Czy są groovebox'y software'owe?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Elfuello
Re: Czy są groovebox'y software'owe?

Post autor: Elfuello » sobota 06 sty 2007, 12:35

...Spox- polecam się na przyszłość. Have fun.

Marcin...
Mam tylko największy problem......mianowicie fajnie, że mogę sobie porobić takie kosmiczne rytmy.....ale jak je mogę zapisać w postaci WAV?! Bo wewnętrzny system zapisu jest mi zupełnie niepotrzebny *.gru
Poradź mi co powinienem zrobić?! Bo Guru w Nuendo jest niewidoczny.
Dziękuję za pomoc.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

richtig

Post autor: richtig » sobota 28 kwie 2007, 12:12

Jeżeli chodzi o groovebox vsti, to znalazłem coś takiego jak
Tatapoum 4.0
Darmowe i bardzo ciekawe
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » sobota 28 kwie 2007, 15:27

...Są syntezatory, sequencery programowe, ale czy są groovebox'y w stylu stand-alone lub VSTi? Możecie coś polecić jeśli już?
Bo wiem, że są programy do loopów itp., ale nie o takie zabawy mi chodzi. Chciałbym popracować na programie, który zgapił niejako cały mechanizm takiego urządzenia iprzeniósł to na środowisko typowo software'owe.

Dziękuję za podpowiedzi:)
...
====================

Proponuje Abletona Live.Pracowalem na roznej masci grooveboxach od rolanda mc303,307,505,yamahy rm1x,rs700,Su700, akai mpc 2000 xl i electribow z serii EA1,AR1. Kazdy z nich mial jakies ograniczenia.A to np. tylko jeden reverb na 1 kanal itd.W Abletonie mozesz ustawic sobie efektow na kazdy kanal ile tylko procek udzwignie lub zastosowac funkcje freeze.Przy czym sterowac w dalszym ciagu jeszcze glosnoscia,panorama na tym kanale. Masz tak samo jak np w RS7000 paterny "sceny",wlaczac i wylaczac poszczegolne kanaly lub uzywac Abletona jak kazdego innego programu typu DAW.Uzywam go caly czas podczas moich live actow. Program Guru stosuje wylacznie tylko do programowania beatow i roznego rodzaju sekwencji typu click'n'cuts i wydaje mi sie ze w tej roli spisuje sie rewelacyjnie.Czyli podsumowujac..Ableton live to taki software'owy odpowiednik hardware'owych grooveboxow.Sciagnij demo tego programu i zobacz czy to jest narzedzie dla Ciebie..

richtig

Post autor: richtig » sobota 28 kwie 2007, 17:21

Tylko groovebox ma tą zaletę że w 10 sekund można zrobić coś w miarę sensownego. W Abletonie albo trzeba to mieć już przygotowane, albo poświęcić znacznie więcej czasu na zbudowanie nawet najprostszego bitu umcyumcy. Ale to jest po prostu wada software'u
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » sobota 28 kwie 2007, 17:52

eżeli chodzi o groovebox vsti, to znalazłem coś takiego jak
Tatapoum 4.0
Darmowe i bardzo ciekawe

Hey Richtig ale fajny sofcik zapodałes zupełnie jak korg tylko szkoda ze gałkami po ekranie nie mozna krecic w dosłownym tego słowa znaczeniu ale program i tak fajny

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » sobota 28 kwie 2007, 20:31

a o starym poczciwym frucie (obecnie już v. 7))koleżeństwo zapomniało..?
może to nie jest typowy groovebox, ale z powodzeniem mógłby w tym zadaniu się sprawdzić, a przy tym jest taki sympatyczny w obsłudze i kolorowy i ze światełkami :):)

pozdrawiam :)

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » niedziela 29 kwie 2007, 11:10

...Tylko groovebox ma tą zaletę że w 10 sekund można zrobić coś w miarę sensownego. W Abletonie albo trzeba to mieć już przygotowane, albo poświęcić znacznie więcej czasu na zbudowanie nawet najprostszego bitu umcyumcy. Ale to jest po prostu wada software'u...

nie zgodzę się z szanownym kolegą ! gdy masz sterownik midi Twoje mozliwosci w programowaniu beatu powiększają się...

Ableton towarzyszy mi każdego dnia... i naprawdę nie mogę powiedzieć o nim nic złego...

polecam początkującym/średnio zaawansowanym tutoriale zamieszczane w EiS... mozna w dość szybki sposób nauczyć się niekonwencjonalnych technik programu...

polecam także lekturę... ASK Video Ableton Live Tutorial
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » niedziela 29 kwie 2007, 13:24

...Tylko groovebox ma tą zaletę że w 10 sekund można zrobić coś w miarę sensownego. W Abletonie albo trzeba to mieć już przygotowane, albo poświęcić znacznie więcej czasu na zbudowanie nawet najprostszego bitu umcyumcy. Ale to jest po prostu wada software'u...

Wydaje mi sie ze Ableton jest prostszy nawet od fruty hoopsa ;) .A cale zarzadzanie paternami jest jakby wziete wprost z grooveboxow.Do tego dochodzi wysylka na efekty jak w normalnym mixerze.I obsluga instrumentow vst. Z reszta nie musisz wcale programowac wszystkiego w abletonie tylko zgrywac z hardware'ow audio do clipow i bawic sie tylko audio. I tak jak napisal toma5z wystarczy kontroler midi do pelni szczescia.Poza tym nie ma duzej roznicy czasu miedzy grooveboxem a abletonem w przygotowaniu czegos w miare sensownego. ;)

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » niedziela 29 kwie 2007, 13:38

......Spox- polecam się na przyszłość. Have fun.

Marcin...
Mam tylko największy problem......mianowicie fajnie, że mogę sobie porobić takie kosmiczne rytmy.....ale jak je mogę zapisać w postaci WAV?! Bo wewnętrzny system zapisu jest mi zupełnie niepotrzebny *.gru
Poradź mi co powinienem zrobić?! Bo Guru w Nuendo jest niewidoczny.
Dziękuję za pomoc.
...

Elfuello jesli dobrze pamietam w nowej versji 1.1 Guru jest juz chyba mozliwy export twoich paternow do wav.

richtig

Post autor: richtig » niedziela 29 kwie 2007, 15:26

nie zgodzę się z szanownym kolegą ! gdy masz sterownik midi Twoje mozliwosci w programowaniu beatu powiększają się...
Ableton towarzyszy mi każdego dnia... i naprawdę nie mogę powiedzieć o nim nic złego...
Abletona znam, myślę że nawet bardzo dobrze znam :)
Ale jeżeli chodzi o kontroler, to też trzeba doń przyporządkować jakieś funkcje ręcznie, jeżeli przyjdzie ochota na dodanie ścieżki to czynność tą trzeba powtórzyć, wreszcie - żeby obsłużyć naprawdę duży projekt bez dotykania myszki trzeba by mieć około stu przycisków (to zależy od filozofii grania - ja bym najchetniej miał każdy klip pod innym przyciskiem), kilkadziesiąt gałek i kilkanaście suwaków. Za duzo :)
Ale i tak uważam Abletona za najdoskonakszy wirtualny instrument (tak, instrument) jaki dotychczas powstał
www.myspace.com/pchelki

ODPOWIEDZ