Jak odzyskać dane z uszkodzonej partycji?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Jimek
Re: Jak odzyskać dane z uszkodzonej partycji?

Post autor: Jimek » czwartek 18 sty 2007, 21:58

BadCopy Pro mi się wiesza. Pech jak nigdy. Najpierw wystpuje charkterystyczne dla dysku pyknięcie a potem zawiecha. Próbowałem zeskanować tylko część dysku i nic, zawiesza sie. Macie inny pomysl?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » czwartek 18 sty 2007, 22:30

Dysk nie jest przypadkiem uszkodzony fizycznie? Jakie pyknięcie? Takie jakby się głowica dołamywała albo talerz? Coś czuję, że Ci komputer upadł, albo sam dysk, albo coś w tym rodzaju. Radziłbym Ci na jakimś specjalistycznym forum wątek rozwinąć i w szczególikach opisać wszystkie reakcje dysku, nawet barwę i długość tego pyknięcia ;) Albo udać się do kogoś specjalizującego się w odzyskiwaniu jeśli zależy Ci baaardzo na danych.

Moje kondolencje
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » czwartek 18 sty 2007, 22:40

...Dysk nie jest przypadkiem uszkodzony fizycznie? Jakie pyknięcie? Takie jakby się głowica dołamywała albo talerz? Coś czuję, że Ci komputer upadł, albo sam dysk, albo coś w tym rodzaju. Radziłbym Ci na jakimś specjalistycznym forum wątek rozwinąć i w szczególikach opisać wszystkie reakcje dysku, nawet barwę i długość tego pyknięcia ;) Albo udać się do kogoś specjalizującego się w odzyskiwaniu jeśli zależy Ci baaardzo na danych.

Moje kondolencje
...
Tak mi sie wydaje, że to głowica. Z dyskiem obchodze sie jak z jajkiem. Kupiłem go w wakacje wiec moge iść do naprawy w ramch gwarancji, ale nie chce bo mi dadzą nowy jak kiedyś. Komputer chyba sprawny skoro śmiga do dziś:) A te specjalistyne forum to jakie masz na myśli?
Pozdrawiam

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 18 sty 2007, 23:32

Jesli słyszysz głuchę tyknięcie, lub kilka, zaraz po uruchamianu dysku, to niestety mam złe przeczucia. Jak napisali powyżej, mechanizm pozycjowania głowicy dostał i z takiego dysku niestety programami nic nie wyciągniesz.

Jesli są to megasuper dane to niestety pare PLN'ów odzyskanie ich bedzie kosztować, są firmy (Ontrack) zajmujące się takimi sprawami.

Otwiera się dysk w komorach próżniowych (lub innych pozbawionych śmieci w powietrzu, podpina sie nowe układy głowic i odczytuje sektor po sektorze, potem dane składa sie do kupy.

Te głuche TYK TYK, TRRK, to własnie znak, ze głowica ma kres swych dni - juz po pierwszych takich obiawach, warto BackUP zrobić, często i gęsto dyski nawet gdy TYK'ają - jeszcze jakoś pracują - i idzie z nich odczytać co nieco.

Próbuj, ale jesli uszkodzenie mechaniczne to cud - jesli uda Ci sie dostęp do danych softem uzyskać.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 18 sty 2007, 23:33

ooo np. http://www.ontrack.pl/liroy/

Ma pecha koleś... już drugi raz, może teraz zacznie RAID'a używać i backupy robić.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 19 sty 2007, 01:52

jedne z najwygodniejszych programow - seria GetDataBack

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 19 sty 2007, 06:42

Ja oddawalem dwukrotnie dysk do odzyskania w firmnie Ontack - dwukrotnie lipa! Mechaniczne uszkodzenie mimosrodowe osi itp po spaleniu zasilacza. Jeden przypadek mialem podobny do twojego (odglosy z dysku). Istnieje duze prawdopodobienstwo ze dysk od dluższego czasu zapisywał dane niewlasciwie, i czym dluzej pracowal tym wiekszy bajzel sie robił. Efekt jest taki ze po dostaniu sie do odczutu (w firmie ontrack) odczytali tylko mase bezimiennych kawałków danych z ktorych nic nie dalo sie zrobic - nawet obrobka software'owa nic nie dała. Czyli jesli to uszkodzenie sprzetowe to masz problem, jesli software to da sie z tego prawdopodobnie duzo wyciagnac. Koszt samej diagnozy nie jest "niemożliwy" , to kolo 490 zł wiec mozesz sprobowac.

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » piątek 19 sty 2007, 11:15

...Ja oddawalem dwukrotnie dysk do odzyskania w firmnie Ontack - dwukrotnie lipa! Mechaniczne uszkodzenie mimosrodowe osi itp po spaleniu zasilacza. Jeden przypadek mialem podobny do twojego (odglosy z dysku). Istnieje duze prawdopodobienstwo ze dysk od dluższego czasu zapisywał dane niewlasciwie, i czym dluzej pracowal tym wiekszy bajzel sie robił. Efekt jest taki ze po dostaniu sie do odczutu (w firmie ontrack) odczytali tylko mase bezimiennych kawałków danych z ktorych nic nie dalo sie zrobic - nawet obrobka software'owa nic nie dała. Czyli jesli to uszkodzenie sprzetowe to masz problem, jesli software to da sie z tego prawdopodobnie duzo wyciagnac. Koszt samej diagnozy nie jest "niemożliwy" , to kolo 490 zł wiec mozesz sprobowac. ...
Ok. Dzieki. Pozdrawiam.
[addsig]
Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 19 sty 2007, 14:48

zawsze mozesz kupic dysk z uszkodzona elektronika na allegro - w miare sterylnych warunkach podmienisz elementy i dane odczytasz
nie probuj wiecej pozniej dzialac na takim dysku bo jego czas zejscia jest kompletnie nieznany

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » sobota 20 sty 2007, 10:28

...Zajmuję się odzyskiwaniem danych. Napisz na rafal@onyxstudio.pl... Postaram się pomóc....
Czekam na odpwiedz. Jeżeli list nie dotarł to proszę dać znać.
[addsig]
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