » wtorek 02 gru 2008, 21:00

...O zmaganiach z Korgiem TR już tu pisaliśmy, całkiem sporo i konkretnie.
Jedno jest pewne: jeśli możesz go rozszerzyć w prosty dla siebie sposób o moduł samplera to zrób to! Na bank nie pożałujesz.
...

No tak zakup samplera to wydatek ok 700 zł! a to co kolega Murfel napisał to w 99% jest nieprawdą i w dodatku to jego jedyny post na tym forum chyba, że się mylę

Pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » wtorek 02 gru 2008, 21:10

Fakt pianika to słaba strona Korga, jakby i tu dąło radę, to byłoby super, bo pianistą nie jestem, ale słyszę ten "plastik".

Jak to jest że klawiszowcom Linkin Park (M. Shinoda) i np. Nightwish jakoś to że mają korga nie przeszkadza w graniu barwami piano ;)
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
jarcyn

Post autor: jarcyn » wtorek 02 gru 2008, 22:43

...Fakt pianika to słaba strona Korga, jakby i tu dąło radę, to byłoby super, bo pianistą nie jestem, ale słyszę ten "plastik".

Jak to jest że klawiszowcom Linkin Park (M. Shinoda) i np. Nightwish jakoś to że mają korga nie przeszkadza w graniu barwami piano ;)
...
Hahahah pianika? a co to ? i po co, bo to nie na temat w tym poście
zaświeciłeś kolego nieźle

ODPOWIEDZ