...zapytam sie jeszcze raz o glosnosc materialu.
sluchawki mam podpiete bezposrednio do karty, wiec to, co slysze "przeszlo" juz przez karte, nie jest to sygnal bezposrednio z syntezatowa. dlaczego wiec (w mikserze Creative'a mam ustawiony poziom nagrywania jak i odsluchiwania z tego wyjscia taki sam) nagrany material jest cichszy od tego sluchanego przed nagraniem?
ponadto czy jeszcze komus w taki dziwny sposob dzialal Cubase po wlaczeniu sterownikow Creatice ASIO?...
Masz właczone prawdopodobnie "direct monitoring". Sygnał który przechodzi przez karte jest rejstrowany w Cubase z poziomem ustawionym w mikserze na STEREO IN.
Rejestracja materiału - podstawy i podstawowe problemy
Re: Rejestracja materiału - podstawy i podstawowe problemy
dzięki. niestety to nie o to chodzi, bo nie moge nawet wlaczyc "direct monitoring". teraz cos nagrywalem i nic mi nie wyciszalo po nagrywaniu.
wracajac do wczesniejszych wypowiedzi: testowalem nagrywanie z rysowaniem obrazu w trakcie i po. roznice - NIE ma. nic mi nie obcina i nie obcinalo na zadnych z tych opcji. problem nierownosci niestety pozostaje. testowo nagralem sobie krotki fragment 3 razy. to samo powtórzyłem potem dla wyłączonego rysowania obrazu. potem powiekszylem i porownalem obrazy nagrań. rysowanie obrazu nie wplynelo na wyniki. a sa one niestety nie zaciekawe, bo wychodzilo, ze teoretycznie te same dzwieki w dwóch różnych ścieżkach potrafiły być przesunięte nawet o 25 ms względem siebie! (jako, że nagrałem 3 razy, to za każdym razem różne były przesunięcia, czasem względem nagrania 2-go było przesunięcie, a wg 3-go nie). przecież skoro coś nagrywam i 10 razy to powinienem dostać 10 razy identyczny materiał, a tak nie jest. Co jest tego powodem? :( (ASIO? - narazie pozostaję przy full duplexie).
dodatkowe pytanie: oglądając analizę widma danego fragmentu, to jest opcja wyświetlania znormalizowanych wartości db lub bez. bez normalizacji stopa potrafi w ok 60 hz osiągać nawet 30-40 db! przecież to chyba niemożliwe, tym bardziej, że w mikserze ścieżka gra na 0 db (czyli jakby po normalizacji). jak należy odczytywać takie wartości?
jeszcze raz z góry wieeelkie dzięki
wracajac do wczesniejszych wypowiedzi: testowalem nagrywanie z rysowaniem obrazu w trakcie i po. roznice - NIE ma. nic mi nie obcina i nie obcinalo na zadnych z tych opcji. problem nierownosci niestety pozostaje. testowo nagralem sobie krotki fragment 3 razy. to samo powtórzyłem potem dla wyłączonego rysowania obrazu. potem powiekszylem i porownalem obrazy nagrań. rysowanie obrazu nie wplynelo na wyniki. a sa one niestety nie zaciekawe, bo wychodzilo, ze teoretycznie te same dzwieki w dwóch różnych ścieżkach potrafiły być przesunięte nawet o 25 ms względem siebie! (jako, że nagrałem 3 razy, to za każdym razem różne były przesunięcia, czasem względem nagrania 2-go było przesunięcie, a wg 3-go nie). przecież skoro coś nagrywam i 10 razy to powinienem dostać 10 razy identyczny materiał, a tak nie jest. Co jest tego powodem? :( (ASIO? - narazie pozostaję przy full duplexie).
dodatkowe pytanie: oglądając analizę widma danego fragmentu, to jest opcja wyświetlania znormalizowanych wartości db lub bez. bez normalizacji stopa potrafi w ok 60 hz osiągać nawet 30-40 db! przecież to chyba niemożliwe, tym bardziej, że w mikserze ścieżka gra na 0 db (czyli jakby po normalizacji). jak należy odczytywać takie wartości?
jeszcze raz z góry wieeelkie dzięki
Re: Rejestracja materiału - podstawy i podstawowe problemy
sproboj z innym programem....ja na samplitude i audigy procz standartowego opoznienia wynikajacego z latencji nie mialem zadnych problemow.....
a cubase?pol forum to problemy z cubase.....
a cubase?pol forum to problemy z cubase.....