OktavaMod

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Groch
Re: OktavaMod

Post autor: Groch » poniedziałek 11 wrz 2006, 19:17

......radziecką kopię soundcrafta (eletronica 16/4/2) trochę podrasowana i nie szumiała...

Też pamiętam, to był jeden z nielicznych mikserów zza ściany na którym rzeczywiście dało się pracować. Kosztował grosze i miał jedną zaletę, bez większych ceregieli dało rady jeszcze go "dopieścić".
...
A ja go mam Robiłem na nim jeszcze niedawno próby zespołu.

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 11 wrz 2006, 19:25

...mam oktave mk220 i nie odczuwam potrzeby zmian :)...
Kurna, a ja właśnie nie jestem pewny czy nie odczuwam. Niby wszystko w porządku, ale jakoś tak bez zachwytu. Tylko nie wiem w sumie po pierwsze: czego oczekiwać za takie pieniądze, nie miałem nic innego w tej cenie; po drugie: muszę jeszcze więcej na nim ponagrywać, bo może to wina pomieszczenia np., albo cóś

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 11 wrz 2006, 20:20

no jest to niewatpliwie charakterystyczny mikrofon :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 11 wrz 2006, 20:49

a co by Cie zachwycilo? powiedz czego Ci jest brak?

ja sobie stworzylem preset który powoduje ze dzwiek powinien byc bardziej liniowy zrobilem to w oparciu o wydruk badania :) przejrzalem tez dostepne w necie analogiczne wydruki dla znanych-topowych mików

nedzny surogat, ale na damskich glosach sie sprawdza

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 11 wrz 2006, 21:51

...a co by Cie zachwycilo? powiedz czego Ci jest brak?...
Tak jak pisłem, za mało jeszcze nagrałem na nim, by konkretyzować. Może to kwestia gustu. Na razie mogę powiedzieć, co mi się podoba: że prawie nie stosuję EQ na wokalu, tylko wprzypadkach bliskich ujęć (ok. 15 cm) "essssy" wychodzą nieco za bardzo, ale na tyle, by deeser sobie z tym poradził. Przyjdzie jeszcze kolej na instrumenty.

...ja sobie stworzylem preset który powoduje ze dzwiek powinien byc bardziej liniowy zrobilem to w oparciu o wydruk badania :) przejrzalem tez dostepne w necie analogiczne wydruki dla znanych-topowych mików

nedzny surogat, ale na damskich glosach sie sprawdza...
??

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 11 wrz 2006, 21:55

ja wiem :) ale moj egz. ma np. gwaltowny spoadek ok. 1000 hz, i mala gorke na ok. 4 khz. Musze cos przyjac za linie od ktorej pracuje

poza tym porownywalem go z braunerem i wiem czego mu w bezposrednim starciu brakowalo

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 11 wrz 2006, 21:59

... porownywalem go z braunerem i wiem czego mu w bezposrednim starciu brakowalo ...
Chwalipięta;) No powiedz, powiedz, powiedz...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 11 wrz 2006, 22:00

u mnie raz sie nie sprawdzil za bardzo - faktem ze nie moglem dopracowac brzmienia i ustawienia mikrofonu - jako ambient do sesji jazzujacej (wraz z innym mikiem, niestety nie oktava nie mowiac o parowaniu - mial zgrywac pomieszczenie - zeby dodac je do instrmuentow idacych w linie (bas, piano) oraz w przody)

oczywiscie ja sie z nim nie pchalem na takie zastosowanie, ale okazalo sie ze drugi mikrofon stracil swoja parke.

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 11 wrz 2006, 22:09

grembo, wiem, że jestem nie wyspany i trochę mało kumam, ale cz Ty też nie spałeś za krótko?;) Może lepiej chodźmy spać (oddzielnie oczywiście;) O co chodzi z tym "nie sprawdzeniem się" mk220?

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » poniedziałek 11 wrz 2006, 22:20

to ciekawa konstrukcja ciekawe co może takie ładne cosik http://novamusic.pl/product_info.php?cPath=114_115&products_id=279
cena sugerowałaby że to coś profi, ktoś to testował?

ODPOWIEDZ