Ścinamy częstotliwości

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Mruczasss
Re: Ścinamy częstotliwości

Post autor: Mruczasss » czwartek 02 lis 2006, 22:08

...np. FTT? Wbudowany w program?...
a zalezy mi tez aby moc wyciac fragment pasma np 500 do 1000khz.Mysle ze eq najlepszy pomysl.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 02 lis 2006, 22:32

......np. FTT? Wbudowany w program?...
a zalezy mi tez aby moc wyciac fragment pasma np 500 do 1000khz.Mysle ze eq najlepszy pomysl....
Filtrem FTT - żaden problem. Tylko zalezy o jaki rodzaj korekcji ci chodzi. Z wykłym EQ parametrycznym nie wytniesz danego zakresu pasma do zera. Z kolei filtrem FTT jest to mozliwe (prawie w chodząc wgłebokoa teorie , ale to nas nie interesuje). FTT - prosztsze , skuteczniejsze i szybsze.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » czwartek 02 lis 2006, 22:34

.........np. FTT? Wbudowany w program?...
a zalezy mi tez aby moc wyciac fragment pasma np 500 do 1000khz.Mysle ze eq najlepszy pomysl....
Filtrem FTT - żaden problem. Tylko zalezy o jaki rodzaj korekcji ci chodzi. Z wykłym EQ parametrycznym nie wytniesz danego zakresu pasma do zera. Z kolei filtrem FTT jest to mozliwe (prawie w chodząc wgłebokoa teorie , ale to nas nie interesuje). FTT - prosztsze , skuteczniejsze i szybsze. ...
O dzieki, a gdzie to FTT znajde ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 02 lis 2006, 23:03

Po zrobieniu freze nie mażna edytować partu, niemożna nawet przenosić i kopiować nic nie mozna zrobić, pisze o cubase, nuendo.
Poza tym freze i rendering to jest dokładnie to samo. Freze jest niczym innym jak szybkim skrutem do renderingu, - nie trzeba mutawać innych ścieżek i importować pliku audio po render.
Nie, to nie jest to samo. Idea Freeze polega na tym, że ścieżka jest zastępowana swoją zrenderowaną kopią. Ale ten zabieg można w każdej chwili odwrócić wyłączając Freeze, a wtedy można znowu robić dowolne edycje śladu (i ewentualnie znów zamrozić).

Nie ma fizycznej możliwości wyciąć do zera jakikolwiek przedział częstotliwości dla sygnału o skończonym czasie trwania. Co najwyżej można go bardzo silnie stłumić. Pod tym względem FFT i korektory parametryczne są w równym stopniu skuteczne, tyle, że FFT oferuje bardziej strome zbocza filtru (granica pomiędzy pasmem tłumionym i pasmem nietłumionym jest bardziej ostra). Jednak równoważny efekt można uzyskać stosując kilka zwykłych filtrów (lub korektorów) połączonych kaskadowo. Pytanie tylko, czy takie ostre tłumienie jest w normalnych warunkach potrzebne. Moim zdaniem nie, a co gorsza - źle brzmi i z pewnością stosowanie jej na wszystkich ścieżkach nie ma wielkiego sensu (poza bardzo specyficznymi sytuacjami lub efektami specjalnymi). W normalnych warunkach lepiej nie używać FFT tylko normalne filtry/korektory.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 02 lis 2006, 23:05

............np. FTT? Wbudowany w program?...
Filtrem FTT - żaden problem. Tylko zalezy o jaki rodzaj korekcji ci chodzi. Z wykłym EQ parametrycznym nie wytniesz danego zakresu pasma do zera. Z kolei filtrem FTT jest to mozliwe (prawie w chodząc wgłebokoa teorie , ale to nas nie interesuje). FTT - prosztsze , skuteczniejsze i szybsze. ...
O dzieki, a gdzie to FTT znajde ?...
zalezy jaki program uzywasz
a adobe audition jest on jako pozycja po prostu fft filter
a wyglada tak

http://www.tonbandstimmen.de/noiser12.gif
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » czwartek 02 lis 2006, 23:38

Fajnie to wyglada, rozejrze sie gdzie to mozna sciagnac. Chyba ze to jest darmowe.. ? ale watpie...

