Growling - jak uzyskać taką technikę śpiewu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
shearly
Re: Growling - jak uzyskać taką technikę śpiewu?

Post autor: shearly » poniedziałek 13 mar 2006, 23:01

..."złocisty napój"

o co chodzi ? ...

...o zloty deszcz...

Sprobuj mruczec- jak najnizej, ciszej i glosniej, tak, zebys czul drapanie w gardle (delikatne, nie katowanie krtani...). Tak samo warczenie- wszystko z zamknietymi ustami, takie 'warczace mormoradno'... To, zebys panowal nad rozna praca krtani, oprocz tego krzyk, ryk i wszystko, o jest glosne- ale sluchaj tego co robisz. Jesli masz podstawy spiewania z przepony powinno Ci wyjsc, jesli nie, idz do jakiegos nauczyciela. Z czasem (okolo roku) growl powinien zrobic sie juz do przyjecia. I growl musi byc glosny, kiedys ktos tutaj mowil, ze slyszal krzykacza, ktory ledwo z siebie dzwiek wydawal, reszte robily mikrofony... Ale ja z takimi bajkami sie nie spotkalem nigdy...
...phi...

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » wtorek 14 mar 2006, 00:02

Dziękuję Shearly!To się nazywa wskazówka. Oczywiście, że mam podstawy emisyjne:), lecz w Akademii Muzycznej niestety nie kierują na rock, lecz klasykę:/ Zero jakiegokolwiek wyboru dla studenta. Dlatego każda rada jest dla mnie na wagę złota!!!:) Czyli mam mruczeć, mormorando....i to ma mi struny jakby hmmm......"ochrypić"?:))

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

peter1pl

Post autor: peter1pl » wtorek 14 mar 2006, 00:11

...Pytanie proste, ale konkretne.

Napisz maila do Marylina Mansona z tym pytaniem
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » wtorek 14 mar 2006, 00:13

......Pytanie proste, ale konkretne.

Napisz maila do Marylina Mansona z tym pytaniem ...

Chyba już lepiej do Stachurskiego;)
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » wtorek 14 mar 2006, 02:13

Posłuchajcie tego przykładu (kawałek zespołu Sickbag,który udostępniany jest w sieci za darmo).

Byłem na ich koncercie i po prostu aż ciarki mi przeszły po plecach, gdy wokalista zaczął krzyczeć zaraz po melodyjnym refrenie.

Zamieściłem mp3 poniżej, lecz tam słychać, że wokal był sztucznie wzmocniony. Tak jednak chodzi mi o sposób uzyskania tego krzyku.

Czy on drze się na chama?!Raczej wątpię.

*Przykład fajnego krzyku MP3*

Sami oceńcie i może mi podpowiecie jak uzyskać i jak ćwiczyć wokal, by tak zabrzmiał, jak w przykładzie.

[addsig]

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » wtorek 14 mar 2006, 08:59

Ten to akurat wspomógł się jakimś dopalaczem od swojego gitarzysty.

HC_WRO

Post autor: HC_WRO » wtorek 14 mar 2006, 13:29

Z tego co wiem rozne sa patenty na uzyskanie takiego wokalu...niektorzy uzywaja bajerow a niektorzy sie z tym rodza po prostu hehe...Przeciez nawet gdzies na tym forum byl patent na uzyskanie efektu stosowany przez wokaliste Carcass ?? Nie moge go w tej chwili znalezc ale wiem ze polegal na prostym zabiegu - odwrocenie sciezki wokalu, dodanie minimalnego poglosu i odwrocenie spowrotem

pozdrawiam

HardcoreWRO

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » wtorek 14 mar 2006, 15:45

...Z tego co wiem rozne sa patenty na uzyskanie takiego wokalu...niektorzy uzywaja bajerow a niektorzy sie z tym rodza po prostu hehe...Przeciez nawet gdzies na tym forum byl patent na uzyskanie efektu stosowany przez wokaliste Carcass ? Nie moge go w tej chwili znalezc ale wiem ze polegal na prostym zabiegu - odwrocenie sciezki wokalu, dodanie minimalnego poglosu i odwrocenie spowrotem

pozdrawiam

HardcoreWRO...

A jestem ciakw czy ktoś wie czy jest dostepny softwarowy (VST, DX) odpowiednik Digitech Vocalist...? Używał tego wokalista Focus na koncertach, a growle robiła....kobieta!

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » wtorek 14 mar 2006, 15:48

Brak edycji powoduje właśnie takie coś Chodziło mi oczywiście o zespół Cynic płyta Focus.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » wtorek 14 mar 2006, 16:33

Czy to growling? jeśli miałbym dać swoją definicję to podałbm przykład Vadera, lub innej kapeli deathmetalowej. Growling kojarzy się bardziej z niskimi rejestrami. Mój kumpel tak potrafi i mówi, że trochę się musiał uczyć, no i gardło nie boli jak dobrze wydobywasz dźwięk. Jak któryś kolega wyżej zauwarzył, głos musi wydobywać się z dolnej części krtani.
[addsig]
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

ODPOWIEDZ