cichy wentylator, cicha obudowa

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
franiu
Re: cichy wentylator, cicha obudowa

Post autor: franiu » wtorek 18 lut 2003, 13:09

...No, obudowa też spoko. Z Zalmanem eksperymentować na razie nie będę, bo z CoolerMastera jestem zadowolony, a to najważniejsze. Chodzi ciszej od oryginalnego Intelowskiego coolera jakiego miałem jeszcze niedawno na Ath 1Ghz. To wystarczy Poza tym wolałem przeznaczyć różnicę w cenie między Zalmanem CNPS 6000Cu (140zł) a Cooler Masterem na dofinansowanie do np. twardego dysku, i tak zrobiłem. Teraz mam nowiutką Barakudę 80 i cichy cooler i jest super. A gdybym chciał nawet pomyśleć o Zalmanie 6000AlCu to i tak do ceny musiałbym dodać cenę szybkiej paczki kurierskiej, bo jestem akurat z Kielc... i tu wchodzimy w obszary cenowe dwu Cooler Masterów Silent...

pozdrawiam

Damian. ...

racja, racja - ale pogadaj w sklepach z kompami, sprowadzą go normalnie raczej, pokaż im ze jest cena taka a taka(medias.pl) i wio, zrobią to...

a tego 6000AlCu będę miał za mniej niż 75pln, bo facet bije sie w piersi ze mi go jeszce niesciągnął ( a miało być na sobote, potem na poniedziałek) i obniży prajsa

zobaczymy, moze będzie dzisiaj, zaraz napisze jak sie kula

pozdrawiam

franiu

rebel rebel 4ever

Awatar użytkownika
krezul

Post autor: krezul » niedziela 23 lut 2003, 18:34

Jesli chodzi o cichy PC do studia, to polecam chlodzenie wodne...

Komputer wytlumilem czyms w rodzaju filcu od wewnatrz, a wspomniane chlodzenie zamowilem ze stronki www.cpc.pl

Dziala bardzo sprawnie (athlon 2000 - nie przekracza 45 stopni)

dyski tez polecam barracude...

Awatar użytkownika
franiu

Post autor: franiu » poniedziałek 03 mar 2003, 00:47

więc kupilem w końcu z powodu dłuuugiego czekania nna zalmana tegoż COOLER MASTERA SILENT

rzeczywiscie, jak za wentyl za 50pln (wersja z miedzianą płytką, chłodzi athlona do 45-52stopni) jest bardzo wporządku, nie hałasuje mocno...

...no, ale ta obudowa...modecom ivory prime - ma zasilacz dziwny jakis

tzn sam wiatrak w nim nie jest głosny, tylko ze cały czas wydaje z siebie jakis taki "prądowy" przydźwięk

niezbyt razem to przeszkadza ale jednak wpienia, przecież kupilem taką obudowe zeby miec spokój z buczeniem zasilacza

ale i tak przy poprzednim sprzęcie ten jest megacichy

no i megaszybki, jeeezuu jak smiga na tym wszystko! teraz do muuuzy, do muuuuuzy!!!

pozdrawiam

franiu
rebel rebel 4ever

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » poniedziałek 03 mar 2003, 09:48

nie wiem, franiu, od czego to zależało że tego zalmana nie dostałeś, ale wg mnie miał on podejrzanie niską cenę, i to mogło spowodować pustki w magazynie tego sklepu w którym zamawiałeś (he, he do rymu :) Ja się kiedyś uparłem na zalmana, ale kolega ze sklepu komp. powiedział - zalman jest cichy, ok. Ale weź CoolerMastera, zamontuj. Jak będzie za głośny - to wymieniam... No i tak już został.

Co do prądowego przydźwięku w tej klasie obudowy... to chyba dziwne.

Oglądałem ją w internecie no i opis - całkiem spoko, ładna ;)

Za to pewnie ci ścianki nie wibrują... ja próbowałem już wszystkiego łącznie z korkiem. Dopiero wygięcie obudowy z boku w stylu ) coś dało...

Temperatura na moim procesorze max - 55 (po długim wysiłku) przy 21 C w pokoju. Ale tak już z Athlonami jest, że wszystko "kręci się" w wyższych temperaturach.

Pozdrwaiam

Damian

Awatar użytkownika
franiu

Post autor: franiu » środa 12 mar 2003, 01:28

wiec męczę kompa na kubozie sx...tak go zajeżdzam, ze ma vst performance (f12) na poziomie 85-90% nawet

i wtedy po jakims czasie jest koło 55stopni na procku, ale tak jest dopiero od dwóch dni, cieplej sie zrobiło po prostu w domu, mam chyba z 24 stopnie, upał jak w tropikach

dodatkowo ten komp daje z zasilacza jak farelka jakas

nie uzywam zadnego grzejnika dzieki niemu

co bedzie latem? strach pomyslec - nie mam tu klimy!

w sumie czepiam sie chyba tej głosnosci...kilku znajomych muzyków ma glosniejsze bestie...ale chciałem zeby było cicho, moze wsadze jesczze jekies wykładzinki do srodka...no i odstawie go gdzies dalej.. powinno dać rade... a jak sie wpienie pójde wymienic ten zasilacz

...tak sobie mysle ze trzeba by kupic cdrw po usb - dłuuugi kabel, a kompa wywalic gdzieś 5metrów dalej, plus jakis box dla niego z wygłuszeniem i otworkami wentylacyjnymi

tylko znowu potrzeba długich kabli do mychy i klawiatury -no chyba ze radio zastosujemy

dam cynka jak cos zrobie w temacie

pozdrawiam

franiu

rebel rebel 4ever

ODPOWIEDZ