Do MB: Czy to wazne ze nie jest sciete do zera? I tak tego nie slychac. Oczywiscie szanuje Twoja encyklopedyczna wiedze, napewno sa przypadki w ktorych sie to przyda. Poza tym
mysle ze jest sens, aktualnie z tym experymentuje i mysle ze sprawnie sie tym poslugujac mozna uzyskac ciekawe efetky specjalne.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 02 lis 2006, 23:55

Mzyle ze kolega albo ma problem z odsłuchem , albo ze słuchem .... w normalnych warunkach , nie jest potrzebna bardzo skomplikowane EQ , im mniej tym lepiej , Co chcesz filtrowac , zwłaszcza ze EQ moze narobic sporo szkod... Spora czesc powiedzmy to "realizatorow - producentów " po pełnia podstawowy bład zła aranzacja i dobór barw, jesli w tym etapie poczynisz jakies błedy to potem zebys sie nie wiem jak starał nigdy nie bedzie wszystko trzymało sie kupy , Trzeba miec swiadomosc kiedy jakich barwy uzyc ... nawet wysokosc tonów ma olbrzymie znaczenie, jesli w czasie Aranz... uzyjesz barw ktore bedą kolidowały potem z np wokalem.. to okaze sie ze bedziesz musiał cos posiwecic, ewentualnie wycinac "dziury" aby cos innego mogło sie przebic . a to czesto gesto wiaze sie z np.zmianami w fazie ... itd .. itd. suma sumarum okazuje sie ... ze numer brzmi jak za przeproszeniem KUPA ... Znam to z doswiadczenia ...
Owszem EQ jest nie odzownym narzedziem w czasie realizacji , jednak nie zawsze EQ jest wymagany .

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 02 lis 2006, 23:56

Inna sprawa to stosowanie kombajnu masteringowego na indywidualne ścieżki, które jest moim zdaniem pomysłem poronionym....
To bardzo dobry pomysl jesli tylko spelnia zamierzenia tworcy. Pozornie dziwne pomysly moga przyniesc nieoczekiwane rezultaty. Kazdy powinien miec swoje patenty. Ja np. przepuscilbym kazdy slad przez male combo gitarowe. Freeze bylby niepotrzebny :)
[addsig]

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 03 lis 2006, 00:04

i jeszcze jedno , mam wrazenie ze dazysz do bardzo sterylnego brzmienia, aby wszystko brzmiało bardzo czysto ,,, itd ,,,

swego czasu "" wizytowałem"" jedno ze studiów w Hamburgu .. gdzie zajmowano sie muzyka Techno, trans itd. w czasie reazlizacji owszem korzystali z EQ na sladach ,ale bez zadnej przestady , miało dobrze grac i kopać , tak naprawde cały proces odbywał sie na na sumie , tam rzeczywiscie odchodziło gałkowanie , szukanie wzdudniajacych sie czestotliwosci , na koncu koleszka zapodał Lampowy SPL Vitalizer , kompresja pasmowa, i było sterylnie ...
Troche mnie zdziwiło to podejscie, poniewasz zawsze mnie uczono zupelnie innego systemu pracy ...

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 03 lis 2006, 00:23

...Mzyle ze kolega albo ma problem z odsłuchem , albo ze słuchem .... w normalnych warunkach , nie jest potrzebna bardzo skomplikowane EQ , im mniej tym lepiej , Co chcesz filtrowac , zwłaszcza ze EQ moze narobic sporo szkod... Spora czesc powiedzmy to "realizatorow - producentów " po pełnia podstawowy bład zła aranzacja i dobór barw, jesli w tym etapie poczynisz jakies błedy to potem zebys sie nie wiem jak starał nigdy nie bedzie wszystko trzymało sie kupy , Trzeba miec swiadomosc kiedy jakich barwy uzyc ... nawet wysokosc tonów ma olbrzymie znaczenie, jesli w czasie Aranz... uzyjesz barw ktore bedą kolidowały potem z np wokalem.. to okaze sie ze bedziesz musiał cos posiwecic, ewentualnie wycinac "dziury" aby cos innego mogło sie przebic . a to czesto gesto wiaze sie z np.zmianami w fazie ... itd .. itd. suma sumarum okazuje sie ... ze numer brzmi jak za przeproszeniem KUPA ... Znam to z doswiadczenia ...
Owszem EQ jest nie odzownym narzedziem w czasie realizacji , jednak nie zawsze EQ jest wymagany . ...
Pierwsze zdanie chodz uderzajace w moja osobe mnie rozmieszylo, daruj tej złośliwości. Fakt odsluchy mam teraz naprawde fatalne, a to ze sie wspomagam sluchawkami pewnie niebawem doprowadzi mnie do kompletnej gluchoty:) Wracajac do tematu, bawie sie teraz dzwiekami z syntezatorow i generalnie wycinam sobie tylko te czestotliwosci ktore mi sa po prostu potrzebne... Nie chce ich calego zawalajacego pasma. Co do KUPY to ostatnio taka zroblem :D Ale to byl efekt fatalnego uzycia kompresji na samplach.

ODPOWIEDZ