Jaka impedancja głośnika, kolumny ?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JM
Re: Jaka impedancja głośnika, kolumny ?

Post autor: JM » piątek 21 kwie 2006, 20:05

...Witam mam paczke gitarowa ale nie wiem jaka jest jej impedancja czyli ile ma ohm... rozebralem paczke...

I widziałeś tam jakąś zwrotnicę, o której tu tyle Koledzy piszą? Zwrotnice pasywne stosuje się w przypadku stosowania różnych głośników szczególnie ze wzgledu na różne pasma ich przenoszenia w kolumnach szerokopasmowych. Lecz w kolumnach gitarowych?

Myślę, że jej nie ma i głośniki poprostu połaczone są kablami.

Do szacunkowej oceny impedancji głośnika wystarczy pomiar rezystancji jego uzwojeń na zaciskach.

Awatar użytkownika
ElvisKing

Post autor: ElvisKing » piątek 21 kwie 2006, 23:29

......no to ja zadam jeszcze bardziej lamerskie pytanie :)

jezeli paczka jest zrobiona z dwoch glosnikow po np 4 Ohm polaczonych szeregowo to impedancja calej paczki wynosi 8 czy 4 Ohm ? :D tylko mnie nie zabijcie za ten postpo prostu nie znam sie na tym :D

Pozdrawiam :D...

2 Ohm ...

Jestem juz po paru piwach ale za nic w swiecie nie uwierze, ze 2 glosniki 4 ohmowe polaczone szeregowo daja 2 ohmy!Jak dla mnie to jest 8 ohm.Jesli sie myle to dajcie znac, przestane pic to piwo ;)
UWAGA TEN POST ZOSTAL NAPISANY PO CONAJMNIEJ 2 PIWACH :) !!!

WORSE

Post autor: WORSE » wtorek 25 kwie 2006, 11:03

......Witam mam paczke gitarowa ale nie wiem jaka jest jej impedancja czyli ile ma ohm... rozebralem paczke...

I widziałeś tam jakąś zwrotnicę, o której tu tyle Koledzy piszą? Zwrotnice pasywne stosuje się w przypadku stosowania różnych głośników szczególnie ze wzgledu na różne pasma ich przenoszenia w kolumnach szerokopasmowych. Lecz w kolumnach gitarowych?

Myślę, że jej nie ma i głośniki poprostu połaczone są kablami.

Do szacunkowej oceny impedancji głośnika wystarczy pomiar rezystancji jego uzwojeń na zaciskach....

Dokladnie nie mam zadnej zwrotnicy glosniki sa ze soba polaczone tylko kablami (szeregowo).. kilka dni temu zrobilem tak jak to napisales w sumie nie czytajac postow wzialem to na logike i wyszlo paka ma 4 Ohm i wszystko jasne.. ale dziekuje wszystkim za odpowiedzi :) Pozdrawiam serdecznie.
Jestem :)

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » wtorek 25 kwie 2006, 12:25

Jestem juz po paru piwach ale za nic w swiecie nie uwierze, ze 2 glosniki 4 ohmowe polaczone szeregowo daja 2 ohmy!Jak dla mnie to jest 8 ohm.Jesli sie myle to dajcie znac, przestane pic to piwo ;)...

Możesz śmiało pić to piwo

wzorki...
...phi...

ODPOWIEDZ